Pristupačnija autobuska stajališta za slepe osobe

Posted on by Redakcija

Ako se vozite autobusom, sigurno vam se dogodilo da vam autobus ode ispred nosa. Stojite na nekoliko koraka od stanice, autobus se približi, vozač misli da nećete ući i odveze se. Za slepe i slabovide ovo predstavlja još veći problem, jer ih GPS aplikacije mogu približiti na 10 metara od cilja, što možda nije dovoljno. Ujedno, identifikovati autobusko stajalište uopšte nije lak zadatak za osobe oštećenog vida.

Kako bi doprineo prevazilaženju ovih barijera, istraživački tim Schepens Eye Research Institute of Mass Eye and Ear izradio je aplikaciju koja traži oznake autobuskih stajališta pomoću kamere telefona. Potrebno je da korisnik telefon drži u uspravnom položaju i da ga usmeri ka autobuskoj stanici. Aplikacija počinje da emituje zvuk koji znači da je u potrazi za stajalištem. Kad aplikacija identifikuje stajalište, jačina zvuka raste kako se korisnik približava destinaciji. Ova besplatna aplikacija pod nazivom All Aboard koristi veštačku inteligenciju za prepoznavanje oznaka za autobuska stajališta u različitim gradovima. Između 5 i 10 hiljada slika oznaka upotrebljeno je za određeni grad, kako bi aplikacija mogla da identifikuje obrazac oznake za autobusko stajalište.

Aplikacija je lansirana decembra prošle godine, od kada ju je koristilo više od 130 osoba u više od 1500 situacija širom SAD, Kanade, Nemačke i Velike Britanije. Pre nego što je lansirana, aplikacija je testirana paralelno sa Google mapama na 20 autobuskih stajališta u Los Anđelesu (10 u centru i 10 u predgrađu). Pokazalo se da je stopa uspešne navigacije putem Google mapa 60% (nije locirano 7 stanica u centru i jedna u predgrađu), dok je stopa uspešnosti aplikacije All Aboard bila 95% (nije locirano jedno stajalište u centru).

Budući da je aplikacija zasnovana na veštačkoj inteligenciji i generalno razume kako izgledaju oznake za autobuska stajališta, možda bi je vredelo testirati i u gradovima u kojima do sada nije primenjivana.

About the Author