Adelajd Najt, liderka prvih sifražetkinja istočnog Londona

Posted on by Redakcija

Adelajd Najt (Adelaide Knight) bila je jedna od najvažnijih figura londonskog ženskog pokreta na smeni vekova. Rođena je 1871. u širem Londonu. U detinjstvu je povredila kuk i stekla invaliditet. Do kraja života kretala se uz pomoć štapa ili štaka. Kažu da je volela poeziju, muziku i istoriju.

Udala se 1894.  za mornara Donalda Adolfusa Brauna, koji je bio sin jamajskog pomorskog oficira i Britanke. Delio je njena uverenja i podržavao ju je u aktivizmu. Uzeo njeno prezime i ostao je zapamćen kao Donald Najt. Zajedno su se pridružili Nezavisnoj radničkoj partiji.

Prva grana londonske Ženske socijalne i političke unije osnovana je 1906. Adelajd je bila na poziciji sekretarice i okruženje je vidi kao liderku žena radnica.

Uhapšena je juna 1906, kada je sa dve druge aktivistkinje pokušavala da pridobije publiku. Osuđene su na šest nedelja zatvora, osim ako ne pristanu da se smire na godinu dana i da odustanu od kampanje. Za Adelajd je to bila teška odluka, jer je bila slabog zdravlja, a trebalo je brinuti i o dvoje male dece.

Iz njene prepiske sa mužem:

– Šta da radim, Tata? Ako se povučem, to će ohrabriti ovo zastrašivanje. Mogu li da računam na tvoju podršku? Prava je agonija što ću biti daleko od tebe i dece, ali uz tvoju podršku mogu da se suočim s tim.

– Draga moja Mama, podržavali smo jedno drugo godinama, ne smemo odustati sada, kada smo stavljeni na ovakav test.

Sve tri žene odabrale su zatvor.

– Odbijam da trampim svoju slobodu, da delujem prema svojoj savesti, dok me srce bodri da se borim dalje – izjavila je Adelajd.

Zatvorski uslovi su bili užasni i narušavali su joj zdravlje, ali je istrajala u svojoj odluci. Pevala je socijalističku himnu svakog jutra i svake večeri, a šnalama za kosu urezivala je stihove na prozorsku dasku.

Ostala je verna socijalističkim idejama i jedna je od osnivačkih članica Komunističke partije u Velikoj Britaniji.

IZVOR: eastendwomensmuseum.org

About the Author

Redakcija:

Leave A Response