Predstavljanje izveštaja „Korak napred, nazad dva – Uloga policije u jačanju prevencije i mehanizama zaštite od zločina iz homofobije i transfobije u Srbiji“

Posted on by Redakcija

Udruženje Da se zna! iz Beograda, čije su aktivistkinje u aprilu mesecu u Organizaciji …IZ KRUGA – VOJVODINA održale  edukaciju o dokumentovanju slučajeva zločina iz mržnje, predstavilo je danas izveštaj Korak napred, nazad dva – Uloga policije u jačanju prevencije i mehanizama zaštite od zločina iz homofobije i transfobije u Srbiji u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Izveštaj je rezultat je napora udruženja Da se zna! da kreira što realniju sliku o bezbednosnom položaju LGBTI osoba u Srbiji. Pruža sveobuhvatni uvid u postupanje policije i reagovanje na nasilje motivisano homofobijom i transfobijom.

O izveštaju su govorile Dragoslava Barzut, aktivistkinja i predsednica Da Se Zna! i Zorica Mršević, naučna savetnica Instituta za društvene nauke. Tribinu je moderirao Miloš Kovačević, aktivista Da se zna!

Fokus je bio na pitanjima bezbednosti LGBTI osoba i postupanju policije pri slučajevima nasilja i diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Dve od tri osobe u Srbiji doživele su neku vrstu nasilja zbog svoje seksualne orijentacije i/li rodnog identiteta, jednom ili više puta.

U poslednjih godinu i po dana zabeleženo je 70 slučajeva diskriminacije i nasilja, od čega su dve trećine zločini iz mržnje. Prijavljena su svega 3 slučaja, od kojih je jedan završen presudom od godinu i po dana uslovne kazne za fizičko nasilje nad transrodnom osobom. Evidentno je da nema sistemskog pristupa, niti je ova problematika prepoznatljiva.

Slučajevi diskriminacije i nasilja nad LGBTI populacijom retko se prijavljuju zbog neprepoznavanja, nedovoljne senzibilisanosti, socijalne distance (koja je naročito izražena prema Romima i LGBTI zajednici), rizika od nasilnog autovanja i sekundarne viktimizacije, kao i zbog normalizacije nasilja uopšte.

Jedan od pozitivnih koraka u policiji je postojanje radnog mesta oficira za vezu sa LGBTI populacijom, čija je uloga da uspostave blisku saradnju i kontakte sa LGBTI zajednicom, kao odgovor na probleme elementarne bezbednosti. Oficiri za vezu su tačke kontakta za socijalno ugrožene grupe (žene – žrtve rodno zasnovanog nasilja, LGBTI i druge grupe). U Srbiji je imenovano 7 oficira za vezu, a još uvek postoje nedoumice kada su u pitanju njihova zaduženja i nadležnosti.

Izveštaj je rezultat rada programa Stand with LGBTTIQA persons – Same protection for everyone podržanog od strane Ambasade Holandije u Republici Srbiji. Cilj programa je jačanje mehanizama zaštite za LGBTTIQA osobe u Srbiji. Izveštaj sadrži 11 preporuka za policiju i dostupan je na sajtu https://dasezna.lgbt/price.html

 

About the Author

Redakcija:

Leave A Response