Ali Stroker, prva korisnica kolica na brodvejskoj sceni

Posted on by Redakcija

Brodvejska glumica Ali Stroker ima jednostavan moto: Pretvori svoje slabosti u prednosti. Kada ne postoji utabana staza, ona napravi sopstvenu. Svi koji je znaju kažu da prkosi gravitaciji. Ona zastupa prava osoba s invaliditetom, motiviše mlade glumce i podstiče publiku na pretvaranje ideja u akciju. Ne definiše je ništa, osim strasti za životom i saosećajnosti prema drugima.

– Karakter je sposobnost istrajavanja uprskos svim osporavanjima.

Godine 2015. Ali Stroker je ušla u istoriju, stupivši na brodvejsku scenu kao prva glumica koja koristi kolica. Dobijala je uloge koje se obično dodeljuju osobama bez invaliditeta.

– To što koristim kolica ne znači da treba da dobijam isključivo uloge žena u kolicima. Ne želim da mi kolica biraju i donose uloge. Na audicijama se nadaš da ćeš zaista biti viđena i da će ti se ukazati prilika zbog onoga što tamo donosiš.

Ali Stroker je odrasla u Nju Džersiju, a invaliditet je stekla u drugoj godini, nakon povreda kičme zadobijenih u saobraćajnoj nezgodi. Kad je imala 7 godina, prvi put je videla brodvejski šou i prepoznala šta želi da radi u životu. U dvadesetoj je diplomirala na Odseku za dramu Univerziteta u Njujorku, kao prva glumica koja koristi kolica.

– Invaliditet me podstiče da budem kreativna, da razmišljam izvan kutije, da rešavam probleme celog svog života – ne samo u karijeri.

Izvori:

About the Author

Redakcija:

Leave A Response