Kako gaslajting zvuči u partnerskim vezama?

Posted on by Redakcija

Pre nekoliko godina bila sam u vezi koja je prouzrokovala da sumnjam u svoje misli, osećanja i stvarnost uopšte. Ispostavilo se da sam bila izmanipulisana od stranee partnera, koji je koristio psihološku taktiku kako bi me kontrolisao.

Gaslajting je u početku bio lagan i spor, a nekoliko meseci kasnije dobio je pun zamah, pa sam postala anksiozna, frustrirana i krajnje zbunjena. Počela sam da zapisujem stvari, da bih imala nešto za šta bih mogla da se uhvatim kad bi mi rekao da nisam u pravu, da umišljam i slično.

Jednom mi je rekao da je on plaćao sve, pa sam se vratila na svoje beleške i pročitala u kojim sam sve situacijama ja bila ta koja plaća. Iako sam pred sobom imala izvode iz banke, rekao je da preterujem i da izvrćem činjenice.

Šta god da sam uradila ili rekla, bez obzira na to koliko je laž bila očigledna, nikada ne bi briznao krivicu.

Gaslajting je termin iz predstave iz 1938 godine, u kojoj muškarac psihološki muči svoju ženu, do te mere da je ubedi da je luda. U proteklih nekoliko godina, termin se ustalio u jeziku.

Gaslajting je najprisutniji kada je neko u vezi sa osobom koja ima narcistički poremećaj ličnosti ili je sociopata. Ipak, može da se dogodi bilo kome, kada partner kontinuirano obezvređuje ili poriče osećanja i način poimanja stvarnosti.

Nedavno sam postavila video o gaslajtingu i tražila od ljudi da mi u komentarima ostavljaju primere gaslajtinga koji su doživeli u vezama.

Ovo su samo neki od dobijenih odgovora i verujem da ilustruju kako gaslajting može da zvuči u vezama:

Nisi to dobro zapamtila.

Zašto uvek vrištiš kad pokušam da razgovaram o onome o čemu si ti htela?

Samo pokušavam da ti pomognem, ne sećam se da sam to rekao/ uradio.

To je bila šala.

Pogrešno si to shvatila.

Sama si kriva što si to tražila.

Nisam rekao da to nisam uradio. Rekao sam da se ne sećam da sam uradio.

Uvek donosiš smešne zaključke.

Nisam te udario.

Po mom shvatanju, gaslajting je najužasniji i najopasniji oblik psihičkog zlostavljanja.

Počinje suptilno, da ga je gotovo nemoguće primetiti. Možda samo pričaš priču o nečemu što se desilo, a tvoj partner izmeni neki detalj. Složiš se da možda nisi dobro zapamtila taj deo.

Kako vreme odmiče, počinješ da sumnjaš u svoje misli i pamćenje, jer niko ne bi lagao o tako trivijalnim stvarima. Na kraju krajeva, u svom partneru vidiš nekoga kome veruješ, prirodno je da ne sumnjaš da te laže i manipuliše.

Koristi ljubav i poverenje koje gajiš prema njemu, kao sredstvo moći i način da uspostavi potpunu kontrolu.

Uticaj gaslajtinga nije nešto što se lako podnese i, što se gaslajting duže odvija u vezi, veća je verovatnoća da će žrtva imati dugotrajne posledice.

Gaslajting može voditi ka problemima na planu mentalnog zdravlja. Neprekidna sumnja u sebe i zbunjenost doprinose anksioznosti. Osećaj bespomoćnosti i nizak nivo samopouzdanja vode u depresiju. Posttraumatski stres takođe je uobičajen.

Ostajanje u vezi u kojoj postoji gaslajting ostavlja ogroman uticaj na emocije, zdravlje i osećaj sopstva.

Pitanje koje sebi treba da postaviš da bi znala da li proživljavaš gaslajting je:

Da li on obezvređuje ili poriče moja iskustva i osećanja?

Ako je odgovor da, vreme je da ponovo proceniš svoje partnerstvo.

Neko ko te zaista voli neće obezvređivati tvoje emocije, neće te kontrolisati, manipulisati i lagati. Slušaće te, podržavati i biće iskren.

Keri Vin

https://medium.com

About the Author

Redakcija:

Leave A Response