8 Netfliksovih serija i filmova sa glumcima i likovima koji imaju invaliditet

Posted on by Redakcija

Netfliks, jedna od najvećih svetskih striming platformi nudi na hiljade originalnih TV serija i filmova. Onlajn magazin Disability Horizons napravio je izbor od 8 Netfliksovih originalnih serija i filmova sa glumcima i likovima koji imaju invaliditet.

Special

Special je humoristička serija o Rajanu, dvadesetosmogodišnjem gej muškarcu sa cerebralnom paralizom. U potrazi za samostalnim životom, Rajan se iseljava iz majčine kuće i započinje radnu praksu. Njegove kolege s posla su uverene da je njegov invaliditet posledica saobraćajne nezgode. Rajan ne govori o cerebralnoj paralizi i pokušava da vodi uobičajen život: radi, sklapa prijateljstva, ide na zabave, upušta se u emotivne i seksualne veze.
Rajanov lik tumači Ryan O’Connell koji je gej i ima cerebralnu paralizu. Ujedno je autor scenarija i producent. Serija je zasnovana na njegovim memoarima I’m Special: And Other Lies We Tell Ourselves (Ja sam poseban: i druge laži koje govorimo sebi) objavljenim 2015. godine.

Atypical

Atypical je porodična drama koja prati svakodnevni život tinejdžera Sema Gardnera, koji ima autizam, i njegove porodice. Kad Sem počne da traži ljubav i nezavisnost, njegovi roditelji i sestra takođe se suočavaju sa promenama u svojim životima. Lik Sema tumači Keir Gilchrist koji nema autizam i izazvao je pomešane reakcije gledalaca. U jednoj epizodi, u ulozi Semovog prijatelja Kristofera, pojavljuje se Anthony Jacques, glumac koji ima autizam. Autor serije, Robia Rashid, izjavio je da nekoliko članova filmske ekipe u porodicama imaju osobe s autizmom. Tokom serije kreirano je pet novih likova, koji su deo Semove vršnjačke grupe podrške, a igraju ih osobe iz spektra. Radi adekvatne predstave autizma, u stvaranju serije učestvovao je i David Finch, autor iz spektra koji je objavio memoare The Journal of Best Practices (Dnevnik najboljih praksi).

The Healing Powers of Dude

The Healing Powers of Dude je serija o Noi, jedanaestogodišnjem dečaku koji ima socijalni anksiozni poremećaj. Nakon nekoliko godina školovanja od kuće, počinje da pohađa školu uz podršku svog psa koji ima terapijsku ulogu. Noa stiče prijatelje među kojima je Amara, devojka koja koristi električna kolica. Tokom serije prevazilazi mnogobrojne izazove kao što su pohađanje časova, vožnja autobusom, suprotstavljanje vršnjačkom nasilju, odlazak na zabave, javni nastupi, a sve to postiže zahvaljujući svom psu. Lik Noe zasnovan je na ličnim iskustvima soijalnog anksioznog poremećaja, a tumači ga Jace Chapman. Amaru glumi Sophie Kim, koja ima mišićnu distrofiju.

The Fundamentals of Caring

The Fundamentals of Caring je filmska priča o Benu koji, suočen sa ličnom tragedijom, postaje negovatelj osamnaestogodišnjem Trevoru koji ima Dišenovu mišićnu distrofiju. Njih dvojica zajedno putuju Amerikom, a tokom putovanja menjaju pogled na život, uviđaju važnost nade i prijateljstva. Film je zasnovan na knjizi The Revised Fundamentals of Caregiving (Revidirane osnove negovateljstva) čiji je autor Jonathon Evison, kao i Ben, suočen sa gubitkom bliske osobe počeo da radi kao negovatelj. Trevora glumi Craig Roberts koji nema invaliditet, što je izazvalo kritike unutar zajednice osoba s invaliditetom, ali Craig tvdi da je istraživao mišićnu distrofiju razgovarajući sa osobama koje žive sa tim stanjem.

Stranger Things

Stranger Things je naučnofantastična horor serija čija se radnja odvija osamdesetih godina u gradiću Hokins u kome se, nakon niza sumnjivih događaja, pojavljuju natprirodne sile i tajne vladine agencije. Grupa tinejdžera i lokalni šerif tragaju za istinom iza užasavajućih događaja i nastoje da spasu grad. Serija je višestruko nagrađivana. Jednog od tinejdžera glumi Gaten Matarazzo, koji živi sa kleidokranijalnom displazijom, retkim genetskim stanjem koje utiče na zube i kosti. Njegovo stanje je vidljivo, ali nije povezano sa samom pričom, osim što biva izložen vršnjačkom izrugivanju (zovu ga Dastin bezubi). Dastin je samo još jedan od tinejdžera koji se bori protiv paranormalnih zlih čudovišta.

Raising Dion

Raising Dion je serija o dečaku Dionu koji ima hiperaktivni poremećaj pažnje i hroničnu astmu. Nakon smrti oca prelazi u novu školu, gde će se sprijateljiti sa dečakom po imenu Esperanza, koji koristi kolica. Njih dvojica se zajedno snalaze u nepristupačnom svetu, a Dion ubrzo otkriva da ima supermoći koje ne može da kontroliše, ali pokušava da ih koristi u dobre svrhe. Serija je zasnovana na stripu. Diona glumi Ja’ Siah Young, za koga nije poznato da li ima nevidljivi invaliditet. Lik Esperanza tumači Sammi Haney koji ima bolest krtih kostiju.

Feel the Beat

Nakon neuspeha na Brodveju, Ejpril se vraća u rodni grad i nevoljno prihvata posao plesne instruktorke koja treba da pripremi grupu plesačica za veliko takmičenje. Među plesačicama je Zuzu koja je gluva. Ona demonstrira da gluvi mogu da igraju po osećaju vibracije koju stvara muzika. Shaylee Mansfield, glumica koja igra Zuzu je gluva, a naslov filma inspirisan je njenim objašnjenjem da oseća ritam dok pleše. Poslednja plesna scena uključuje i američki znakovni jezik.

Sex Education

Tinejdžer, čija je majka seksualna terapeutkinja, udružuje se sa prijateljem iz škole kako bi zajedno osnovali kliniku za seksualnu terapiju u školi. U seriji se pojavljuje Isak, tinejdžer koji živi sa povredom kičmene moždine. Njegov lik nije definisan invaliditetom, nego šarmantnim sarkazmom. Glumi ga George Robinson koji je u sedamnaestoj godini doživeo povredu kičmene moždine igrajući ragbi. U pisanju scenarija pomagala je Rosie Jones, autorka i glumica koja živi sa cerebralnom paralizom.

Izvor: https://disabilityhorizons.com

Povezane teme: Američki filmovi sa tematikom invaliditeta snimljeni u prošlom veku

About the Author

Redakcija:

Leave A Response