Šta sam naučila o mentalnom zdravlju dok sam prolazila kroz razvod

Posted on by Redakcija

Ko može reći da nešto zna o uobičajenom životnom toku, o vremenskoj liniji? Kada bi trebalo da se viđate sa nekim, da se udate, da kupite kuću, da dobijete decu…? Sve pre tridesete? Evo me u tridesetoj, razvedena sam, živim u iznajmljenom stanu, odlučila sam da nemam decu i još uvek učim o tome ko zapravo ja jesam kao osoba.

Pokazalo se da sam toliko uhvaćena u tu glupu vremensku liniju, da sam zaboravila na ono što je zaista važno. Mislila sam da sam krenula u pravom smeru, onom koji je normalan, a sve se završilo psihotičnom epizodom, koja me je i podstakla na razvod u dvadeset sedmoj. Ne žalim ni za čim, jer sam učila celim putem.

Mnogo toga mi je ukazivalo na razvod. Mislila sam da imam svoj život pod kontrolom, a istina je da nisam sebe poznavala dovoljno dobro, da bih uopšte znala šta dođavola radim. Nisam dovoljno dobro razumela sopstvene vrednosti, da bih mogla da donosim važne životne odluke kao što su udaja, kupovina kuće ili rađanje dece. Nisam bila sigurna da li uopšte želim decu, ali to svima predstoji na vremenskoj liniji, jer tako se odvija život! Trebalo bi da imamo decu, zar ne?

Trebalo mi je mnogo vremena da shvatim da moje mentalno, emotivno i psihičko zdravlje treba da stavim na prvo mesto. Ujedno sam naučila da je izgradnja temeljnih veza važna i da je važno održavati te odnose zdravima. Od razvoda naovamo, naučila sam da se usredsredim na ono što me istinski usrećuje u životu; da zaboravim na društvene norme i na ono što je očekivano u određenom starosnom dobu; da se pozdravim sa negativnim ljudima koji remete ono što jesam i ometaju moje lične ciljeve. Okružite se ljudima i hobijima koji doprinose vašem mentalnom i emotivnom zdravlju, što podrazumeva i pronalaženje partnera koji će vas podržavati kroz sve izazove na planu mentalnih stanja.

Toliko toga mi je sada postalo važno, a nije se činilo važnim dok sam bila udata. Bila sam toliko mlada i naivna, da sam se zaljubila u nekoga pre nego što sam naučila da volim sebe. Nisam obraćala pažnju na ono što je telu i psihi bilo potrebno da bih ostala zdrava, zbog čega sam upala u psihičku krizu.

Uobičajena vremenska linija može zamagliti ono što je istinski važno, pa se pobrinite da obratite pažnju na to ko ste i u šta se pretvarate. Jeste li ponosni na tu osobu? Ja nisam bila. Sada, posle traumatičnih događaja, naučila sam šta mi je u životu potrebno da bih se osećala stabilnom i spremna sam da prihvatim sebe i da idem dalje.

https://themighty.com

About the Author

Redakcija:

Leave A Response