Za roditelje gluve dece: Kako da prevaziđete potrebu da svoje dete poredite sa drugima

Posted on by Redakcija

Svi smo čuli čuvenu tvrdnju Poređenje je kradljivac radosti, ali nam je kao roditeljima, pogotovo roditeljima gluve dece, teško da to izbegnemo.

Kao roditelji deteta sa kohlearnim implantima, moj muž i ja stigli smo do tačke gde je upoređivanje postalo očigledno u našoj svakodnevici. Usled pandemije, proveli smo mnogo vremena u našem malom balonu, a sada, kad se sve otvara i naše dete postaje starije, viđamo više dece njegovih godina. Lagala bih kad bih rekla da je lako usredsrediti se samo na našeg sina i ni na šta drugo. Nije lako. Često slušam decu njegovih godina kako govore i osetim bol. Nemojte me pogrešno shvatiti, ne bih promenila ovo naše putuvanje ni za šta na svetu, ali to ne znači da mi nije teško u određenim etapama.

Dakle, kako da prevaziđete upoređivanje i da ne dozvolite da vam to utiče na svakodnevicu?

Setite se početne tačke

Lično mi se dešava da se toliko fokusiram na sadašnjost, da zaboravim odakle smo počeli i dokle smo stigli. Napredak i učenje odvijaju se postepeno. Ali, kad pogledate unazad na duži vremenski period, zadivljujuće koliko se toga promenilo. Na početku našeg putovanja, bila sam toliko uzbuđena kad bi se moj sin okrenuo u pravcu zvuka ili kad bi pokušao da nešto oponaša. Sada, zahvaljujući kohlearnim implantima, sa neverovatnom preciznošću locira zvuk i ponavlja pune rečenice. Kad se osvrnem na dosadašnje prekretnice, a potom na prekretnicu na kojoj smo sada, imam jasnu perspektivu.

Podsetite se da ne učestvujete u trci

Programirani smo da se upoređujemo i da budemo takmičarski nastrojeni, a ponekada toga nismo ni svesni. Društvene mreže to podstiču, jer ljudi redovno dele dostignuća svog deteta, što je u redu, ali prihvatiti sve to, ako ste roditelj deteta čiji je put drugačiji, zna da bude preplavljujuće. Svuda ćete videti drugo dete otprilike istog uzrasta kao što je vaše, koje govori punim i jasnim rečenicama. Bez da ste toga svesni, počinjete da upoređujete to dete sa svojim detetom. To je iscrpljujući ciklus koji je nemoguće izbeći.

U takvim trenucima, moram da se podsetim da je naš put drugačiji. To ne znači da zaostajemo ili da smo manje dobri. Jednostavno smo tu gde jesmo. I ne samo to, slavimo male prekretnice o kojima druge porodice možda i ne razmišljaju svakodnevno. Zbog toga sam zaista zahvalna što idemo našim putem.

Držite se trenutaka zbog kojih ste ponosni na svoje dete

Kao i kad su u pitanju druge stvari u životu, teško je uvek se fokusirati na pozitivno, kad vam je pažnja rasuta u toliko pravaca. Ali, iz dana u dan, ima toliko trenutaka u kojima ste ponosni na svoje dete. Ako vam je teško da se vratite na njih, napravite listu ili ponovo pogledajte video u kojem je vaše dete uradilo nešto neverovatno. Volim video zapise koji beleže koliko moj sin ume da me iznenadi. Podsećaju me da stvari stavim u odgovarajuću perspektivu. Uvek ima takvih trenutaka, samo ih treba zapamtiti ili potražiti.

U redu je da kažete ne

Znam da je to teško. Ali ako znate da ćete se naći u situaciji da svoje dete poredite sa drugima, u redu je da kažete ne. To ne znači da uvek treba da izbegavate takve situacije. Ni to nije zdrav pristup. Ali, ako ste već pregurali tešku nedelju ili imate razloga da verujete da bi vam mentalno blagostanje moglo biti poljuljano, u redu je da ne odete na određene događaje. Dobro je da budete svesni svog mentalnog zdravlja, jer način na koji se osećate lako može da se prenese i na vaše dete. Kad dođe do toga, reći ne je savršeno zdrava reakcija u određenim trenucima.

Razgovarajte sa drugim roditeljima gluve dece

Nema ničega što može da zameni jednostavan osećaj da vas neko razume i vrednuje vaše iskustvo. U našem slučaju, uvek je od pomoći razgovarati sa drugim roditeljima gluvog deteta, jer su nam putevi slični. Čak i kada nema rešenja koje bi vam ponudili, pružiće vam solidarnost i podršku. Znajući da druga osoba doživljava iste poteškoće i emocije, osećamo se manje samim. I ne samo to, već je ohrabrujuće znati da će naše dete biti okruženo ljudima na koje se može osloniti dok odrasta. Uspostavljanje veza sa drugim porodicama koje su na istom putu od vitalnog je značaja.

Nije uvek lako biti roditelj deteta koje nije tipično. Nemoguće je izbeći poređenje, pa je ključno da naučimo kako da se nosimo s tim i da preusmerimo razmišljanje. Na kraju krajeva, važno je da činimo sve što je u našoj moći da omogućimo svom detetu da napreduje.

Bet Lajfolc

About the Author

Redakcija: