Tviter dodaje podnapise za glasovne tvitove

Posted on by Redakcija

Tviter konačno jednu od svojih funkcija čini pristupačnijom za gluve i nagluve korisnike. Juna prošle godine ova društvena mreža dodala je glasovne tvitove, što korisnicima omogućava da snime tvitove u audio formatu dužine do 2 minuta i 20 sekundi. Odmah su usledile negativne reakcije, jer glasovne poruke nisu imale automatizovane podnapise. Godinu dana kasnije, to se menja.

Kad je Tviter dodao glasovne tvitove, nedostatak pristupačnosti rezultirao je još jednim otkrićem. U to vreme, Tviter nema poseban tim koji se bavi pristupačnošću platforme. Jedan od izvršnih direktora Tvitera bio je protiv podnapisa, tvrdeći da bi dodavanje programa koji prenosi govor u tekst odložilo lansiranje glasovnih tvitova za godinu ili dve. Aktivisti za prava osoba s invaliditetom prozvali su kompaniju da je od početka svog postojanja neinkluzivna. Pod tim pritiscima, Tviter je septembra prošle godine oformio dva nova tima za pristupačnost.

Kao korak ka unapređenju pristupačnosti, pojavljuju se podnapisi za govorne tvitove. Kad snimite govorni tvit, podnapisi se automatski generišu, a da biste ih videli, potrebno je da kliknete CC opciju.

Podnapisi se generišu upotrebom Majkrosoftove tehnologije i korisnik ih ne može uređivati. Za sada su podnapisi, pored engleskog, dostupni na još nekim jezicima: japanski, španski, portugalski, turski, arapski, hindi, francuski, indonežanski, koreanski i italijanski. Podešavanje jezika na uređaju koji koristite je baza na osnovu koje nastaje transkript. Ako je na uređaju podešen jedan jezik, a govorite drugim, podnapisi neće raditi. Podnapisi ujedno neće raditi na starijim tvitovima, onim koji su postavljeni pre nego što je dodata mogućnost podnapisa.

Iako je još rano i znamo da neće odmah raditi savršeno, ovo je jedan od mnogih koraka koje preduzimamo kako bismo proširili i pojačali pristupačnost naših usluga i radujemo se što ćemo nastaviti tim putem i stvoriti zaista inkluzivnu platformu – rekao je rukovodilac Tviterovog tima za pristupačnost.

Za korisnike androida, ova opcija još uvek nije dostupna.

About the Author

Redakcija: