KOMPJUTERSKA IGRA ZA RANO OTKRIVANJE DEMENCIJE

Posted on by Redakcija

U sklopu najvećeg svetskog istraživačkog eksperimenta o demenciji grupa naučnika razvila je kompjutersku igru Sea Hero Quest. Tako su ispitivanja, koja su uglavnom veoma dosadna i zasnovano na laboratorijskim analizama, preinačena u zabavu. Igra je osmišljena da testira jednu od prvih sposobnosti na koje demencija utiče: navigaciju. Osnovni zadatak igre je upravljanje virtualnim brodom, za šta treba imati dobar osećaj za pravac, kako bi se održao kurs kroz kompleksne vodene puteve, pustinjska ostrva i ledene okeane. Usput treba nahraniti i morsko čudovište (koje voli hotdog).

Dok igrate, prikupljaju se podaci koje će nadalje obrađivati neurolozi.

Originalnu aplikaciju za smartfon do sada je upotrebilo oko 3 miliona igrača. Nijedan projekat do sada nije prikupio podatke od tolikog broja ljudi u stvarnoj interakciji. Ultimativni cilj projekta je test koji će moći da detektuje demenciju u najranijem stadijumu.

Prvi rezultati predstavljeni su pošle godine, na međunarodnom skupu neurologa. Utvrđeno je da osećaj za pravac dosledno opada nakon tinejdžerskog perioda. Takođe je ustanovljeno da muškarci imaju za nijansu bolji osećaj za pravac nego žene i da Nordijci nadmašuju ostatak sveta, iako još uvek nije jasno zbog čega.

U svetu na svake 3 sekunde neka osoba razvije demenciju. Procenjuje se da sa demencijom trenutno živi 50 miliona ljudi. Većina njih imala je demenciju pre nego što su simptomi postali vidljivi. Broj će se udvostručiti na svakih 20 godina, tako da će 2050. godine demenciju imati 131.5 miliona ljudi.

Ne postoje lekovi za prevenciju ili usporavanje demencije. Ali je jasno da će svi budući tretmani biti efikasni ako se sa njihovom primenom počne pre pojave prvih simptoma, dok mozak nije nepovratno oštećen.

IZVORI:

About the Author

Redakcija: