Prihvatanje delova identiteta: gubitak sluha i transrodnost

Posted on by Redakcija

Alfie Martins nije imala dobro iskustvo sa slušnim aparatima, sluh joj se pogoršavao, a istovremeno se nosila sa izazovima u porodici, na poslu i u životu generalno, ali osnaživanje koje je usledilo zahvaljujući odgovarajućem pomagalu omogućilo joj je da donese veliku odluku o svom životu: da počne da živi kao žena, nakon 55 godina u muškom telu.

Alfie Martins živi u Stokholmu od 1998. godine i radi kao taksistkinja. Pre 15 godina primetila je da ima problema sa sluhom, koji se javljaju u različitim radnim situacijama.

– Bilo mi je sve teže da razumem to što mi mušterije govore – seća se. – Morala sam da tražim da mi ponavljaju šta su rekli i vremenom je postajalo sve neugodnije.

Dve godine nakon što je primetila problem, Alfie je dobila prvi slušni aparat.

– Bilo je neverovatno – kaže. – Odjednom sam opet čula sve što mi ljudi govore. Ali, nakon nekog vremena, počeli su problemi s aparatom. Zvuk je postao metalni, a moj audiolog nije znao kako da mi pomogne. Bila sam frustrirana.

Nekoliko godina nije koristila aparat. Ali, kako joj se sluh pogoršavao, situacija je postala nepodnošljiva. Ljudima koji su ulazili u taksi govorila bi da odustanu od razgovora, jer ih ne čuje.

Godine 2017. opet je potražila pomoć, u većoj klinici. Situacija se ponovila. U početku je slušni aparat radio dobro, a nakon nekog vremena problemi su se vratili.

– Opisala sam audiologu svoje iskustvo, ali nisam dobila pomoć koja mi je trebala.

Slušni aparat bio je neupotrebljiv. Onda je došao dan koji će sve promeniti.

– Vozila sam jednu ženu s aerodroma. Nakon što smo pokušale da razgovaramo, rekla je: – Ne čuješ dobro, je l’ da? Potvrdila sam. Onda mi je rekla da zna gde mogu dobiti adekvatnu pomoć.

Alfie je ubrzo došla do svog trećeg audiologa koji joj je nakon ispitivanja preporučio Phonak Audéo Marvel.

– Najbolji slušni aparat koji sam imala. Mogu da kreiram sopstvene audio programe, na primer, da podešavam bas i visoke tonove u različitim situacijama (na sastanku, u restoranu).

Pronaći najbolje pomagalo nije bio njen jedini izazov, paralelno je preduzela još jedan veliku korak. Odlučila je da najzad živi kao žena, jer sebe oduvek tako oseća.

Alfie iza sebe ima dva braka i jednog sina. Zanimala se za jedrenje, makete železnica, elektroniku i IT, a 20 godina je radila u industriji kontrolnih panela. Živela je kao muškarac i izgledala je kao muškarac.

– Živela sam sa tajnom punih 55 godina – kaže. – Na kraju, nisam uspela da je održim. Morala sam da biram: hoću li izaći iz ormara, ili više nigde nikad neću izaći.

Desetak dana pre Parade ponosa, odlučila je da će se tamo pojaviti kao žena i da će svima pokazati ko ona zaista jeste. Postojao je samo jedan problem – morala je to prvo da saopšti svojim bližnjima, pre svega svom sinu.

– Rekla sam sinu da imam nešto važno da mu kažem. Prebledeo je i verovatno je pomislio da imam neku smrtonosnu bolest ili nešto slično.

Reagovao je pozitivno, to mu je ujedno objasnilo žensku odeću u korpi za veš. – Mislio sam da imaš ljubavnicu – rekao je.

Proces postajanja ženom Alfie opisuje kao oslobađajući. Uzela je ime Alfie Lena Martins, prošla je procene, tretmane i operacije. Vest o izboru koji je napravila saopštila je svima koji su to hteli da znaju. Postala je aktivna u trans udruženju, gde je u tri navrata birana za predsednicu upravnog odbora. Danas radi u okružnom sudu i aktivna je u lokalnoj samoupravi. Još uvek vozi taksi i razmišlja da li je vreme za penziju.

– Obuzimaju me mnoge misli. Da li da radim još neko vreme? Mogu li se brinuti o zemljištu ili je bolje da prodam kuću i preselim se u stan? Volim da sedim na tremu u proleće. Videću šta ću uraditi. Možda je najzdravije da sad malo uživam, pre nego što donesem odluku.

https://www.hearinglikeme.com/addressing-her-hearing-loss-and-her-gender/

About the Author

Redakcija: