JOGA IZ STOLICE

Posted on by Redakcija

Joga je prezahtevna. Ne mogu, nisam od gume! Da vežbam u ovim godinama? U mom stanju? Nikako! Previše me boli i dok se ne pomeram. Ne usuđujem se ni da gledam… Sva ta tela, kako se muče u uvrnutim položajima koje spontano niko ne zauzima… U čemu je svrha? Boli me sama pomisao na taj položaj. Šta ako se upetljam sam(a) u sebe, a u blizini nema nikoga da me izvadi? Šta onda?
Ništa. Uhvati se za sopstveni dah… i samo ga prati.


* * *

Najpopularniji oblik joge na zapadu je Hatha Yoga čija praksa kombinuje položaje tela (asane) sa tehnikama disanja. Svestan boravak u telu i usmerenost na dah (koji vodi telo). Efekti vežbanja su opipljivi: joga otvara telo, pojačava gipkost, telesnu snagu i mentalnu usredsređenost, uravnotežuje telo i um.  Neki položaji (naročito uvrtanja i obrnuti položaji, tzv. inverzije) stimulišu unutrašnje organe i nervni sistem, čime se poboljšava cirkulacija i rad žlezda. Svesno disanje unosi smirenost i stvara osećaj obnavljanja, kako u telu tako i u životu uopšte. Joga voli telo i poštuje njegove granice, postepeno ga vodi, razrađuje i otvara; mnogobrojne su asane koje se rade sedeći, a svaki položaj prilagodljiv je vežbaču. Bez obzira na starosno doba ili telesno stanje, joga je faktor koji održava i pojačava nezavisnost svakodnevnog funkcionisanja.

Imajujći sve to na umu, američka instruktorka joge LAKŠMI VOELKER-BINDER popularizovala je jogu među osobama sa artritisom, hroničnim plućnim oboljenjima, multiple sklerozom, Parkinsonovom bolešću, osteoporozom… Ceo svoj životni vek posvetila je stvaranju prilagodljivog, pristupačnog i široko primenljivog sistema vežbi – za sve one kojima tradicionalne metode nisu od koristi usled drugačijih telesnih stanja. Sve je počelo pre više od tri decenije (davne 1982) – kada jedan od Lakšminih vežbača (u svojim ranim tridesetim) više nije mogao da se spusti na prostirku usled posledica artritisa. Rešena da ne odustaje (ni od) jednog od svojih učenika, počela je da razvija prilagođeni program vežbanja. Lakšmi je bila u svetu joge od svoje osamnaeste godine, a usavršavala se u različitim školama Indije, Japana,  Tibeta, Tajvana, Kine… Njen sistem vežbi pod nazivom JOGA IZ STOLICE: NEPOMIČNA PLANINA  zasnovan je na preplitanju klasične istočnjačke joge sa zapadnjačkim konceptima zdravlja. Vežbe ne samo da su usmerene na činjenicu da se sva tela razlikuju po gipkosti, rastegljivosti, pokretljivosti… nego i na nijanse različitosti na nivou pojedinačnog tela: gornji i donji deo tela ne odlikuje isti stupanj savitljivosti, kao ni levu i desnu stranu; a sve to varira na vremenskoj liniji tokom istog dana (i zavisno od mesečnog ritma ženskog tela).  Joga iz stolice koristi rekvizit i potporu u izvođenju vežbi, ali stolica nije pomoćno sredstvo za realizaciju stojećih položaja, niti je joga u stolici svedena na istezanje. Naprotiv, to je istinski meditativni boravak u stolici. Pored fizičkog aspekta, težište je na disanju, imaginaciji, opuštanju, osvešćivanju pogleda na svet, kreiranju unutrašnjih i spoljašnjih uslova za isceljenje i mir. Ključ postizanja rezultata je u tehnikama (dubokog) disanja, pri čemu telo dobija više kiseonika, svestan dah prolazi kroz (unutrašnje) organe, masira ih i obnavlja. Rezultati se očitavaju u smanjenju bola i anksioznosti, kao i sveopštem poboljšanju na mentalnom i energetskom nivou.

