Paraatletičarka Olivia Breen zahteva promene u ženskom sportu

Posted on by Redakcija

Olivia Breen rođena je hitnim carskim rezom. Na rođenju je dobila meningitis zbog čega je mesec dana zadržana u bolnici na odeljenju za specijalnu negu. Bolnicu je naspustila zajedno sa svojim bratom blizancem i napredovala je sporo. Kad je imala dve godine, dijagnostikovana joj je cerebralna paraliza, oštećenje sluha i poteškoće u učenju.

U školi joj nije bilo lako, ali se brzo pokazala kao dobra trkačica. Sportski dani su bili dani za pamćenje, kada se u nečemu najzad isticala kao bolja od većine svojih vršnjaka. Sa trinaest godina učlanila se u Atletski klub grada Portsmuta za koji se takmiči sve do danas.

Godine 2012. takmičila se na Evropskom prvenstvu u Holandiji, sa najboljim sportistima iz svoje kategorije, i vratila se sa dve bronzane medalje. Odabrana je da predstavlja Veliku Britaniju u trčanju na 100 i 200 metara i štafeti 4 x 100 na Paraolimpisjkim igrama (kao druga najmlađa paraolimpijka u timu). Paraolimpijke su te godine postavile novi britanski rekord. Paraolimpijada je tačka preokreta u Olivijinom životu, dobila je sportsku stipendiju i nastavila da trenira.

U leto 2014. predstavljala je Britaniju na Evropskom prvenstvu i osvojila jednu bronzu i jedno srebro. Na svetskom prvenstvu bila je četvrta u trčanju na 100 i 200 metara i šesta u skoku u dalj. U štafeti je trčala prvu deonicu i tim je osvojio zlato i postavio novi svetski rekord. Isto to ponovilo se na Evropskom prvenstvu 2016. godine. Na Svetskom prvenstvu u Londonu osvojila je zlato u skoku u dalj i bila je četvrta u trčanju na 100 metara.

Na ovogodišnjem nacionalnom prvenstvu, zvaničnici su je upozorili da nosi prekratak dres koji otkriva previše. Olivia je iznela ovaj incident u medijima, jer smatra nedopustivim da se to iskustvo ponavlja među sportistkinjama.

Besna sam, jer je to pogrešno – kaže. – Oni nemaju pravo da komentarišu šta možemo, a šta ne možemo da nosimo.
Upravo sam završila takmičenje i zahvaljivala sam sudijama za pomoć i podršku, kad mi se jedna od njih obratila. Rekla je: – Mislim da to što nosiš otkriva previše, trebalo bi da razmisliš o kupovini šortsa. Ostala sam bez teksta.

Nakon osvajanja prvog zlata, Olivia se na takmičenjima oblači u istom stilu (dvodelni triko sa gaćicama visokog struka).

Nosim ih devet godina i nikada do sada to nije predstavljalo problem. Treba da nosimo ono u čemu nam je udobno, u čemu se osećamo laganim. Treba da nosimo ono što nam se nosi.

Olivia je uverena da se muški sportisti ne suočavaju sa takvom vrstom nadzora i kritike, a nakon što je objavila incident na društvenim mrežama, oglasile su se i druge sportistkinje sa sličnim iskustvima.

Mislim da se iz straha nije govorilo o tome i želim da imamo samopouzdanja da najzad progovorimo, jer to mora prestati da se događa. Želim da napravim tu promenu u ženskom sportu. Komentarisanje onoga što smo obukle nije njihov posao.

About the Author

Redakcija:

Leave A Response