MUZIČKE RADIONICE ZA DECU I MLADE IZ SPEKTRA AUTIZMA

Posted on by Marijana Čanak

Imate li hrabrosti i volje da se upustite u izazov Društva za podršku osobama sa autizmom Grada Novog Sada (DPOSA)?

Plesne radionice i radionice sviranja muzičkih instrumenata od sada u prostorijama DPOSA (Bate Brkića 12) svake subote od 17 časova. Predsednica DPOSA, Mara Bošnjak, uputila je javni poziv svima koji su zainteresovani da se kroz volonterski rad upuste u muzičku avanturu da decu i mlade iz spektra autizma nauče da sviraju. Pokretanje muzičkih radionica rezultat je saradnje DPOSA i Lions kluba Mileva Marić Ajnštajn iz Novog Sada, čije su članice organizovale akciju nabavke muzičkih instrumenata (gitare, klavijature, notatoni, daire).

Članice Lions kluba prate naš rad i redovno se odazivaju pozivima na naše akcije i manifestacije. Ne krijemo sreću i zadovoljstvo što imamo njihovu podršku. Ovog puta donirale su nam instrumente za muzičke radionice. Posetile su nas tokom likovne radionice, pa je bilo simpatično gledati našu decu kako se dvoume u kom pravcu da krenu: instrumenti ili platno – kaže Mara Bošnjak.

MUZIKA I AUTIZAM: ZAŠTO JE TO VAŽAN SPOJ?

Muzika je univerzalni jezik čovečanstva.

Muzikoterapija se primenjuje kao podrška emocionalnom, kognitivnom i socijalnom razvoju kod različitih populacija, jer pospešuje upravljanje stresom, jača memoriju i unapređuje komunikaciju. Kod osoba sa autizmom, muzikoterapija unapređuje ponašanje i socijalnu interakciju, jača usredsređenost i pažnju, povećava komunikacione pokušaje (verbalizaciju, vokalizaciju, gestove i rečnički fond), smanjuje anksioznost i poboljšava svest o telu i koordinaciju pokreta. Istraživački radovi iz oblasti psihologije muzike, muzikoterapije i muzičkog obrazovanja lagano formiraju empirijsku sliku koja potkrepljuje anegdotske dokaze da muzika zauzima izuzetno važno mesto u životima osoba iz spektra autizma, bez obzira na starosnu dob i trenutne sposobnosti.

Muzika ohrabruje socijalnu interakciju

Studije potvrđuju da deca iz spektra pokazuju više emocionalne ekspresije i socijalne uključenosti, kao i da daju više odgovora na terapeutove zahteve tokom muzičkih sesija nego u terapijama igrom bez muzike. Dodavanje i deljenje instrumenata, ples i igre pokreta, okupljanje oko centralnog instrumenta, učenje da se sluša i peva, samo su neki od načina da se pospeši interakcija među decom iz spektra. Dok prepoznavanje emocije na nečijem licu predstavlja poteškoću za mnoge osobe s autizmom, emocija dočarana kroz muziku identifikuje se bez problema. Istraživanja pokazuju da kod osoba s autizmom nema odstupanja u neuronskim mrežama za prepoznavanje emocija u muzici. Kao oblast zajedničkog interesovanja, muzika jača društvene i porodične veze. Ona je kreativni medijum, bezbedan način za istraživanje fleksibilnosti i spontanosti.

