Beyoncé menja tekst pesme zbog ejbilističkog jezika

Posted on by Redakcija

Nakon šest godina pauze, Beyoncé je najzad objavila sedmi solo album pod nazivom Renaissance. Uprkos oduševljenim kritikama, uspeh je zasenjen debatom o ejbilističkom jeziku u jednoj od pesama. U pesmi Heated upotrebljena je reč spaz, pogrdan termin za osobe sa cerebralnom paralizom. Nakon reagovanja zajednice osoba s invaliditetom, pesma je ponovo snimljena, sa izmenjenim delom teksta.

U pesmi Heated reč spaz dvaput je upotrebljena: Spazzin’ on that ass, spaz on that ass. Iako je reč navodno upotrebljena u kolokvijalnom značenju poludeti ili podivljati, spaz (od spazam / spastičan) ima istoriju da se koristi kao uvreda za osobe s invaliditetom, naročito za osobe s cerebralnom paralizom. U izmenjenoj verziji, reč spaz promenjena je u blast.

Nedavno je Lizzo dobila slične kritike zbog upotrebe iste reči u svojoj novoj pesmi Grrrls. Kao odgovor na to, Lizzo je uputila javno izvinjenje i najavila da će tekst biti izmenjen.

– Dozvolite mi da razjasnim jednu stvar – rekla je – nikada ne želim da promovišem pogrdan jezik. Kao debeloj crnoj ženi u Americi, upućene su mi mnoge uvredljive reči, pa sam preuveličala moć koju reči mogu imati (bilo namerno ili, u mom slučaju, nenamerno). Ovo je rezultat mog slušanja i preduzimanja akcije. Kao uticajna umetnica, posvećena sam tome da budem deo promene koju čekam da vidim u svetu.

Među aktivistima za prava osoba s invaliditetom koji su kritikovali Beyoncé bila je Hanna Diviney, koja je takođe odigrala ulogu u skretanju pažnje na tekst pesme Girrrls. Ona je pohvalila Beyoncé kao umetnicu koja ima moć da svetu približi narative, borbe i životna iskustva crnkinja. – Ali – istakla je – to ne opravdava njenu upotrebu ejbilističkog jezika koji se prečesto koristi i zanemaruje.

– Takav jezik nikada neću zanemariti, bez obzira na to od koga ili u kakvim okolnostima dolazi. Ništa ne opravdava činjenicu da su timovi ljudi koji su učestvovali u stvaranju ovog albuma nekako propustili svu tu buku koju je zajednica osoba s invaliditetom nedavno napravila, kad je Lizzo uradila istu stvar.

About the Author