Na krilima mašte: Novootvorena prodavnica rukotvorina i umetničkih predmeta koje izrađuju osobe s invaliditetom

Posted on by Marijana Čanak

Prodajni kutak Na krilima mašte otvoren je nedavno u Ulici starih zanata na SPENS-u, kao rezultat zajedničkog rada Udruženja za dečju i cerebralnu paralizu Sunce, Udruženja distrofičara Južnobačkog okruga i Udruženja za pomoć MNRO Grada Novog Sada. To je prodajno mesto sa raznovrsnom ponudom rukotvorina, umetničkih i dekorativnih predmeta, suvenira i unikatne odeće, proizvoda koje osobe sa invaliditetom osmišljaju i izrađuju na kreativno-umetničkim radionicama unutar svojih udruženja. Kako je otvoren, šta sve nudi i zašto je važno da ovakav kutak bude na mapi grada, saznajemo od Katarine Vukelić, predsednica Udruženja za pomoć MNRO Novog Sada, koja ima desetogodišnje iskustvo u radu sa osobama sa razvojnim invaliditetima.

Katarina Vukelić

Kako je nastala ideja da tri udruženja zajedno pokrenu prodavnicu unikatnih radova koje izrađuju osobe s invaliditetom?

KV: – Ideja nije nešto novo, s obzirom na to da Udruženje za dečju i cerebralnu paralizu Sunce, Udruženje distrofičara Južnobačkog okruga i Udruženje za pomoć MNRO Grada Novog Sada konstantno rade i prave proizvode, a oduvek je prisutan problem kako njihove rukotvorine približiti građanima i plasirati ih na tržište. Konačno, uz pomoć Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu, uspeli smo da ostvarimo svoj san i otvorimo zajednički prodajni kutak na SPENS-u. Tako su i osobe sa invaliditetom najzad dobile svoje mesto na tržištu i priliku da svoje kapacitete i sposobnosti prikažu kroz radove i proizvode.

Prodavnica je otvorena pre nekoliko dana. Šta je sve prethodilo otvaranju, kakve su bile pripremne etape i izazovi koje ste prevazilazili na putu od zamisli do realizacije?

KV: – U saradnji sa Gradskom upravom koja je podržala projekat, uspeli smo da osmislimo prodajni koncept, nađemo prostor koji je dostupan osobama sa invaliditetom, bez barijera i prepreka. Dogovori oko odabira proizvoda tekli su vrlo lako, uz mnogo entuzijazma i radosti, jer smo svi složni, poznajemo se sa ranijih zajedničkih radionica i akcija, pa veoma kvalitetno sarađujemo podržavajući jedni druge. Saradnici, volonteri i zaposleni, zajedno sa korisnicima, pritekli su u pomoć, priredili izbor reprezentativnih produkata, odredili simbolične cene, upakovali proizvode i uredili radnju. Kad je ekipa za rad toliko entuzijastična, nema prepreka u komunikaciji i dogovorima.

Prodajni kutak Na krilima mašte – odakle baš taj naziv?

KV:Na krilima mašte, jer osobe sa invaliditetom imaju svoje snove. Nažalost, još uvek su na margini društva, skrajnute i zapostavljene, bez čestih prilika da učestvuju u kulturnim i drugim sadržajima u gradu, koji su mahom nepristupačni. Ovim projektom, potrudili smo se da osobe sa različitim vrstama invaliditeta ujedine svoje snage, razmahnu krila i svoju maštu pretoče u stvarnost. Stvarnost u kojoj će moći da se prikažu kao slikari, umetnici, tkalje, vezilje, osobe koje rade grnčariju, prave ukrase i proizvode za domaćinstvo, rade dekupaž i sve svoje radove plasiraju na tržište.

Iz prve ruke, kakvi su utisci članova udruženja nakon otvaranja?

KV: – Utisci članova su sjajni! Lično sam veoma ponosna na ovu priču i svoje prijatelje sa invaliditetom koji ne odustaju od svojih snova, već se itekako bore za svoje mesto u društvu. Mislim da nas je osećaj ponosa preplavio i učinio srećnima kad je prodajni kutak konačno počeo da funkcioniše i prodaje svoje prve rukotvorine.

