Kako da zaštitite mentalno zdravlje u doba korone

Posted on by Redakcija

Ljudska bića vole izvesnost. Podešeni smo tako da želimo da znamo šta se kada dešava i da primećujemo ono što je za nas preteće. Kad stvari postanu neizvesne ili kad se ne osećamo bezbedno, nastaje stres. Ta reakcija, koja bi trebalo da nas zaštiti, može prouzrokovati haos, ako osećamo neizvesnost, a okruženi smo kontradiktornim informacijama.

Ogromna količina anksioznosti proizilazi iz mentalne potrebe da kontrolišemo nešto što ne možemo kontrolisati. Trenutno su mnogi zabrinuti zbog korona virusa. Osećamo se bespomoćno po pitanju onoga što će se desiti ili onoga što možemo da uradimo da smanjimo stres. Globalnu neizvesnost lako povezujemo sa neizvesnostima na drugim aspektima naših života, ili nas ona podseća na prošla vremena u kojima se nismo osećali bezbedno, pa je i budućnost delovala neizvesno.

U ovakvim vremenima, naše mentalno zdravlje pati. Ne znamo uvek šta se dešava. Možda osećate da ste na ivici, da ste besni, bespomoćni ili tužni. Možda primećujete da vas frustrira prisustvo drugih ili pokušavate da izbegnete bilo kakve podsetnike na aktuelnu situaciju. Možda se osećate depresivno ili nemate motivacije za dnevne aktivnosti.

Važno je naglasiti da nismo bespomoćni u suočavanju sa predstojećim događajima. Uvek možemo odabrati kako ćemo da reagujemo.

Kako da se pobrinete za mentalno zdravlje kad ste izloženi neizvesnosti

Odvojite ono što imate pod kontrolom od onoga na šta ne možete uticati. Postoje stvari koje možete da uradite, usredsredite se na njih. Vodite računa o higijeni, osnažite imuni sistem, ograničite vreme izloženosti dnevnim vestima.

Radite ono što vam pomaže da očuvate osećaj sigurnosti. Ovo je različito za svakog od nas, pa je važno da se ne poredite sa drugima.

Postavite sebi izazov da budete usredsređeni na sadašnjost. Možda su vaše brige izmešane – ne mislite samo na ono što se trenutno dešava, nego ih projektujete na budućnost. Ako uhvatite sebe da brinete o nečemu što se ne događa, nežno se vratite u sadašnjost. Obratite pažnju na ono što vidite, osvestite zvukove oko sebe, ukuse i druga senzorna iskustva sadašnjeg trenutka i imenujte ih. To je jedan od načina da ostanete uzemljeni kada se čini da okolnosti izmiču kontroli.

Povežite se i potražite podršku ako vam je potrebna. Razgovarajte sa prijateljima od poverenja o onome što osećate. Ako ste anksiozni ili se borite sa mentalnom stabilnošću, u redu je da potražite profesionalnu podršku. Ne morate ostati sami sa sopstvenim brigama, podelite ih sa onima koji su obučeni da pruže podršku.

About the Author

Redakcija:

Leave A Response