Život sa migrenom

Posted on by Redakcija

Migrena je na trećem mestu među najučestalijim hroničnim stanjima na svetu. Osobe koje žive s migrenom znaju kako da smanje njen uticaj na život, ali često bivaju ignorisane ili loše tretirane ako zatraže pomoć, jer je njihovo stanje nevidljivo.

Godina glavobolje

U septembru 2014. Aniku je zabolela glava. Ništa strašno, od detinjstva se borila sa glavoboljama i obično ih je rešavala lekovima protiv bolova.

Nakon tri dana nesnošljivih bolova, Anika je otišla u hitnu. Prošlo je skoro godinu dana pre nego što je njena glavobolja prestala.

Kao da me neko svakodnevno i neprestano udarao čekićem u glavu. Kad bi oko mene bili ljudi, morali su da šapuću. Svetla su bila prigušena, TV isključen. Nikada pre nisam doživela takvu glavobolju – seća se.

Imala je i druge simptome. Bila je osetljiva na zvuk i svetlost. Lice joj je oteklo. U najlošijim danima, vid bi joj se zamaglio i videla bi samo blede slike. Ponekad je gubila osećaj u levoj ruci.

Anika (30) radi kao epidemiolog u Baltimoru i znala je da nešto ozbiljno nije u redu. Bojala se da ima tumor na mozgu ili neko neurološko stanje.

Nije to migrena, nešto nije u redu sa mojim mozgom – mislila je. – Bila sam prestravljena. Nikada nisam osetila takav bol.

Sedam meseci kasnije, u proleće 2015. dijagnostikovana joj je hronična migrena s aurom. Aura prouzrokuje čudne svetlosne efekte koje stvara mozak. Nakon detaljnih analiza njene medicinske istorije, lekar joj je rekao da je imala migrenu većim delom svog života, još od detinjstva, samo što to nije znala.

Ali njeni najnoviji simptomi bili su neuhvatljivi, što znači da lekari nisu mogli naći okidače, niti propisati odgovarajući tretman. Nakon što je isprobala niz različitih lekova i njihovih kombinacija, olakšanje je počelo u avgustu 2015.

U poslednjih 5 godina, ona i njeni lekari nastavljaju da prilagođavaju njenu terapiju. Kad je Anika primetila da je migrenu teže tretirati na početku menstrualnog ciklusa, ukazala je lekarima na to. Zajedno sa ginekologom, usredsredili su se na plan prilagođavanja nivoa estrogena pre menstruacije. Migrene koje su se pojavljivale pre menstruacije znale su da je nokautiraju na nedelju dana ili duže. Sada se obično oporavlja za dan ili dva, iako još uvek koristi i druge tretmane.

Nisu svi lekari, čak ni specijalisti za glavobolje, voljni ili dovoljno obrazovani da isprobaju hormonsku terapiju za migrene. Anikino iskustvo pokazuje da je timski rad ključan u tretiranju ovog stanja.

Migrena ponedeljkom

Džozefu se činilo da se prilično dobro snalazi sa migrenama. Uz pomoć lekara, upravlja napadima migrene od svoje 14. godine. Ipak, nakon svih tih godina, počeo je da primećuje novi obrazac: migrene ponedeljkom.

Džozef (35) nije mogao da razume zašto se migrene češće pojavljuju početkom nedelje u poređenju sa drugim danima. Lekari su sugerisali da je to uticaj stresa zbog odlaska na posao. Ali Džozef voli svoj posao i raduje se ponedeljku. Osim toga, teorija stresa nije mogla objasniti zašto se stopa migrena smanjivala proticanjem radne nedelje.

Zapravo, jedina druga situacija u kojoj je primećivao skok bila su putovanja, a putovanja su mu takođe pričinjavala zadovoljstvo. Džozef je vodio dnevnik svojih aktivnosti i konačno uočio poveznicu: kafa. Tačnije, premalo kofeina. Vikendom i na putovanjima, pio je manje kafe, jer mu je uznemiravala želudac.

Osim toga, neurolog i lekar opšte prakse rekli su mu da bi verovatno trebalo da eliminiše ili smanji unos kofeina, jer izaziva napade. Ali njegov dnevnik je ukazivao na jasan obrazac: nakon smanjenog unosa kofeina, dobijao bi migrenu.

Shvatio sam da ću dobiti napad migrene ako ne nastavim da unosim istu količinu kofeina na dnevnoj bazi.

Kofein je, kao i mnogi drugi aspekti tretiranja migrene, komplikovano pitanje. Ponekad može biti okidač migrene. Ali ujedno može biti i lek (ključni je sastojak nekih lekova protiv migrene koji se mogu dobiti bez recepta).

Džozefov savet je da treba isprobati sve što deluje i ostati otvorenog uma, jer svako različito reaguje na različite lekove. Džozef je isprobao naočare za filtriranje svetlosti, masažu, grejanje, led, odmosr, izbegavanje buke i svetlosti…

Jednom sam stavio glavu u frižider, pokušavajući da se oslobodim bola.

Najvažnije je obratiti pažnju. Čak i u prvim mesecima nakon dijagnoze. Migrena može evoluirati, dnevna rutina se menja i uvek postoji mogućnost da se primeti nešto novo o postojećim simptomima.

Mislim da se mnoge osobe s migrenom osećaju kao da im je rečeno da je migrena nešto drugo. Da su previše pod stresom. Da bi trebalo da rade jogu, isprobaju ovo ili ono. Ako nemate iskustva i niste stručnjak, dovoljno je da budete saosećajni.

Testiranje nove terapije

Elizabet ima migrene od svoje šeste godine. Za razliku od mnogih, ona je gotovo odmah dobila dijagnozu.

Imala sam veliku sreću što su me odveli kod dva neurologa, neurologa pedijatra i neurologa za odrasle – kaže Elizabet (38), medicinska sestra iz Feniksa.

Njeni simptomi uključivali su bol u glavi i stomaku, mučninu i povraćanje. U početku su lekovi bili od pomoći. Ali, u ranim tinejdžerskim godinama, broj dana sa glavoboljom porastao je na 15 i više mesečno, a lekovi (sumatriptan) više nisu bili dovoljno jaki. Lekari nisu znali kako da zaustave napade.

Onda su pokušali nešto neobično. Udvostručili su joj dnevnu dozu sumatriptana u trajanju od dve nedelje (iako je uobičajeno da se sumatriptan ne daje više od triput nedeljno). Elizabet je pratila plan od dve doze dnevno tokom nekoliko ciklusa migrene i upalilo je. Nakon što je prekinula ciklus stalnih migrena, vratila se na gornje granice uzimanja lekova.

Lekari su važan resurs, postavljajte im puno pitanja – savetuje Elizabet. – Oslonite se na njihovu stručnost u svoju korist. I sledite njihova uputstva. Još kao dete razumela sam da postoji velika zabrinutost zbog mojih glavobolja koje se vraćaju, što je ograničavalo broj dana u kojima mogu uzimati lek.

Nedavno je Elizabet pitala svog lekara o obećavajućem tretmanu o kojem je čitala: anestetik pod nazivom ketamin koristi se kao nazalni sprej za kontrolu napada migrene. To je snažan lek koji može prouzrokovati nuspojave, a njegovo dejstvo još je pod ispitivanjima.

Ali za Elizabet, koja još nije pronašla potpuno delotvoran tretmam, ketamin deluje kao prilika koju treba iskoristiti. Uz pomoć lekara, procenila je prednosti i nedostatke, a zajedno prate simptome i rešavaju nuspojave. Za sada uspešno.

https://www.webmd.com

About the Author

Redakcija: