Personalna asistencija: Odnos moć i izloženost nasilju

Posted on by Redakcija

Susrela sam se sa različitim ženama, razgovarala sam sa njima i čini mi se da žene ne vide emocionalno i verbalno nasilje kao što vide fizičko nasilje. O, to onda znači da sam zlostavljana? Ako mi svake večeri kaže da sam kučka? I ja počinjem da mislim da zaista jesam? Da, to jeste nasilje. I ne moraš to da trpiš.

Nasilje od strane personalnih asistenata (plaćenih / neplaćenih, prijatelja, članova porodice ili formalnih pružalaca usluge) jedinstven je problem za mnoge osobe s invaliditetom. Ta vrsta nasilja ispoljava se na različite načine: asistent kasni ili odlazi ranije, vređa vas ili ponižava, oduzima novac, uskraćuje ili uništava pomagala, uskraćuje medikamente ili vam daje preveliku dozu, fizički vas zlostavlja, prisiljava vas na neželjene seksualne aktivnosti. Kontekst odnosa između personalnog asistenta i osobe sa invaliditetom je kompleksna vrsta odnosa između poslodavca i zaposlenog (pružaoca usluge). Unutar takvog odnosa često postoji neuravnotežen odnos moći, kontrole i autoriteta, kao i povećan rizik od zloupotrebe, koja često ostaje skrivena. Takav odnos moći i kontrole može se najbolje shvatiti iz samih iskustava žena s invaliditetom:

Najzad kažete: – Dobro, to je to. Uradiću sve što mogu da promenim ovaj brak. Uzgred, dodaj mi skuter da mogu da te ostavim.

Imala sam jednu asistentkinju koja uopšte nije slušala šta joj govorim. Radila je sve na svoj, umesto na moj način. Govorila sam joj, a ona je nastavljala po svome. Stigle smo do tačke koja je rezultirala velikom svađom. Koristila sam dizalicu i pomislila sam da će me ostaviti da visim tako i otići. Srećom, nije to uradila. Stavila me je u kolica i kad je završila, rekla sam joj: – Idi, ne želim više nikad da te vidim.

Problemi do kojih dolazi usled izloženosti nasilju mogu biti: povrede, smrt, depresija, anksioznost, zloupotreba alkohola / droga, poremećaji ishrane, simptomi stresa, problemi s varenjem, migrene, suicidne namere i pokušaji samoubistva, posttraumatski stresni sindrom… Žene s invaliditetom nadalje se mogu suočavati sa pogoršanjem zdravstvenog stanja i nemogućnošću da obavljaju zadatke koji su neophodni da bi zadržale posao i ostale samostalne. Neretko se dešava da zbog izloženosti nasilju od strane personalnog asistenta ne mogu da ostvare pravo na zaposlenje, ne mogu da brinu o zdravlju, ne mogu da žive samostalno.

Ako iz nekog razloga pobesne… na tebe ili na šta šta god, možda će te žustro smestiti u kolica. Ili će te pozicionirati na grublji način. Sediš tamo misleći: – Da li je to namerno uradio? Zaista je teško napraviti razliku. Primorani ste da se često preispitujete.

Izvor:

Laurie E. Powers, Ph.D. & Mary Oschwald, Ph.D.Violence And Abuse Against People With Disabilities: Experiences, Barriers And Prevention Strategies. Center on Self-Determination, Oregon Institute on Disability and Development, Oregon Health & Science University

Ovaj tekst je objavljen uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru regionalnog projekta “Primena normi, promena svesti”. Stavovi u ovom tekstu pripadaju isključivo autorkama i ne predstavljaju nužno stavove UN Women i Evropske unije.

About the Author

Redakcija:

Leave A Response