XRAI Glass: Naočare koje omogućuju gluvima i nagluvima da “vide” konverzaciju

Posted on by Redakcija

XRAI Glass je pionirski softverski proizvod osmišljen da unapredi mogućnosti konverzacije za gluve i nagluve osobe. Korisnici koji nose ovaj model naočara, povezan s pametnim telefonom, mogu da čitaju govor u realnom vremenu, putem titlova. Softver XRAI Glass pretvara zvuk u titlovanu verziju govora koja se pojavljuje na staklu naočara. Sofisticirano svojstvo softvera za prepoznavanje glasa može identifikovati ko govori, a uskoro će imati mogućnost prevođenja različitih jezika, kao i da identifikuje akcente i visinu tona.

Okvirna cena ovih naočara biće oko 400 funti. Softver se neće naplaćivati tokom javnog testiranja proizvoda, a cena softvera biće zasnovana na povratnim informacijama korisnika pilot verzije.

Tokom testiranja, softver će biti dostupan grupi pilot korisnika. Probni period će trajati dva meseca, pri čemu će tim stručnjaka kontinuirano pratiti iskustva korisnika i učiti od njih, proširujući mogućnosti veštačke inteligencije i svojstva softvera kako bi se usluga unapedila. U budućnosti, softver bi trebalo da nadilazi prenos zvuka u tekst.

Tržište za ovu vrstu softvera je ogromno, jer oko 12 miliona odraslih osoba u Velikoj Britaniji ima oštećenje sluha. Očekuje se da će se ovaj broj povećati na 14,2 miliona do 2035. godine. Istovremeno, samo u protekloj godini došlo je do povećanja pametnih mobilnih uređaja za 40%.

XRAI Glass ima ambiciju da dosegne druga tržišta na kojima bi softver mogao biti od koristi: ugostiteljstvo, zakonodavstvo, obrazovanje.

Ispred tima XRAI Glass kažu da ova inovativna tehnologija može obogatiti živote gluvih i nagluvih osoba, kao i da je obim mogućnosti ogroman: bilo da to znači da osoba može razgovarati dok sprema večeru ili dok šeta s prijateljem.

XRAI naočare su jednostavne za upotrebu i mogle bi da postanu sredstvo koje doprinosi smanjenju socijalne distance prema gluvima.

Vodeća svojstva XRAI Glass tehnologije:

  • Razgovor se pojavljuje u vidu teksta na pametnim naočarima korisnika, uz potencijalnu mogućnost da prevodi jezik, ton, akcenat i visinu tona. Sve pokreće softver zasnovan na aplikacijama.
  • Ovo je prvi proizvod ove vrste, trenutno bez premca na globalnom tržištu.
  • Softver će biti dostupan putem pristupačne i fleksibilne mesečne pretplate.
  • Ima misiju da dopre do 70000 ljudi do kraja 2023. godine.

About the Author