14 pitanja o seksu na koja je ženama sa invaliditetom dosadilo da odgovaraju

Posted on by Redakcija

sexability-1Mnogi misle da fizički invaliditet predstavlja ogromnu razliku, ali kada je reč o seksu i zabavljanju – svi smo isti. Ponekad samo treba da uzmemo lek protiv bolova ili da izbegavamo određene poze. Na ovih 14 pitanja na temu seksa mi je dosadilo da odgovaram, kao i mojim mnogobrojnim prijateljicama sa invaliditetom…

1. Pretpostavljam da onda nemaš momka?

Može li neko, molim vas, da mi pokaže gde je zapisano da sve osobe sa invaliditetom moraju biti singl? Možda ne mislite ništa loše, ali verujte mi, ta fraza ne zvuči dobro. Sledeći put probajte sa: Imaš li momka? To je već manje uvredljivo pitanje iz svakodnevnih razgovora.

Gde spavaš u njegovoj kući?

Ovo je vrlo uobičajeno pitanje. Kao da nad našim glavama treperi znak koji kaže: molim vas, postavljajte nam duboko intimna pitanja o našoj vezi i seksualnom životu. Je li to nešto o čemu inače pričate dok pijete kafu? Ako je odgovor ne, verovatno ste prekoračili granicu.

3. Misliš li da ćeš ipak moći da imaš decu?

Ovo je osetljivo pitanje za neke ljude i ne pristupaju mu svi na prikladan način. To je jedno od prvih pitanja koja nam se postavljaju, veoma je lično i mnoge od nas ne žele da podele odgovor. Neke možda još uvek ni ne znaju odgovor. Razmislite dobro, pre nego što potegnete ovu temu.

4. Da li je on tvoja karijera? Propraćeno sažaljivim pogledom kada saznaju da je to moj dečko.

Ovo me neviđeno uzrujava. Osobe sa invaliditetom savršeno su sposobne da privuku osobu bez invaliditeta kao partnera. Iz nekog razloga, ovo šokira većinu ljudi. Ignorišite sažaljiv pogled i, kada vas sledeći put pitaju tako nešto, ispravite ih. Sigurna sam da će se im biti dovoljno neprijatno zbog sopstvenog neznanja, da će naprosto otići.

seksabiliti

5. Da li još uvek izlaziš?

Mnogo nas još uvek izlazi. Mada ću priznati da je teže sada u poređenju sa vremenom kada nisam imala invaliditet. Izložiti se javnosti znajući da ćeš biti predmet ogromne količine predrasuda i odbacivanja ekestremno je teško i zna da boli. Takođe može biti i neizmerno zabavno. Nakon svega, imamo potrebe. Da bismo ih zadovoljile, nije dovoljno da iznova čitamo Pedeset nijansi sive.

6. Da li te stvarno toliko boli, ili samo pokušavaš da izbegneš seks?

Muka mi je zbog nabacivanja krivice što ne želim seks kada imam bolove.
Uzajamno razumevanje i kompromisi su deo svake veze. Ovo je primenljivo i za osobe sa invaliditetom. Ako imate bolove, važno je da vaš seksualni partner to poštuje. Nijedno od vas ne može zaista uživati dok neko trpi bol ili nametnutu krivicu.

7. Da li još uvek imaš želju? Je l’ baš moramo da promenimo pozu?

Treba da isprobamo nekoliko poza, dok ne otkrijemo koja nam najviše odgovara, što ne znači da je moja seksualna želja iščezla.

Ovo je ključna činjenica za koju mnogi ne znaju: žene sa invaliditetom imaju seksualnu želju! Ako uklonite invaliditet, ispod su iste potrebe. Znam mnoge parove sa invaliditetom koji su mi pričali o sjajnom seksualnom životu, jer su otvoreni i inventivni u seksu. Menjanje poza, do otkrivanja one koja je udobna i izvodljiva, važno je da biste znali kako oboje i dalje uživate u seksu. Stepen invaliditeta je različit, što može da utiče na pokretljivost i gipkost. Budite inventivni i otkrijte šta kod vas funkcioniše i šta vam najviše prija.

