Obeležite i vi Evropski dan samostalnog života osoba sa invaliditetom!

Posted on by Redakcija

Bliži nam se 5. maj, Evropski dan samostalnog života osoba sa invaliditetom! Ovogodišnja tema je „Prepreke samostalnom životu”. Želeli bismo da vas podstaknemo da ovaj dan obeležite organizovanjem događaja u vašim državama. Pozivamo vas da fotografišete i sakupljate svedočenja koja opisuju prepreke samostalnom životu sa kojima se suočavate, kao i da ih uoči 5. maja podelite sa Evropskom mrežom za samostalan život. Prepreke mogu biti okolnosti bilo koje vrste koje vam otežavaju svakodnevni život, od nezgodnih bankina u vašem komšiluku, preko zanimljivih TV programa bez titlova, pa do problema da dođete do lekara ili da koristite javni prevoz.

Na ovogodišnji Evropski dan samostalnog života osoba sa invaliditetom želimo da skrenemo pažnju i podignemo svest javnosti o dva konkretna pitanja – preprekama ostvarivanju glasačkog prava i Evropskom zakonu o pristupačnosti.

Kao prvo, 2019. je izborna godina i političari će se nadmetati za pravo da pridobiju vaš glas i da budu vaši izabrani predstavnici u Evroskom parlamentu. Mnogim građankama i građanima EU sa invaliditetom glačasko parvo biva rutinski uskraćeno. Evropski dan samostalnog života osoba sa invaliditetom je izuzetna prilika da se naglasi važnost političke participacije. Želimo stoga da vas podstaknemo da prikupljate primere prepreka glasanju i (pot)punom ostvarivanju vaših građanskih prava.

Drugo, Evropski zakon o pristupačnosti zaglavljen je u jednom nesrećnom političkom ping-pong meču. Radi se o važnim pitanjima, poput onog da li su potrebni propisi koji regulišu pristupačnost objekata u našem okruženju i da li zgrade izgrađene novcem poreskih obveznika treba da budu pristupačne. Raspravlja se čak i o pristupačnosti telefonskog broja hitne službe u EU (112).Primere prepreka koje nam budete poslali planiramo da koristimo u zagovaranju unapređenja Evropskog zakona o pristupačnosti.

Imajući sve ovo u vidu, pravo je vreme da se čuje i naš glas. Podstičemo vas da se udružite i govorite o pravu na samostalan život što više i na svakom mestu! Kontaktirajte lokalne odbornike, organizujte događaje u svom mestu, komšiluku, školi ili na fakultetu, ili pošaljite fotografije ili snimke ENIL-u. Štagod da budete (u)radili, stavite ljudima do znanja da je samostalan život ljudsko pravo i da ne dozvoljavamo da nas ignorišu.

Ništa o nama bez nas!

Kako možete da učestvujete u Evropskom danu samostalnog života osoba sa invaliditetom?
• Organizujte neki događaj u vašem gradu, komšiluku, radnom mestu, u školi ili na fakultetu. Događaj ne mora biti ništa veliko – na primer to može biti jutarnja kafa u obližnjoj mesnoj zajednici. Molimo vas da obavestite ENIL o vašim planovima, tako da i mi možemo da ih objavimo na našem profilu na Fejsbuku.
• Proširite vest o Evropskom danu samostalnog života osoba sa invaliditetom na društvenim mrežama. Koristite sledeće haštagove: #ILDAY18 #independentliving.
• Ako ste u Briselu ili u negde u blizini, dođite u Evropski parlament na ENIL-ovu projekciju dokumentarnog filma o istoriji pokreta za samostalan život „Prkosni životi” (Registrujte se ovde do 23. aprila).

 

Izvor: Join the 2018 European Independent Living Day, ENIL News, 30/3/2018

Tekst pripremila Ankica Dragin

About the Author

Redakcija: