Protetske ruke od reciklirane plastike

Posted on by Redakcija

Prema istraživanju iz 2019. godine broj osoba koje žive s amputacijom gornjih ekstremiteta bio je 3 miliona, od čega 2,4 miliona živi u zemljama u razvoju. Zavisno od mesta stanovanja, cena funkcionalne proteze kreće se u desetinama hiljada dolara, a takve cifre posebno su nedostižne u zemljama u razvoju.

Enco Romero rođen je s jednom rukom, a Ratovi zvezda i Luk Skajvoker inspirisali su ga da sebi napravi protetsku ruku. Enco se preselio u Limu da bi studirao mehatroničko inženjerstvo i u tom periodu osmislio je način da napravi 3D model protetske ruke od istopljenih plastičnih boca. To je postupak koji znatno smanjuje troškove.

Enco je pokrenuo LAT Bionics, kompaniju koja proizvodi proteze za Peru, zemlju u kojoj živi 12 600 osoba s amputacijom i u kojoj minimalna zarada iznosi 300 dolara. Protetske ruke LAT Bionicsa kreću se između 800 i 2500 dolara, a više od 20 Peruanaca (stotinu ih je na listi čekanja) proteze isplaćuje u mesečnim ratama. Za razliku od tradicionalnih udova po meri, čija izrada traje dva do tri meseca, proteze LAT Bionicsa gotove su za samo nedelju dana.

Na slici su prikazana tri LAT Bionics modela. Rukom od 2500 dolara upravljaju elektromiografski senzori, dok modeli od 800 i 900 dolara zahtevaju da ih osoba direktnije kontroliše drugim delovima tela.

Proteze mogu držati, štipati i uvijati, ali ne mogu koristiti miša i tastaturu, iako je Encova omiljena aktivnost koju izvodi protetskom rukom sviranje gitare. Enco ujedno radi na jeftinijim rešenjima za usavršavanje modela. Kompanija planira da se proširi na Ekvador i Boliviju, zemlje sa sličnim preprekama u ostvarivanju prava na protetiku.

About the Author