8. Imaš li spazme u vagini?

Da, stvarno su me to pitali! Moje stanje prouzrokuje mišićni spazam. Nekolicina radoznalih prijatelja pitala me je mogu li još uvek da imam seks, jer vagina ima mnoštvo mišića. Uznemirujuće je i krajnje neprijatno reći: ne, moja vagina nema spazme, hvala na pitanju.

pate-toast-scope9. Pretpostavljam da je tvoj seksualni život prilično jednoličan?

Rasprostranjeno je uverenje da su osobe sa invaliditetom ili hroničnom bolešću manje seksualne ili imaju smanjenu seksualnu želju. Ovo vodi ka drugim predrasudama, kao što su: osobe sa invaliditetom ne rade ništa kinki, nemaju više partnera (jer je pravo čudo ako se bar neko zainteresuje za vas). Ili da je seks sa nama (zbog medicinskog pogleda na naša tela) nekako drugačiji.

To što možda uzimamo pilule protiv bolova pre seksa ili izbegavamo određene poze ne znači da nam uopšte nije do seksa, niti da ne želimo uvrnut seks koliko i ostatak sveta.

10. Koliko možeš da se saviješ?

Teško je objasniti zamršenost Elers-Danlosovog sindroma tipa 3. A neprestano me pitaju koliko mogu da se savijem. – Otprilike koliko i tovja baba – obično odgovorim.
Iako mi stanje dopušta da se savijem na određenu stranu, ne znači da to nije bolno. Savitljivost uz EDS tip 3 propraćena je rizikom od bola i dislokacije. Ako prouzrokuje bol, verovatno to ne bi trebalo da radite, a partner to treba da poštuje.

11. Ne želim da te povredim… možemo li stvarno to da uradimo?

Ovo često čujem. Ne želim da budem u vezi u kojoj sam umotana u oblak pamuka. Svi imamo potrebe.
Komunikacija je imperativ, bilo da se radi o varijanti za jednu noć ili o dugoj vezi. Možda imamo invaliditet, ali nismo napravljeni od stakla. Recite jedno drugom šta želite, svi imamo potrebe, ali dok ih ne iskomuniciramo, niko neće biti u potpunosti zadovoljan.

12. A… je l’ još uvek stvarno možeš?

Da, dok god ne paničiš ako mi kuk ispadne iz ležišta!

Ako mi sami nismo u panici zbog sopstvenog tela, nema potrebe da iko drugi bude. Prirodna je reakcija da brinete, u situacijama na koje niste navikli, ali poslednje što želim da čujem je: Možeš li još uvek…? Verujte mi, obavestili bismo vas da stvari treba da se privedu kraju.

Can-you-have-sex13. A ta tvoja kolica i štake… kako još uvek možeš da imaš seks?

Da, koristim kolica ili štake da bih se kretala unaokolo, ali dok ležim, ista sam kao i bilo koja druga žena.

Štake i kolica su naprosto pomagalo, kao naočare ili slušni aparat. Omogućuju nam da s većom lakoćom obavljamo svakodnevne aktivnosti. Ali dok ležimo u krevetu, ni po čemu se ne razlikujemo od drugih žena: fizička razlika ne postoji. Želimo seks i uživamo u njemu.

14. Zašto bi planirala seks?

Za mnoge je ideja planiranja seksa čudna. Za osobe sa invaliditetom plan je nešto što omogućuje da intimni mometni teku glatko. Previše celodnevnih aktivnosti mogu delovati iscrpljujuće, što će uticati na simptome našeg stanja, ali kada planiramo seks, manje ćemo se zamarati tog dana, uzećemo više medikamenata protiv bolova – što garantuje da će se stvari u krevetu odvijati kako treba. Neke žene sa invaliditetom kažu da im oslobađanje endorfina tokom seksa pomaže da se opuste i deluje kao prirodna tableta protiv bolova, poboljšava kvalitet sna. Sve to planiranje čini vrednim.

Rebecca Moller

IZVOR:

http://www.cosmopolitan.co.uk/love-sex/sex/a33626/sex-questions-disabled-girls-are-tired-of-answering/

About the Author

Redakcija:

Leave A Response