Festival Uhvati film nas spaja: od 29. septembra do 3. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada

Posted on by Redakcija

Međunarodni 19. filmski festival Uhvati film održaće se od 29. septembra do decembra, od 18 časova u Kulturnom centru Novog Sada. Tokom pet dana Festivala biće prikazan 41 kratkometražni film iz 25 država sveta, među kojima je 9 sinhronizovanih filmova za slepe, kao i raznovrstan prateći program: 2 izložbe fotografija, perfomans, 3 dana filmskog master klasa i 4 tribine. Ovogodišnje izdanje jedinog reginalnog festivala na temu invalidnosti nosi slogan Festival nas spaja, sa ciljem da ukaže na zajedničke emocije, vrednosti i promene perspektiva koje Uhvati film već skoro dve decenije izaziva kod publike i javnosti.

Uvod u festivalski program biće radionica o invalidnosti i pristupačnosti, koja će se održati 27. i 28. septembra sa Uhvati film volonterima. Ova obuka pružiće im neophodna znanja i veštine za volontiranje na inkluzivnim kulturnim događajima.

Festival se svečano otvara u sredu, 29. septembra u18 časova u Kulturnom centru Novog Sada. Publika će biti u prilici da pogleda prošlogodišnje nagrađene filmove, kao i da sretne Fridu Kalo. Njen lik i delo oživeće novosadska glumica Tanja Josić u performansu Frida kazuje, koji je nastao po motivima knjige Frida ili o boli, čuvene spisateljice Slavenke Drakulić. Istog dana biće otvorena izložba fotografija Lepota zime čiji su autori osobe sa intelektualnim invaliditetima. Izložene fotografije su rezultat javnog konkursa Udruženja za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama ZaJedno iz Subotice.

Dugi niz godina Festival teži da bude što pristupačniji. Pored toga što se održava u prostoru koji je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom, svi filmovi su titlovani, a govorni sadržaji prevođeni na znakovni jezik. Ove godine premijerno će i deo filmskog programa biti sinhronizovan za slepe, u četvrtak, 30. septembra. Audiodeskripciju scenarija odabranih filmova uradila je Violeta Vlaški iz Digitas 24, a za realizaciju sinhronizacije zadužen je Impoprostor, pod inicijativom i okriljem Kreativno afirmativne organizacije Parnaskoja organizuje Festival. Istog dana biće otvorena izložba fotografija pod nazivom Fotografija TI priča, višestruko nagrađivane autorke Maje Tomić. Izložba će biti audiodeskribovana za slepe. Tim je Festival Uhvati film jedini festival u zemlji čiji je deo programa pristupačan za osobe za senzornim i motornim invaliditetima.

Premijerni kratkometražni filmovi na programu su od 30. septembra do 3. oktobra od 18 časova u bioskopu Kulturnog centra. Očekuju nas neobične priče o običnim ljudima i obične priče o neobičnim ljudima. Priče o hrabrosti i slabosti, o tome što jesmo i šta možemo da budemo. O tome da se ne stidimo da iskažemo svoje emocije. O pravu za ravnopravne mogućnosti i snazi da menjamo svet. O tome da jesmo različiti, ali da nas sve spaja ista nit: nit nade, ljubavi, poštovanja i tolerancije – nit Uhvati film festivala.

Nakon projekcija biće organizovane tribine:

  • u četvrtak, 30. septembra, tribina Nevidljiva umetnost: o tome koliko je važno da svi imamo prilike da umetnost doživimo;
  • u petak, 1. oktobra, tribina Dom u kojem rastemo: o deintitucionalizaciji osoba sa invaliditetom;
  • u subotu 2. oktobra, tribina Filmski pristup temi invalidnosti: kako temi invalidnosti pristupaju filmski autori iz različitih delova sveta i kultura;
  • u nedelju, 3. oktobra, tribina Ženski kadar: o filmskom prikazu žene od strane žena.

Bogat program upotpunjava master klas NapraviTI dobar film o ženi sa invaliditetom. Master klas se održava od 1. do 3. oktobra u prepodnevnim časovima i osmišljen je da usmeri polaznike kako da kreiraju filmove koji zaista menjaju perspektive i utiču na položaj žena u društvu. Predavačice su Milesa Milinković, teoretičarka invalidnosti; Ivana Zelić, koordinatorka SOS službe Organizacije … IZ KRUGA – VOJVODINA i Veronika Anderson, poljska režiserka.

Ulaz na sve programe je besplatan. Program Festivala po danima

Uhvati film jedini je regionalni filmski festival o invalidnosti. Već 19. godinu uspešno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa; od 2011. realizuje se u Rijeci, pod organizacijom Udruge Spirit; od 2017. u Banjaluci pod vođstvom Humanitarne organizacijePartner i u Kotoru u realizaciji ART 365 iz Podgorice. Održava se širom regiona sa jedinstvenim ciljem: informisanja javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom, čime se utiče na promene u stavovima ljudi u vezi sa osobama sa invaliditetom, bolje razumevanje i prihvatanje različitosti, te stvaranje uslova za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.

Ovogodišnje izdanje Festivala Uhvati film podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Erste Banka, Filmski centar Srbije.

Dostavila: Marijana Ramić, koordinatorka PR aktivnosti

About the Author

Redakcija:

Leave A Response