I korisnici invalidskih kolica mogli bi uskoro da uživaju na avionskim letovima

Posted on by Redakcija

Setite se mladića s invaliditetom  koji je bio prisiljen da puzeći izađe iz aviona i na rukama i kolenima  pređe preko piste da bi stigao do svojih invalidskih kolica. Pomislili biste da su, do sada, aviokompanije  znatno poboljšale svoje procedure za putnike sa invaliditetom i njihova pomagala, međutim frustrirajuće neprijatnosti za osobe sa invaliditetom i bahat odnos prema njihovoj opremi i dalje su česta pojava.

Organizacija Otvorena vrata (The Open Doors) objavila je rezultate svog istraživanja o iskustvu odraslih putnika sa invaliditetom na putovanjima avionom u Americi koje je realizovala  2015. godine. Nalazi pokazuju da su aviokompanije i aerodromi poboljšali uslove za putnike sa invaliditetom, iako i dalje postoje značajne prepreke. U izveštaju, koji pokriva sve putne sektore od restorana i gostoprimstva do avionskih letova, navodi  se da je među  osobama sa invaliditetom koje su putovale avionom čak 72% naišlo na značajne prepreke na letovima (2005. godine je taj procenat bio 84%), dok je 65% naišlo na prepreke na aerodromima (u 2005. godini je taj procenat bio 82%).

Istina, postoje mnoge neugodnosti na letovima koje su iritantne za sve putnike, kao što su ograničenja koja se odnose na elektronske uređaje. Međutim, većina putnika ne oslanja se na elektronske uređaje za zadovoljenje svojih potreba. Za većinu, elektronski uređaji su luksuz i praktičnost, i čak i ako izgubite svoj pametni telefon, to vas neće onemogućiti da, na primer, uradite nešto poput odlaska u toalet.

Prepreke sa kojima se putnici korisnici invalidskih kolica suočavaju na letovima su brojni, međutim, danas vam predstavljamo novinu koja može učiniti njihove buduće letove doživljajem koji će pamtiti u najboljem svetlu!

Avionska sedišta koja je razvila britanska dizajnerska kuća PristmanGud rešiće brojne probleme na letovima za putnike sa smanjenom pokretljivošću. Sedište nazvano Air Access potencijalno može da se instalira na svako mesto uz središnji prolaz u avionu. Evo šta to znači:

  • Bilo bi više sedišta za putnike sa invaliditetom i putnici sa smanjenom pokretljivošću koji putuju u grupi mogli bi da sede pored svojih saputnika, naročito u širokotrupnim avionima [avioni sa dva prolaza između sedišta].
  • Upotreba toaleta postaje beskrajno pojednostavljena, jer sve što je potrebno je pomoć da se  sedište otključa i da se provoza kroz prolaz do toaleta.
  • Podloga sedišta može da se skida, tako da putnici sa povredom kičmene moždine i sličnim stanjima mogu da sede na svojim specijalno dizajniranim jastucima za maksimalnu udobnost tokom leta.
  • Sedište je u unutrašnjosti aviona, i bilo ko može da sedi na tom sedištu kada nije u upotrebi od strane putnika sa invaliditetom.

Iako nije baš povoljno kao na crtežu gore, ovo sedište je sasvim blizu tome! Sedište Air Access se sastoji od dva elementa: odvojivih invalidskih kolica u kojima se putnici mogu lako prevesti u i iz aviona, i fiksnog okvira sedišta u avionu. Odvojima invalidska kolica imaju točkove koji se mogu okretati 360 stepeni, tako da može lako da sklizne u fiksni deo sedišta i sigurno zaključa. Izgleda baš kao obično avionsko sedište. Na kraju leta, odvojima kolica se otključavaju od sigurnosnog okvira, i putnik izlazi iz aviona jednako lako kao što je i ušao.

Pogledajte na video snimku kako ovo divno rešenje funkcioniše!

Izvori:
http://www.amsvans.com/blog/wheelchair-traveler-on-airlines-may-get-better-air-access/
https://skift.com/2015/08/05/air-travelers-with-disabilities-see-some-improvements-study-finds/
http://www.amsvans.com/blog/disabled-stranded-wheelchairs-mistreated-by-airlines/
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2610181/Disabled-man-forced-CRAWL-Delta-plane-flight-stairs-tarmac-agreed-substantial-settlement.htm

About the Author

Redakcija:

Leave A Response