Govor gline: Društvo osoba sa invaliditetom za cerebralnu i dečiju paralizu

Posted on by Redakcija

Društvo invalida za cerebralnu i dečiju paralizu iz Kikinde osnovano je 1997. godine. Sa njegovim aktivnostima, organizovanim tribinama i radioničarskim radom upoznali su nas Ivan Zarić, osnivač i predsednik Društva, ali i predsednik svih organizacija osoba sa invaliditetom na području Kikindske opštine i sekretar Društva Stevan Zarić.

Društvo osoba sa invaliditetom je osnovano na osnovu prepoznate potrebe za pružanjem podrške osobama sa dečijom i cerebralnom paralizom, koji su u našem društvu uglavnom diskrimisani i nalaze se na marginama društvakaže Ivan Zarić.

Društvo trenutno broji 42 člana, koji redovno učestvuju u svim planiranim aktivnostima: organizovanje kreativnih radionica, tribina, izleta, odlazaka u banju, rehabilitacije, izrada predmeta od gline, papira, slikanje na bocama, sportske aktivnosti, kulinarske radionice, pisanje pesama i eseja, takmičenje u pevanju za najbolji glas osoba sa invaliditetom u Somboru i Apatinu.

Foto: Kreativno izražavanje članova kroz radioničarski rad, rad sa glinom.

Uključivanjem u aktivnosti Društva, članovi daju svoj lični doprinos njegovom razvoju, sopstvenim radom i trudom stvaraju nove dekorativne predmete i figurice i na taj način se osećaju ravnopravnim članovima društva. Organizuju se brojne tribine na temu ishrane osoba sa invaliditetom, nabavke ortopedskih pomagala, pravne pomoći i psihosocijalne podrške roditeljima dece sa invaliditetom.

Radionice Društva na kojima članovi iskazuju svoju kreativnost u radu sa glinom i pravljenjem raznovrsnih figurica od gline su posebno poznate u Kikindi, ali i u okruženju. Odlična, dugogodišnja saradnja je uspostavljena sa međunarodno priznatim Centrom za likovnu i primenjenu umetnost Tera iz Kikinde, koja se bavi terakotom (izradom figura od gline).

Članovi stvaraju raznovrsne figurice od gline, koje se zatim upućuju u Teru na pečenje u njihovim pećima pod posebnim uslovima. Kada se figurice ispeku, organizuju se radionice na kojima članovi pristupaju njihovom farbanju i oslikavanju. Predmeti od gline se stvaraju uz podršku obučenog Terinog radioničara koji je angažovan u Društvu. Društvo je domaćin svih aktivnosti koje se realizuju u saradnji sa Terom i u koje dolaze druga udruženja iz Sombora, Titela, Novog Sada, Apatina i cele Vojvodine. Sve aktivnosti se organizuju u Terinoj radionici u kojoj rade svetski umetnici.

Mogućnosti za pravljenje predmeta od gline su neograničene, tako da članovi najčešće izrađuju unikatan nakit, kutije za nakit, posuđe, tacne, šolje, boce, vaze ističe Stevan Zarić. Pored izrade predmeta od gline, članovi tokom cele godine prave korpe i nosače za flaše od starih novina, slikaju na staklu, prave mozaike.

Pored kreativnih radionica, organizuju se i sportske aktivnosti: takmičenje u pecanju ribe za decu sa invaliditetom, šah, karte, bacanje pikada, pločica, viseće kugle, ali i kulinarske radionice na kojima se prave slatki kolači, kiflice, dečije brze torte.

Društvo je takođe veoma aktivno u podeli huanitarne pomoći koja se ranije obezbeđivala iz Crvenog krsta, a sada donacijama svih ljudi dobre volje koji žele da pomognu onima kojima je pomoć potrebna.

Miladinka Mijatović

About the Author

Redakcija:

Leave A Response