Joga iz stolice brzo je stekla popularnost.   Već u prve tri godine postojanja ovog programa, sertifikovano je preko 400 instruktora (n)ove discipline u SAD, Kanadi i Japanu. Prvi DVD za (iz)vođenje vežbi  pojavio se (2007) pod primamljivom parolom Get Fit Where You Sit.

Tokom višečasovnog sedenja, navikli smo telo na preklop preko radnog stola, uvrtanje od monitora ka fioci sa spajalicama, istezanje ka daljinskom upravljaču… spuštanje na prostirku za jogu deluje kao nemilosrdna ideja. S  obzirom na to da u zapadnom svetu sve više preovladava sedeći životni stil, joga iz stolice pogodna je za osobe sa i bez (vidljivih) invaliditeta.

ČETIRI VARIJACIJE

Pravila za sve vežbe: Sedite uspravno i osećajte se dobro u svom telu i u toj stolici. Radite najbolje što možete danas. Slušajte i posmatrajte svoje telo. Odmarajte se između položaja.

 JEDNA STOLICA

Položaj planine – za uravnotežen stav i pravilno sedenje.  Bilo koja stolica – od one u dnevnoj sobi, preko sedišta u autobusu, do kancelarijske stolice – pretvara se u potencijalno vežbalište. Serijal ovih vežbi takođe je pogodan za korisnike/-ce kolica.  Praktikuju se položaji otvaranja tela, istezanja i uvrtanja, disanja i meditacije. Dok sedimo, dostojanstveno, uspravno i stabilno, možemo pokušati da pozajmimo neke od simboličkih aspekata same planine: nepokolebljivu mirnoću, snagu, stabilnost unutar promena.

 DVOSTRUKA STOLICA

Dok se sedi  na jednoj stolici, druga se koristi kao oslonac za noge. Ova dodatna podrška omogućuje ulazak u više različitih položaja, čak i kada je gipkost znatno smanjena:  položaj štipaljke (preklapanje tela prema ispruženim nogama), položaj leptira (pete su u kontaktu blizu prepona, kolena  savijena i padaju u stranu), položaj goluba (jedna noga savijena ispred nas u kolenu, druga ispružena iza). Kada su stolice spojene prednjim stranama, nasloni za ruke znatno olakšavaju savijanje, telo se preklapa s lakoćom i bez napora. Ruke i čelo odmaraju se na sedištima, dok se leđa istežu i zauzimaju položaj deteta. Za izvođenje ovog okrepljujućeg položaja, na sedište druge stolice može se podići i omekšati dodatnim jastučićima. Kada se noge polože preko naslona za ruke ili ispod njih, vežbom se nežno otvaraju kukovi. Ako se stolice spoje po dijagonali, sa jednom nogom ispruženom u stranu možete pokušati preklop spuštanjem grudi i čela ka ispruženom kolenu. Dodavanjem još jedne stolice (tako da se stolice spajaju formirajući Y), možete ispružiti i drugu nogu, za vežbu istezanja unutrašnjeg dela butina.

 VEŽBANJE U PARU

Jogu možete raditi sa partnerom/-kom, uz uzajamnu asistenciju u preklapanju i savijanju tela. Asane su pojačane ostvarivanjem fizičkog kontakta. Joga u paru je zabavna, jer asistirate jedno drugom i komunicirate telima, a na kraju vežbanja možete primeniti uzajamnu masažu leđa, vrata, stopala…

 VEŽBANJE SA TEGOVIMA

Tegovi će pojačati istezanje i snagu ruku. Za održavanje ili nadogradnju mišićne i koštane mase, dovoljna su dva tega od po pola kilograma. Kada spojite tegove iznad glave, a potom savijajte ruke u laktovima, vežbom izgrađujete tricepse i koštanu masu.

 Tekst pripremila: Marijana Čanak

 IZVORI:

About the Author

Redakcija:

Leave A Response