Memorandum o saradnji sa Zdravstvenim centrom Vranje na planu unapređenja zaštite reproduktivnog zdravlja žena s invaliditetom potpisan danas

Posted on by Redakcija

U okviru projekta Izgradnja kapaciteta žena sa invaliditetom za zagovaranje njihovih seksualnih i reproduktivnih prava koji Organizacija …IZ KRUGA – VOJVODINA realizuje u pet gradova Srbije uz podršku Populacionog fonda Ujedninjenih nacija (UNFPA), održani su javni događaji, projekcije filmova i okrugli stolovi, na temu reproduktivnih prava žena s invaliditetom u Raškoj, Temerinu, Užicu i Vranju.

Saradnice projekta iz Vranja, Suzana Antić Ristić ispred Odbora za ljudska prava i Gordana Stojanović ispred Udruženja obolelih od multiple skleroze, osmislile su kratak film koji mapira barijere sa kojima se žene s invaliditetom svakodnevno suočavaju na planu zdravstvene zaštite i ostvarivanja seksualnih i reproduktivnih prava. Film je prikazan u bašti restorana Dvor u Vranju, a projekcija je podstakla diskusiju između članova užeg rukovodstva grada, odbornika grada, predstavnika zdravstvenog centra, državnih i javnih ustanova i udruženja osoba sa invaliditetom. Debata o nepristupačnosti zdravstvenih usluga odeljenja za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice i Doma zdravlja u Vranju inicirala je radne sastanke sa rukovodstvom zdravstvenih ustanova, kako bi se usvojio protokol o pregledima žena s invaliditetom.

Sastanke je organizovao Odbor za ljudska prava, a učestvovali su predstavnici Zdravstvenog centra, upravnik Opšte bolnice i zamenik upravnice Doma zdravlja, načelnici ginekološko-akušerskog odeljenja Opšte bolnice i dispanzera za žene Doma zdravlja, kao i predstavnici udružena osoba sa invaliditetom i predstavnici gradske uprave Vranje. Na prvom sastanku izrađen je nacrt memoranduma o saradnji sa Zdravstvenim centrom Vranje, na planu realizacije pristupačnih ginekoloških pregleda i pregleda dojki za žene s invaliditetom tokom pandemije kovid-19 i nakon nje. Na drugom sastanku tekst memoranduma je usvojen i zakazano je njegovo zvanično potpisivanje.

Jedan od glavnih zahteva organizatora sastanka bio je da se hidraulični ginekološki sto, kojim je Opšta bolnica opremljena, ali ga godinama ne upotrebljava, vrati u funkciju. Tokom pandemije, hidraulični sto smešten je u crvenoj kovid zoni bolnice, gde ženama s invaliditetom nije ni od kakve koristi. Na sastancima je odlučeno da se hidraulični sto izmesti u zelenu, bezbednu zonu, te će od ponedeljka, 26. oktobra, usluge ginekoloških pregleda biti dostupne ženama s invaliditetom. Memorandumom je ujedno definisana organizacija besplatnih preventivnih pregleda za žene s invaliditetom, u koordinaciji sa udruženjima osoba sa invaliditetom grada Vranja i kontakt osobama ginekološko-akušerskog odeljenja Opšte bolnice Vranje i odeljenja radiologije za preventivni pregled dojke. Iako preventivni pregledi nisu u domenu rada lekara Opšte bolnice, nego je predviđeno da se obavljaju u dispanzeru za žene u Domu zdravlja, koji je nepristupačan ženama s invaliditetom (drugi sprat, bez lifta), načelnici i lekari bolničkog paviljona prihvatili su obavljanje preventivnih pregleda za žene s invaliditetom prema organizovanom rasporedu u prvoj i trećoj nedelji u mesecu, jer Opšta bolnica ispunjava bazične standarde pristupačnosti (ima rampu i odgovarajuću opremu). Usvojen je i predlog da se preventivni pregledi na radiologiji ženama s invaliditetom zakazuju istog dana kada i ginekološki pregled.

U okviru Odbora za ljudska prava, sporazum se realizuje kroz program SOS telefona za podršku ženama sa iskustvom nasilja čije su usluge dostupne na teritoriji Pčinjskog okruga. Sporazumom se precizira da Zdravstveni centar Vranje delegira načelnike službe za ginekološke preglede, kao i njihove zamenike, koji će biti kontakt osobe pri organizovanju preventivnih pregleda za žene s invaliditetom. Preglede zakazuje tim SOS telefona. U okviru primene memoranduma Grad Vranje pružaće logističku podršku.

Memorandum je zvanično potpisan danas, 22. oktobra, u zgradi Gradske biblioteke  Bora Stanković u Vranju.

About the Author