Studija otkriva mogući uzrok Alchajmerove bolesti

Posted on by Redakcija

Nalazi američkog istraživanja dovode u pitanje dosadašnje razumevanje Alchajmerove bolesti i nude nadu za pronalaženje novih tretmana.

Studija sprovedena na miševima je otkrila mogući uzrok Alchajmerove bolesti, i sugeriše da lek, koji se trenutno ispituje u kliničkim ispitivanjima  na ljudima za lečenje raka, može da spreči ovu demenciju.

Istraživanje je sprovedeno na Djuk Univerzitetu u Americi i objavljeno  u Časopisu za neurologiju (the Journal of Neuroscience, April 15, 2015, 35(15): 5969–5982). Prema jednom od autora, rezultati su iznenađujući jer su u suprotnosti sa dosadašnjim razumevanjem ove bolesti.

Istraživanje ukazuje na to da kod miševa sa Alchajmerovom bolešću, određene imune ćelije koje inače štite mozak, počinju abnormalno da konzumiraju važnu hranljivu materiju koja se zove arginin. Blokiranjem ovog procesa pomoću leka difluorometilornitin (DFMO), sprečava se gubitak pamćenja i nagomilavanje lepljivih proteina, poznatih kao moždani plakovi.

U studiji je korišten tip miša kod kojeg je izvestan broj važnih gena zamenjen, da bi imuni sistem glodara bio što sličniji ljudskom.

Koautorka Kerol Kolton, profesorka neurologije u Medicinskoj školi Djuk Univerziteta (the Duke University School of Medicine), i članica Djuk instituta za nauke o mozgu (the Duke Institute for Brain Sciences) je rekla: – Ako je zaista potrošnja arginina toliko važna u razvoju bolesti, možda bismo mogli da je blokirmo i preokrenemo tok bolesti. Ovo nam sugeriše da ako možemo da blokiramo ovaj lokalni proces gubljenja aminokiselina, onda možemo da zaštititimo i miša, barem od Alchajmerove bolesti,” rekao je koautor Metju Kejn. Kolton je dodala: – Čini nam se da ova studija otvara vrata razmišljanju o Alchajmerovoj bolesti na potpuno drugačiji način.

Istraživanje je pozdravljeno od strane Alchajmerovog društva u Velikoj Britaniji. Rukovodilac odeljenja za istraživanja u Alchajmerovom društvu, dr Džejms Piket, je rekao: – Ova studija na glodarima spaja neke tačke u našem nepotpunom razumevanja procesa koji uzrokuju Alchajmerovu bolest, posebno uloge koju ima imuni sistem. Istraživači su otkrili da se iscrpljivanje hranljive materije koja se zove arginin javlja u oštećenim delovima mozga. Blokiranjem korišćenja arginina umanjuju se neki od simptoma bolesti i poboljšava funkcionisanje memorije, nudeći nadu da ovi nalazi mogu dovesti do novih tretmana demencije. Značajno je to što ova nova saznanja odražavaju ranija zapažanja da je arginin umanjen u mozgu ljudi sa Alchajmerovom bolešću. Sledeći korak bi bio da se pokaže da se usmeravanjem na metabolizam arginina u mozgu može smanjiti odumiranje moždanih ćelija, jer to nije prikazano u ovoj studiji.

Tekst pripremila Veronika Mitro

Ivor: Alzheimer’s study finds possible cause of disease, The Guardian, 15/4/2015

About the Author

Redakcija:

Leave A Response