Muzika unapređuje komunikaciju

Muzički doprinos pri usvajanju jezika je neosporan. Studije slučaja pokazuju da deca s autizmom upotrebljavaju muziku kao kompleksan jezik koji uključuje i humor. Neuronski obrasci kod neurotipičnih osoba i kod osoba iz spektra razlikuju se pri slušanju izgovorenih reči, ali ne i kada se iste reči otpevaju. Pevanje može biti ulaznica za unapređenje ranog govora, jer pomaže deci da pristupe novim neuronskim obrascima koji kompenzuju nedostatke u komunikaciji. Muzika poboljšava mapiranje od zvuka do akcije, tako što povezuje auditivne i motoričke delove mozga, što može doprineti razumevanju verbalnih zahteva. Povezivanjem muzike sa akcijom i ponavljanjem takvog treninga, mogu se ojačati neuronski obrasci neophodni za govor. U svom jezgru, muzika je strukturiran način prenošenja informacija. Melodični i ritmični obrasci omogućuju učenicima s autizmom da organizuju zvučne informacije i da memorišu rukopise, delove zadataka i akademske činjenice.

Muzika smanjuje anksioznost

Klasična muzika ili muzika odmerenog ritma smatra se najboljom za smanjenje anksioznosti kod dece s autizmom, zbog predvidivosti u taktovima.

Muzika je zabavna

Muzikoterapija donosi promene samo kroz ponavljajuće i duge sesije, a najbolji način da se osigura posvećenost u takvom radu je da se taj rad učini zabavnim. Muziku ne doživljavamo kao rad.

MUZIČKE ZVEZDE IZ SPEKTRA

Lesli Lemke (1952 – 1993), muzičar koji je nepogrešivo pamtio i svirao bilo koji muzički komad već nakon prvog slušanja. Prohodao je u petnaestoj, a sa dvanaest je svirao klavir i pevao. Kako se njegova muzička veština usavršavala, postajao je sve verbalniji, uz porast kreativnosti i duhovitosti. Ujedno je počeo i da komponuje.

Toni Debloiz počeo je da svira klavir već u drugoj godini. Specijalizovao se za džez, ali može da svira sve, na 20 instrumenata. Ima 8000 muzičkih komada u memoriji.

Dve najvažnije reči su hvala ti, a tri V znače: vežbaj, vežbaj, vežbaj.

Njegov život prikazan je na filmu:

Filipa Margaret Pip Braun, novozelandska pevačica, teksopisac i multi-instrumentalistkinja: svira bas, električnu i akustičnu gitaru, bubnjeve, klavijature i sintisajzer. Inspirišu je Nirvana i (retro japanska) muzika iz video igrica.

Muzika koju pravim odraz je mog mentaliteta u datom trenutku, kao i onoga što osećam.

Krejg Nikols, australijski muzičar, pevač, tekstopisac i gitarista alternativnog rok benda The Vines. Dijagnozu Aspergerovog sindroma dobio je kada je već stekao slavu, jer se neko dosetio da bi njegovo ekscentrično ponašanje moglo imati neurološke osnove. Dijagnozu je uspostavio čuveni dr Toni Atvud, ujedno tvrdeći kako je profesija rok muzičara potpuno neodgovarajuća  za osobu iz spektra, zbog životnog stila koji odlikuju stalne turneje, nestalni dnevni raspored i senzorna preopterećenja. Predložio je Krejgu da smanji turneje i da otvori muzički studio, da poboljša ishranu i ostavi marihuanu (jer to je nešto najgore što Aspergerovac sebi može da uradi).

– Bio sam van sebe nekoliko puta u životu…  Sada to više ne pokušavam. Porodica i albumi su ono što mi je važno.

The Autistix – londonski rok bend jedinstvenog zvuka čija tri najmlađa člana imaju autizam.

– To našu muziku čini još posebnijom!

Svi zainteresovani za volontiranje na muzičkim radionicama Društva za podršku osobama s autizmom grada Novog Sada mogu se informisati i prijaviti putem mejla: autizamns@gmail.com

For Those  About to Rock, We Salute You!

 

Fotografije: Vedrana Mirković, diplomirana psihološkinja na master studijama, volonterka DPOSA

IZVORI:

About the Author

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. Mara 11/03/2017 at 7:14 pm - Reply

    Fantastičan tekst iz kojeg se mnogo može naučiti, sa obiljem informacija

Leave A Response