Pisanje o traumi smanjuje stres i jača imunitet

Posted on by Redakcija

Pisanje o teškim i traumatičnim iskustvima pospešuje zdravlje na nekoliko nivoa – od podizanja imuniteta i smanjenja stresa do poboljšanja životnih funkcija.

Obelodanjivanje najdubljih misli i emocija poboljšava raspoloženje, celokupno zdravlje i svakodnevno funkcionisanje. Za potrebe jednog istraživanja grupa studenata dobila je zadatak da piše o traumatičnim iskustvima ili o površnim temama četiri dana za redom. Šest nedelja nakon sesija pisanja, studenti koji su pisali o traumama prijavili su pozitivnije raspoloženje i bolje zdravstveno stanje u odnosu na one koji su pisali o svakodnevnim iskustvima. Poboljšane funkcije imunog sistema i smanjene posete studentskom zdravstvenom centru posvedočile su da suočavanje sa bolnim i traumatičnim iskustvima donosi benefite na fizičkom nivou.

Isto istraživanje sprovedeno je sa osobama koje su preživele holokaust. Nakon intervjua u kojima su ispitanici iznosili svoja iskustva, utvrđeno je poboljšano zdravstveno stanje kod onih koji su dublje ponirali u traumu.

Grupa psihologa tokom osam meseci pratila je šezdeset troje profesionalaca koji su ostali bez posla. Učesnici eksperimentalne grupe dobili su zadatak da pišu o svojim najdubljim razmišljanjima i osećanjima u vezi sa otkazom i njegovim uticajem na lični i profesionalni život. U kontrolnoj grupi ispitanici su dobili zadatak da pišu o svakodnevnim aktivnostima i traženju novog posla. Treća grupa nije dobila konkretne instrukcije za pisanje. Posle pet dana tokom kojih su ispitanici imali tridesetominutne sesije pisanja, praćen je njihov radni status. Grupa koja je pisala o gubitku posla lakše je pronalazila novi posao u odnosu na ostale.  

Još jedno istraživanje sprovedeno je sa osobama koje imaju astmu i reumatoidni artritis. Jedna grupa dobila je zadatak da piše o najstresnijem događaju u svom životu, a druga je pisala o neutralnim temama. Četiri meseca kasnije u obe eksperimentalne grupe primećena su poboljšanja: bolje funkcije pluća kod osoba s astmom, kao i manji stepen artritisa.

Istraživanja pokazuju da je pisanje lak, svima dostupan, nezavistan i relativno univerzalan način odolevanja stresu. Svi koji su vodili dnevnik potvrdiće to isto: obelodanjivanje najdubljih misli i osećanja – naročito o lošim iskustvima – povoljno utiče na zdravlje. Mnogobrojni terapeuti ohrabruju klijente da se upuste u pisanje, a postoje i prazni dnevnici sa instrukcijama za introspektivni proces.

IZVOR: http://www.apa.org/research/action/writing.aspx

About the Author

Redakcija:

Leave A Response