Izložba slika povodom Svetskog dana osoba s autizmom: Još jedan pogled na svet

Posted on by Jasna Grizer

U četvrtak, 1. aprila 2022. godine u 18 časova u Novosadskom dečjem kulturnom centru, otvorena je izložba slika i vajarskih radova dece, mladih i odraslih osoba s autizmom. Izložba nosi naziv Još jedan pogled na svet i otvorena je do 6 aprila.

Povod za otvaranje izložbe je obeležavanje Svetskog dana osoba s autizmom, a izloženi radovi nastali su tokom likovnih radionica za osobe sa autizmom u okviru Društva za podršku osobama sa autizmom Grada Novog Sada (DPOSA).

DPOSA je vanstranačaka, neprofitna, nevladina organizacija, osnovana 1999. godine, s ciljem da pruža podršku u prevazilaženju prepreka i lakšem uključivanju u redovne vršnjačke grupe deci, mladima i odraslim osobama sa autizmom, kao i njihovim porodicama. To se realizuje kroz aktivnosti koje se finansiraju putem projekata, donacija, članarine ili volontiranjem.

Izložba okuplja 16 autora, članova DPOSA-a, starosne dobi od 10 do 33 godine, koji pohađaju likovnu radionicu. Izložena su 22 slikarska rada. Rezultati likovne radionice, koja je ujedno i vid art-terapije za osobe s autizmom, prvi put su prikazani u Galeriji likovne umetnosti zadužbine Rajka Mamuzića 2014. godine. Od tada se izložbe kontinuirano organizuju u različitim umetničkim prostorima i gradovima.

– Cilj Svetskog dana osoba s autizmom je da se podigne svest o životu osoba iz spektra – izjavila je Zorana Bjelović, predsednica DPOSA, na otvaranju izložbe.

Iznela je podatak da na teritoriji Novog sada živi 3000 osoba iz spektra autizma, što zajedno sa njihovom porodicama čini preko 10 000 ljudi koji su direktno i indirektno povezani s autizmom.

– Ove godine, uz slogan Srećnija budućnost za autizam, moramo naglasiti da je neophodan sveobuhvatan pristup podrške u svim životnim aspektima osoba iz spektra, kako bi one ostvarile svoja prava i zaista imale srećniju budućnost.

Osobe s autizmom ne mogu da slikaju na zadatu temu, zato je ova likovna radionica motivisana scenama iz života, onim što su učesnici radionica već doživeli i videli. Radovi su nastali zahvaljujući velikoj podršci art-terapeutkinje i likovne pedagoškinje Maje Stojanović i vajarke Irme Mikeš. Tematika likovnih radova je raznovrsna, a rađeni su uljanim i akrilnim bojama. Odlikuje ih specifična kompozicija i izražajnost kolorita.

Radovi su jedinstveni, jer svakoga interesuje nešto drugo, tako da se na tome radi i na taj način se naši učesnici nadograđuju izjavila je Irma.

Motivi su takođe različiti: pejzaži, kompozicije, mrtva priroda i portreti. Sam naziv izložbe Još jedan pogled na svet ukazuje na shvatanje sveta i okruženja iz perspektive osoba s autizmom, potvrđujući da, kad upoznate jednu osobu sa autizmom, upoznali ste samo jednu osobu.

Pored mladih umetnika, na otvaranju izložbe učestvovali su njihovi roditelji, članovi porodice i prijatelji Udruženja, kao i Ljiljana Poković, predstavnica ispred grada Novog Sada i Joland Korora, predstavnica ispred Sekretarijata za socijalnu politiku demografiju i ravnopravnost polova.

About the Author