Prodajna izložba rukotvorina na Spensu povodom Međunarodne nedelje osoba sa invaliditetom

Posted on by Jasna Grizer

Međunarodna nedelja osoba sa invaliditetom traje od 2. do 9. decembra, a centralna manifestacija organizovana tim povodom je prodajna izložba rukotvorina nastalih na radionicama nekoliko udruženja osoba s invaliditetom iz Novog Sada.

Prodajna izložba ručnih radova otvorena je u utorak, 6. decembra, na Spensu u Galeriji Macut. Pored rukotvorina, u ponudi su i umetničke slike akademskih slikara nastale na likovnim kolonijama. Deo radova biće izložen do kraja decembra na tezgama u prizemlju centralnog dela Spensa.

Izložbu je otvorila Katarina Vukelić, predsednica Udruženja MNRO Novi Sad.

– Ovo je jedan od načina da osobe sa invaliditetom iz različitih udruženja zajedno promovišu svoj kreativni rad – izjavila je i dodala kako je veoma važno da osobe s invaliditetom budu vidljive u društvu i da njihov rad bude vrednovan. – Treba da budemo svesni da su to naši sugrađani, prijatelji, komšije i rođaci čiji rad zaslužuje pažnju.

Na izložbi smo razgovarali sa predstavnicom Koordacionog odbora organizacija osoba sa invaliditetom grada Novog Sada, Aleksandrom Panović, sekretarkom Udruženja distrofičara Južnobačkog okruga, koja je ukratko predstavila aktivnosti organizovane povodom obeležavanja Međunarodne nedelje osoba sa invaliditetom:

– Obeležavanje Međunarodne nedelje osoba sa invaliditetom počelo je 2. decembra, u kulturnoj stanici Eđšeg, predstavljanjem muzičkih programa: Organizacija gluvih predstavila je svoju folklornu grupu, a ispred Saveza za cerebralnu i dečju paralizu nastupio je dečji hor sa pesmom Svi smo jednaki. Na kraju je nastupila članica Udruženja distrofičara Južnobačkog okruga, Kristina Jeftović, pijanistkinja, sa svojim bendom Rok – apoteka.

O kreativnim aktivnostima udruženja razgovarali smo sa Miroslavom Debeljačkim (55), članom Udruženja za dečiju i cerebralnu paralizu Južnobačkog okruga Sunce.

– Članovi naše kreativne radionice najčešće koriste vunu i keramiku. Za ovu izložbu pripremili su pletene beretke i šalove, magnete i novogodišnje ukrase. Izložbe se organizuju 6 ili 7 puta godišnje, a naši članovi svakodnevno izrađuju rukotvorine. Izložbe su prvenstveno način da se rad udruženja prezentuje građanima i širem društvu, a zaradimo tek toliko da bismo opet mogli da kupimo materijal. Finansijski nas podržava i Grad Novi Sad, ali ta sredstva su zaista mala – rekao je.

Koordinacioni odbor organizacija osoba sa invaliditetom Novog Sada poručuje da su ovakve manifestacije način da menjamo postojeće stereotipe i doprinosimo pravednijoj stvarnosti i pozivaju Novosađane da posete izložbu. 

About the Author