U Beogradu proglašeni najbolji sportisti sa invaliditetom

Posted on by Redakcija

Svečanost proglašenja najuspešnijih sportista sa invaliditetom grada Beograda za 2021. godinu, u organizaciji Sportskog saveza osoba sa invaliditetom grada Beograda, tradicionalno je održana u Starom dvoru Skupštine Grada Beograda, u utorak, 25. januara tekuće godine. Sa velikim ushićenjem, posle dve godine pauze, na ovom mestu su se ponovo okupili najuspešniji sportisti sa invaliditetom, perjanice paraolimpijskog sporta Srbije, sportisti koji su obeležili prethodnu, jednu od najtrofejnijih godina paraolimpijskog sporta Srbije.

Pored sportista, svečanosti su prisustvovali i dobitnici priznanja za doprinos u razvoju sporta osoba sa invaliditetom tokom 2021. godine, podsekretar sekretarijata za zaštitu životne sredine, poverenik za zaštitu informacija, Milan Marinović, predstavnici opština Stari grad, Čukarica i Zvezdara, direktori beogradskih sportskih centara, sportski direktori mnogobrojnih saveza.

Na samom početku svečanosti, prisutni su imali čast da pogledaju najavu filma čija će premijera biti na proleće, a koji je snimljen povodom obeležavanja pedesetogodišnjce osnivanja Saveza.

Nakon dodele priznanja najmlađem osvajaču medalje na takmičenjima u parakonjaništvu, sjajnom Ognjenu Anufrijevu, priznanja su dodeljena i našim kuglašima, karatistima, strelcima, tekvondistima, dizaču tegova i atletičarima, za ostvarena visoka i izuzetna postignuća, dodeljene su i zlatne plakete šahistima Šahovskog kluba Napredak koji su ostvarili istorijski uspeh osvajanjem bronzane medalje na Šahovskoj olimpijadi – ekipno.

Vrhunac svečanosti bio je predstavljanje najuspešnijih sportista sa invaliditetom Beograda. Za najbolju sportistkinju proglašena je Saška Sokolov, osvajačica dve zlatne i jedne srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u atletici i finalistkinja Paraolimpijskih igara u Tokiju. Epitet najboljeg sportiste sa invaliditetom za 2021. godinu, poneo je zlatni Željko Dimitrijević, osvajač srebrne medalje u atletici na Paraolimpijskim igrama u Tokiju i zlatne medalje na Evropskom prvenstvu.

Najbolji sportisti sa invaliditetom uručili su simbolično priznanje najperspektivnijem mladom sportisti, atletičaru Darku Marisavljeviću, pred kojim je blistava budućnost.

Za najuspešnije sportske kolektive u 2021. godini proglašeni su Klub košarkaša u kolicima SingidunumCrvena zvezda i Atletski klub Pogledi.

Specijalna plaketa za životno delo u ovoj oblasti pripala je Velimiru Kneževiću, dugogodišnjem predsedniku Saveza i jednoj od najomiljenijih ličnosti u svim oblastima rada i delovanja Saveza.

Podvig godine u 2021. godini ostvarila je brilijantna Tijana Stamenović, osvajačica bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u karateu, reprezentujući Srbiju i Beograd na najlepši mogući način.

Priznanja za doprinos razvoju sporta osoba sa invaliditetom dodeljena su Sekretarijatu za sport i omladinu i Sekretarijatu za socijalnu zaštitu grada Beograda, Kompaniji Telekom, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Univerzitetu Singidunum, Beogradskom maratonu, Asocijaciji Sport za sve, Kancelariji za mlade, treneru karatista Livijusu Bundi, Aleksandri Andrejić – najboljoj volonterki, učesnicima Beogradskog maratona, predstavnicima lokalnih samouprava i sportskih centara grada Beograda, kao i mnogobrojnim drugim institucijama, školama, udruženjima, donatorima, medijima i pojedincima, koji zajedno stvaraju jednu neraskidivu nit uspeha i radosti koja je za nezaborav obeležila godinu za nama.

Čelnici Saveza su iskoristili priliku da još jednom naglase nesumnjiv značaj sporta za afirmaciju i dalje poboljšanje društvenog položaja osoba sa invaliditetom i interes Saveza i celokupne društvene zajednice u pružanju nesebične podrške u tom pogledu.

Svečanost je organizovao Sportski savez osoba sa invaliditetom grada Beograda, uz podršku Kompanije Telekom, Sekretarijata za sport i omladinu i Sekretarijata za socijalnu zaštitu grada Beograda.

Generalni sekretar, Nemanja Radović

About the Author

Redakcija: