7 načina da se izborite s anksioznošću

Posted on by Redakcija

Pomerala sam se napred – nazad, procenjujući koliko sam udaljena od osobe ispred sebe. Čovek koji je bio iza mene neprekidno mi se približavao, dok smo stajali u dugačkom redu ispred apoteke. Tu i tamo sam čula kašljanje. Strah je počeo da se useljava. Vrtelo mi se u glavi i ubrzano sam disala. Onda sam počela da plačem i, baš tamo ispred apoteke, doživela sam panični napad.

Ponižavajuće, zar ne?

Kod mnogih od nas, anskioznost se tako manifestuje. Čak i kada nije vanredna situacija. U neizvesnim vremenima kao što je ovo, strahovi nas mogu potpuno svladati, a nastupa i paranoja. Izgleda da pandemija kontroliše sve što radimo, počeli smo da gledamo ka unutra i da se prvenstveno bavimo sopstvenimi potrebama. Zabrinutost je prirodna reakcija u ovakvim situacijama, a strah je taj koji nas uvlači u paniku.

Evo nekoliko korisnih saveta za prevazilaženje anksioznosti:

Obelodanite neizvesnost.

Nemojte se pretvarati da nije tu. Ne možemo zariti glavu u pesak praveći se da situacija nije zastrašujuća. Kad nešto obelodanite, barem malo umanjujete moć koju ima unutar sebe.

Pauzirajte.

Za trenutak samo dišite. Setite se da ste otporni. Ne morate reagovati onako kako vam strahovi nalažu. Možda ne morate reagovati uopšte.

Povucite se.

Društvene mreže su odlične za povezivanje sa drugima, ali u doba neizvesnosti mogu nam udesetostručiti anksioznost. Posećujte samo pouzdane izvore informacija. Nemojte se zadržavati na temi, samo pronađite informacije koje su vam neophodne. Možda je dovoljno da jednom dnevno proveravate vesti.

Ispitajte svoje misli.

Ne zaslužuje svaka misao pažnju. Neke čak nisu vredne ni vašeg vremena. Misli nisu uvek isto što i činjenice. Imamo sposobnost da biramo misli koje su vredne istraživanja. Prepoznajte kad strah progovara i recite sebi da to što čujete nije od koristi.

Otpustite.

Otpustite misli koje vam nisu od pomoći, one koje su pokrenute strahom. Ne odgovarajte na njih. Možete ih zamisliti kako plutaju na oblaku i udaljavaju se. Ako im dopustite, proći će.

Živite sada i ovde.

Ne možemo kontrolisati sutra. Da možemo, to bismo već uradili. Istražite sadašnji trenutak. Primetite svoj dah. Primetite ono što gledate, čujete, dodirujete, primetite ukuse i mirise. Uzemljite se u sadašnjem trenutku. Usredsredite se na ono što možete kontrolisati.

Povežite se s drugim ljudima.

Zapamtite da niste sami u ovome. Mnogi ljudi suočavaju se sa istim brigama i strahovima. Karantin utiče na mentalno zdravlje svih. Iako se ne možemo okupljati, uvek postoji način da dopremo jedni do drugih. Pošaljite poruku, pozovite prijatelja, recite drugima da mislite na njih.

Amanda But

https://themighty.com/2020/03/coronavirus-anxiety-help/

About the Author

Redakcija:

Leave A Response