Šta nam možete reći o asortimanu proizvoda? Kako nastaju, šta je trenutno u ponudi, radite li po porudžbini i hoće li biti mogućnosti za onlajn prodaju? Predstavite nam neke od proizvođača.

KV: – Svi produkti nastali su uz zajednički trud osoba sa invaliditetom, radioničara, volontera i zaposlenih u ovim organizacijama. Velike ideje uvek pronalaze put, pa su tako nastali proizvodi poput unikatnih slika, tkanih proizvoda od upotrebne vrednosti kao što su stoljnjaci, šalovi, torbe, pončoi, džemperi… Takođe, u našem kutku možete pronaći i suvenire sa simbolima Novog Sada, raznovrsne proizvode od gline, ukrasne magnete, oslikane šolje, podmetače za čaše… Isto tako u radnji se po simboličnim cenama mogu kupiti slike akademskih slikara, akvareli ili ulja na platnu, nastali na likovnim kolonijama u saradnji sa poznatim novosadskim slikarima. U ponudi su i slike samih korisnika, izrađene s puno ljubavi, slikane raznim tehnikama. Svakako je ideja da se tržište osoba sa invaliditetom proširi i van našeg malog kutka, tako da smo raspoloženi da pravimo proizvode koje bi firme i kompanije poklanjale svojim zaposlenima ili, ukoliko bude zainteresovanih, proizvode koji bi obogatili slavlja, veselja i svadbe. Za malo novca kod nas se mogu dobiti unikatni, s ljubavlju i pažnjom rađeni proizvodi, koji bi mogli da ulepšaju različite proslave, kao i slike koje bi krasile nečiji dom, kancelarije i druge prostore. Planiramo izradu fejsbuk stranice na kojoj će informacije o proizvodima biti dostupne široj publici, pa će putem društvenih mreža naša radnja biti dostupna i onlajn. Osobe sa mišićnom distrofijom, osobe sa cerebralnom paralizom i osobe sa mentalnim invaliditetima slikaju ustima, tkaju bez obzira na probleme sa motorikom, osmišljaju i realizuju svoje ideje bez obzira na logička ograničenja. Svaki od autora je poseban, jedinstven, stvara unikatne radove.

Ko čini rukovodeći tim, zahvaljujući kome će prodavnica moći kontinuirno da funcioniše?

KV: – Sam nosilac projekta koji finansira Grad Novi Sad je Udruženje za dečiju i cerebralnu paralizu Sunce. Nadamo se da će ovaj projekat i u budućnosti biti podržan i prepoznat od strane Grada, kako bismo opstali i trajali još dugo. Nažalost, glavni faktor je novac koji nam obezbeđuje prostor i račune, kao i plate zaposlenih. Nadamo se dobroj posećenosti i prodaji radova i rukotvorina. Na taj način bi građani u velikoj meri mogli doprineti održivosti projekta i položaju osoba sa invaliditetom.

Ko su zaposleni na samom prodajnom mestu?

KV: – Zaposlene su dve žene sa invaliditetom, koje će vas šarmirati svojim entuzijazmom i voljom za rad. To bih istakla kao veoma važan aspekt projekta, s obzirom na to da osobe sa invaliditetom teško pronalaze posao, a stanje se naročito pogoršalo pojavom pandemije. Žene sa invaliditetom zaposlene u našem malom kutku umnogome će doprineti atmosferi naše prodavnice, jer su i same učesnice mnogobrojnih radionica na kojima produkti nastaju.

Kako i u kojim sve aspektima prodavnica može doprineti unapređenju položaja osoba s invaliditetom na nivou grada?

KV: – Napomenula bih da ovo nije prvi prodajni kutak osoba sa invaliditetom. Na primer, u turističku ponudu Grada Novog Sada spada i Galerija osoba s invaliditetom u samom centru grada, u Zmaj Jovinoj 20, gde osobe sa invaliditetom već tri godine izlažu i prodaju svoje radove. Ovaj novi poduhvat, Na krilima mašte, pokušaj je da se otvori još veća ponuda proizvoda osoba sa invaliditetom, da se otvore još neka radna mesta za njih i da se prodajno mesto izmesti sa lokacija samih udruženja. Iskreno se nadamo da će radnja biti posećena i od strane gradskih zvaničnika, da će proizvodi zastupljeni na nešem tržištu biti uvršteni u poklone koje bi Grad Novi Sad poklanjao svojim gostima. Na taj način bi se osobe sa invaliditetom istakle svojim radom i bile bi zastupljenije u društvenom životu. Pored prodaje radova, u planu su i radionice inkluzivnog tipa za decu i odrasle, kako bi nas šira javnost bolje upoznala i radila sa nama, a time bismo direktno uticali na smanjenje diskriminacije osoba sa invaliditetom, razbijanje predrasuda, kao i rušenje mitova o nemogućnostima i granicama osoba sa invaliditetom. Nažalost, još uvek je sveprisutno sažaljenje ili uverenje da osobe sa invaliditetom imaju osiromašene kapacitete i sužen spektar životnih aktivnosti. To nije tačno i ovo je sjajna prilika da pokažemo šta to sve osobe sa različitim vrstama invaliditeta mogu i žele da rade, na koji način mogu da budu ravnopravni članovi našeg društva i zajednice. Takođe, samom promocijom udruženja osoba sa invaliditetom utičemo na senzibilitet građana i stvaranje inkluzivnog društva. U odnosu na neka prethodna vremena, situacija se svakako menja na bolje. Zajednica je adaptirana u većoj meri, osobe sa invaliditetom se više i sa rezultatima bore za svoja prava. Pre samo nekoliko godina, ni sam Grad Novi Sad nije ovakve ideje prepoznavao i podržavao u ovolikoj meri, što znači da su unapređena i sistemska rešenja za podršku osobama s invaliditetom. Istakla bih i to da sâm prodajni kutak utiče pozitivno na mentalno zdravlje, samopouzdanje i samopromociju osoba sa invaliditetom. Njihovi radovi dobijaju na validaciji i težini. Čine autore ponosnim i motivišu ih na dalji rad i usavršavanje.

Grafičko rešenje na izlogu prodavnice može delovati zbunjujuće, kao da više ukazuje na prodavnicu igračaka ili prodavnicu za decu, nego na prodavnicu rukotvorina. Moja prva asocijacija je: – Pa da, uobičajena infantilizacija osoba s invaliditetom. Kako vi to vidite i objašnjavate?

KV: – Idejnih rešenja za sam izlog i izgled radnje bilo je mnogo. Odabrali smo baš ovakvo rešenje, jer je asocijacija mašte i radosti. Sunčanog i lepog perioda za osobe sa invaliditetom. Svakako u radionicama i izradi samih proizvoda učestvuju i deca, ali nije samo to razlog. Ono čemu svi težimo jeste da sadašnji trenutak učinimo što povoljnijim za osetljive društvene grupacije, ali mislimo i na budućnost. Najveći ciljevi usmereni su upravo na budućnost osoba sa invaliditetom. Stoga su planirane inkluzivne radionice sa decom najmlađeg uzrasta. To su budući članovi društva koji već u ranom uzrastu razbijaju mitove i diskriminatorne stavove o osobama sa invaliditetom. Zato se trudimo da inkluzija ne bude samo neka strana i strašna reč, već nešto čime obogaćujemo život što većeg broja odraslih i dece. Sve akcije koje budemo realizovali biće prijemčive za decu i odrasle, trudićemo se da ih promovišemo i putem medija i na društvenim mrežama. Istakla bih da akcenat zaista nije na infantilizaciji osoba sa invaliditetom, već na prijemčivosti što većem broju dece i odraslih.

Planovi za dalji rad i aktivnosti koje već sada možete da najavite (u prodavnici ili van nje)?

KV: – Još uvek ne možemo govoriti o datumima, ali planiramo radionice u svakom od tri pomenuta udruženja, kao i na samom SPENS-u, koje će biti inkluzivnog karaktera, za decu i odrasle koji su zainteresovani da se bliže upoznaju i upute u život i mogućnosti osoba sa invaliditetom. Važno je da osobe sa invaliditetom ne budu zastupljene u medijima i događanjima u gradu samo 3. decembra, na Svetski dan osoba sa invaliditetom. Važno je da svoje mesto pod suncem imaju svakog dana u godini, kroz ceo svoj život.

Fotografije: arhiva Udruženja za pomoć MNRO Grada Novog Sada

About the Author

Leave A Response