In memoriam: Slavica Zorić (1949 – 2021)

Posted on by Redakcija

Dana 16. decembra 2021. godine u sedamdeset i drugoj godini života preminula je Slavica Zorić, aktivistkinja pokreta osoba sa invaliditetom u Srbiji, predsednica Udruženja obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga i saradnica Organizacije … IZ KRUGA – VOJVODINA.

Na čelu Udruženja obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga, Slavica Zorić aktivno je radila na osnaživanju žena i muškaraca sa invaliditetom i zalagala se za ostvarivanje njihovih prava. Kao liderka Udruženja, okupila je 150 članova sa teritorije šest opština (Ada, Senta, Čoka, Novi Kneževac, Kanjiža i Kikinda), paralelno uspostavljajući internacionalnu mrežu saradnje sa organizacijama iz Hrvatske, Makedonije i Mađarske. Osnovala je MS kuću u Novom Kneževcu gde su se pored kreativnih i umetničkih radionica organizovale psihološke radionice, predavanja i seminari, kao i likovne kolonije na kojima su učestvovali slikari iz zemlje i regiona. Sa Organizacijom za podršku ženama s invaliditetom …IZ KRUGA – VOJVODINA sarađivala je od 2018. godine na unapređenju usluga zaštite od nasilja u porodici i seksualnih i reproduktivnih prava žena s invaliditetom.

Svojim angažmanom i zagovaranjem za prava osoba s invaliditetom i ženskih prava, Slavica Zorić dala je neizbrisiv doprinos unapređenju položaja žena s invaliditetom.

About the Author

Redakcija: