11 uspešnih: Sportistkinje s invaliditetom

Posted on by Redakcija

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, podećamo na uspehe naših parasportistkinja koje su ostvarile značajne rezultate na evropskim i svetskim prvenstvima i Paraolimpijskim igrama.

Nada Matić (1984, Skadar) i Borislava Perić Ranković (1972, Bečej), parastonoteniserke

U nekim momentima mi se činilo da sam sve sanjala.

Nada Matić

Dok god nešto pokušavate u životu, to može da bude uspešno ili manje uspešno, ali nikada neuspešno, zbog same činjenice da ste pokušali.

Borislava Perić Ranković

U ekipnoj konkurenciji osvojile su srebrnu medalju na Paraolimpijskim igrama u Rio de Ženeriju 2016. godine, bronzu u Tokiju 2021. godine, a ove godine vratile su se sa zlatom sa Svetskog prvenstva za osobe s invaliditetom u Granadi. Borislava Perić Ranković osvojila je 20 medalja na evropskim i svetskim prvenstvima, što u pojedinačnoj, što u ekipnoj kategoriji, i 5 medalja na Paraolimpijskim takmičenjima. Nada Matić osvojila je bronzu na Paraolimpijadi u Riju.

Katarina Draganov-Čordaš (1996, Zrenjanin), paraplivačica

Neko nađe izgovor, neko rešenje.

Katarina Draganov-Čordaš

Nekadašnja reprezentativka i rekorderka Srbije u disciplinama leđnim stilom. Učestvovala je na Paraolimpijadi u Tokiju u paraplivanju na 100 i 50 metara leđno, gde ju je od finala delilo 12 stotinki. Ove godine na Svetskom prvenstvu u paraplivanju zauzela je četvrto mesto u disciplini na 50 metara i peto mesto na 100 metara leđnim stilom. Živi u Austriji, nastupa za Srbiju.

Nataša Kovačević (1994, Beograd), košarkašica

Sudbinu ne možemo da biramo, ali mi smo gospodari načina na koji toj sudbini pristupamo.

Nataša Kovačević

Igrala na poziciji krila i nastupala u gotovo svim reprezentativnim selekcijama. Sa juniorskom reprezentacijom osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 2012. godine. Danas je posvećena humanitarnom radu i podršci mladim sportistima. Francuska joj je dodelila Orden viteza Nacionalog reda 2021. godine za sportsko angažovanje najvišeg nivoa.

Nina Portolan (1997, Beograd), parakaratistkinja

Ako nešto nikada nije urađeno, budi prva.

Nina Portolan

Osvojila bronzanu medalja na Evropskom prvenstvu u parakarateu u Poreču 2021. godine. Priprema se za svetsko zlato, studira molekularnu biologiju i aktivistkinja je za prava osoba s invaliditetom.

Tijana Stamenović (2000, Beograd), parakaratistkinja

Neka svi budu kao ja: Mogu, hoću!

Tijana Stamenović

Osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u parakarateu u Poreču 2021. godine. Bavila se plivanjem, atletikom, boćanjem, stonim tenisom i zabeležila niz uspeha u raznim disciplinama. Kada je postala državna prvakinja u plivanju na 50 i 100 metara slobodnim stilom, odlučila je da promeni sport. – Da plivam znam, a karate moram da naučim – rekla je tad.

Saška Sokolov (1995, Pirot), paraatletičarka

Ne volim da obećavam, više volim da radim.

Saška Sokolov

Dvostruka je prvakinja Evrope u paraatletici. Kao debitantkinja na Evropskom prvenstvu za mlade osobe sa invaliditetom u Varaždinu (2015) osvaja zlatne medalje u bacanju koplja i bacanju kugle. Na Evropskom prvenstvu u Bigošću (Poljska) 2021. godine osvojila je dva zlata u trčanju, ujedno oborivši evropski rekord u trčanju na 100 metara, i srebro u bacanju koplja. Učestvovala je na Paraolimpijskim igrama u Riju (2016) i Tokiju (2021). Prošle godine proglašena je za najbolju sportistkinju grada Beograda. Pre atletike trenirala je fudbal i rukomet.

Dejana Bačko (1995, Bačka Palanka), paratekvondistkinja

Kad daš, uvek moraš i da dobiješ.

Dejana Bačko

Dvostruka je svetska prvakinja u paratekvondou. Titulu svetske šampionke odnela je u Antaliji (2019), a potom ju je odbranila u Istanbulu 2021. godine. Trenira i streličarstvo. Akademska je slikarka sa nizom samostalnih izložbi iza sebe. Motivaciona govornica poznata kao devojka sa krilima.

Jelena Terzić (1975, Pančevo), paratekvondistkinja

Uvek idem na zlato, ništa drugo me ne interesuje.

Jelena Terzić

Trostruka svetska prvakinja u paratekvondou. Prvo zlato osvojila je u Londonu (2017), potom ga je odbranila u Antaliji (2019) i Istanbulu (2021). Diskriminacija joj je uskratila srednjoškolsko obrazovanje.

Nevena Nešić (1984, Beograd), paraskijašica i parasnouborderka

Morala sam da pronađem svoju novu svrhu i pronašla sam je.

Nevena Nešić

Na kraju sportske karijere u paraatletici, u trideset trećoj godini života, počinje da se bavi paraskijanjem i parasnoubordingom. Na svom prvom takmičenju, na Evropskom kupu u paraskijanju u Čarnoj Gori (Poljska) 2020. godine, osvaja bronzu u slalomu bordera. Bavi se numerologijom.

Gordana Miković Mučibabić (1978, Meppen, Nemačka), streljaštvo za gluve

Pucaj na zvezde i nemoj pristati ni na šta manje.

Gordana Miković Mučibabić

Na Olimpijadi za gluve dvaput je osvajala bronzu, prvi put u Tajpeju (2009) u Kini, potom u Sofiji (2013), u gađanju na 10 metara iz vazdušne puške. Grafička je dizajnerka i članica Upravnog odbora Sportskog saveza gluvih Srbije.

About the Author