Barbika ima slušni aparat

Posted on by Redakcija

Kompanija Mattel nedavno je najavila novi model barbike sa slušnim aparatima. Mattel izrađuje najpoznatiju lutku od 1959. godine, a ispred konkurencije ostaju zahvaljujući stalnim inovacijama.

Na odluku o tome da barbika dobije slušni aparat čekalo se dugo. Druge lutke su dolazile i odlazile, zavisno od hirova tržišta i prirodnog rasta industrije igračaka. Ipak, Mattel se prilagodio vremenu i ostao prijemčiv za potrebe i želje svoje publike. Otvorili su nove puteve promene i iznašli način da se izraze unutar industrije.

Otkako je nastala, barbika je imala više od 200 inspirativnih profesija. Bila je novinarka, vatrogasac, preduzetnica, pilot. Bila je čak i astronautkinja, poletela je u svemir četiri godine pre sletanja na Mesec. Poslednjih godina lansirana je linija lutaka inspirisana ženama iz stvarnog života koje su promenila društvene norme. Prošle godine, u kontekstu pandemije, lansirane su barbike medicinske sestre, bolničarke, virusolozi.

Nove barbike iz serijala Fashionistas odražavaju istinitiju verziju lepote i diverziteta. Godine 2019. pojavila se plavokosa barbika koja koristi kolica, zajedno sa brinetom koja ima protetičku nogu. Godinu dana kasnije uvedena je crna barbika sa vitiligom. To je bila jedna od pet najprodavanijih Fashionistas lutaka te godine u SAD-u. Od nedavno postoji ken sa vitiligom. Crnkinja sa afro frizurom postala je jedna od pet najpopularnijih modela u svetu.

Sada se linija Fashionistas proširila – tu je barbika sa slušnim aparatom. Ideja o barbiki koja ima slušni aparat nije bila hir. Kompanija se konsultovala sa vodećim audiologom o ideji i samoj realizaciji, kako bi se napravila verodostojna verzija.

Barbika je najraznovrsnija lutka na tržištu, a kompanija Mattel tvrdi da je predana razvoju novih barbika s različitim nijansama kože, tipovima tela i invaliditetima, kako bi odražavale različitost koju deca vide u svetu oko sebe. Važno je da deca vide sebe u proizvodu, a da se ujedno podstakne igra lutkama koje im ne nalikuju, što bi mogao biti korak ka razumevanju različitosti i slavljenju inkluzije.

https://www.theguardian.com

About the Author

Redakcija: