AMERIČKA SLEM POEZIJA NA ZNAKOVNOM JEZIKU

Posted on by Redakcija

ASL SLAM (American Sign Language SLAM) je grupa njujorških performera koja otvara prostor za recitovanje bez izgovorenih reči. ALS SLAM osnovan je 2005. godine, sa idejom da ohrabruje nov i eksperimentalan pristup u poeziji, performativnoj umetnosti, improvizacijama, literaturi, vizualnim umetnostima i muzici, tako da zajednica gluvih u sigurnoj i podržavajućoj sredini može da prezentuje, stvara i razvija svoj rad pred publikom uživo. Kako njihov izvršni direktor, Daglas Ridlof objašnjava, poezija na znakovnom jeziku ne oslanja se na ritmičke obrasce, niti na metriku izgovorene/ pisane reči. Umetnost je u pokretu, u vizualnoj rimi. Performansi su emocionalno snažni, zbog čega mogu da se povežu sa najrazličitijom publikom.

Daglas Ridlof počeo je da stvara poeziju na znakovnom jeziku još kao tinejdžer, ali samo radi zabave. Na koledžu se povezao sa neformalnom grupom studenata koji su pravili performanse na znakovnom jeziku. U početku nije bio naročito zainteresovan, povremeno je uskakao kada bi se pojavile rupe u programu, a onda je u svemu tome otkrio svoj novi dom.

Daglas ne preferira da se njegov rad prevodi na engleski, jer: – Lepota je izgubljena. Mislite o muzici. Kada bismo iz pesme uklonili stihove i ostavili samo melodiju, štimung ostaje, ali nešto je izgubljeno. Ako se ukloni melodija, a stihovi ostanu, ponekad pesma više nema smisla.

Daglas redovno nastupa u Nju Jorku, bio je na turneji u Francuskoj, a povezao se i sa zajednicom gluvih na Kubi.

Pesnici koji stvaraju na znakovnom jeziku mogu da načine celu pesmu ili priču koristeći samo jedan položaj ruke da predstave mnoštvo koncepata. Značenje se menja zavisno od toga kako je ruka postavljena u pokretu. Možda bi se taj koncept mogao uporediti sa rimovanjem ili aliteracijom, ali to jednostavno nije nešto što postoji u govornom jeziku.

Uz znakovanje se koristi i facijalna ekspresija i drugi neverbalni i ne-manualni načini komunikacije. Naginjanje ili klimanje glavom daju intonaciju rečima, praveći razliku između izjave i upita. Podignute obrve ukazuju na pitanje; pokret usnama stvara superlativ.

Sve to doprinosi sferičnoj, nelinearnoj prirodi znakovne poezije. Govorni jezik takođe može da bude nelinearan, ali ne može da iskaže tri ili četiri stvari istovremeno.

IZVORI:

  • http://www.aslslam.com/
  • https://www.greatbigstory.com/stories/deaf-poets-society
  • http://www.huffingtonpost.com/entry/meet-the-man-bringing-slam-poetry-to-the-deaf-community_us_591f43f6e4b03b485cb17c33

 

About the Author

Redakcija:

Leave A Response