Dušica Sretenović: Učinimo ginekološke preglede pristupačnim svim ženama

Posted on by Marijana Čanak

Udruženje osoba sa invaliditetom Srna iz Raške, na čelu sa Dušicom Sretenović, pokrenulo je javnu kampanju za nabavku hidrauličnog ginekološkog stola za Dom zdravlja Raška. Kampanja je rezultat dugotrajnog rada, istraživanja, osvešćivanja i umrežavanja. Inicirale su je žene s invaliditetom, ali to nije kampanja koja se odnosi samo na pitanje pristupačnosti zdravstvenih usluga i ostvarivanje seksualnih i reproduktivnih prava žena s invaliditetom, nego na pitanje dostojanstva svake žene. Kakvim sve promenama doprinosi ova kampanja i zašto je važno da uspe, saznajemo iz razgovora sa Dušicom Sretenović.

Dušica Sretenović

Kako si počela da se baviš pitanjima seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena s invaliditetom?

DS: – Do ideje smo došli tako što su članice Udruženja osoba sa invaliditetom Srna učestvovale na projektu Izgradnja kapaciteta žena sa invaliditetom za zagovaranje njihovih seksualnih i reproduktivnih prava koji je realizovala Organizacija … IZ KRUGA – VOJVODINA u pet gradova Srbije (Kragujevac, Raška, Temerin, Užice, Vranje) uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija. Naš zadatak na projektu bio je da mapiramo prepreke u ostvaranju seksualnih i reproduktivnih prava žena sa invaliditetom na teritoriji opštine Raška. Pokazalo se da je najveća prepreka u samoj opremljenosti ginekološke ordinacije u Domu zdravlja. Žene sa fizičkim invaliditetom ne mogu samostalno da pristupe ginekološkim stolu koji je previsok i neadekvatan. Prilikom pregleda nužno je da im asistira više osoba, što dovodi do nelagode i dodatnih nepijatnosti. Mnoge žene sa fizičkim invaliditetom, među kojima sam i ja, iz tih razloga izbegavaju preventivne i redovne ginekološke preglede, a ima i onih koje se ne odlučuju da se ostvore kao majke.

Šta je sve prethodilo pokretanju javne kampanje za nabavku hidrauličnog ginekološkog stola za Dom zdravlja u Raškoj?

DS: – Napravile smo prezentaciju mapiranih prepreka, što je takođe bio deo projektnih aktivnosti, a potom smo organizovale okrugli sto pod nazivom Prepreke u ostvarivanju seksualnih i reproduktivnih prava žena sa invaliditetom na teritoriji opštine Raška. Okruglom stolu su prisustvovali članovi lokalne samouprave Raška, zaštitnica prava pacijenata, predsednica Komisije za unapređenje rodne ravnopravnosti opštine Raška i predstavnice ženskih udruženja. To je događaj koji je inicirao javnu diskusiju o mogućnostima za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite žena s invaliditetom i pokrenuto je pitanje o obezbeđivanju finasijskih sredstava za kupovinu hidrauličnog ginekološkog stola za Dom zdravlja u Raškoj. Predstavnik Lokalno ekonomskog razvoja (LER), Đorđe Radoičić, sa svojim timom, prijavio je našu ideju na regionalnu onlajn radionicu crowdfunding-a: Kako do finansiranja ideja i projekata lokalnih zajednica za Zapadnu i Centralnu Srbiju, koju je organizovala Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Naša projektna ideja proglašena je za tri najbolje osmišljene crowdfunding ideje i predstavljena je na završnoj konferenciji u Beogradu. Nakon toga Udruženje Srna uz podršku Opštine Raška i fondacije Catalyst Balkans pokreće javnu kampanju za nabavku hidrauličnog ginekološkog stola za Dom zdravlja u Raškoj. Podršku u promociji kampanje pruža nam NALED.

Postojeći ginekološki sto u Domu zdravlja u Raškoj po izgledu se ne razlikuje od srednjovekovne sprave za mučenje. Da li je pre ove kampanje bilo ikakvih inicijativa da se postojeći sto zameni (da ne kažem, donira nekom muzeju strave)?

DS: – Nije mi poznato da li je postojala inicijativa da se postojeći sto zameni. Dobra ideja za muzej. Dom zdravlja u Raškoj raspolaže samo jednim ginekološkim stolom koji se koristi od njegovog osnivanja 1953. godine. Putem crowdfunding kampanje želimo da obezbedimo nov i funkcionalan, hidraulični ginekološki sto. To nije sto koji je adekvatan samo za žene sa invaliditetom, nego i za trudnice, starije žene, žene koje se otežano kreću, kao i za sve druge žene. Nabavka stola omogućila bi pristupačniji, jednostavniji i lakši ginekološki i ultrazvučni pregled, uz poštovanje dostojanstva svake žene. Time bismo direktno uticali na očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja naših majki, sestara, ćerki, supruga, baka… a samim tim i na očuvanje i rast naše lokalne zajednice. Sve je više žena koje obolevaju od raka grlića materice, veliki broj njih izgubi bitku sa bolešću. Ako se otkrije na vreme, rak grlića materice je u 95 % slučajeva izlečiv. Zato je bitno da vodimo računa o prevenciji i zaštiti seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena. Jedan od ciljeva je da podignemo svest o tome i da smanjimo diskriminaciju prema ženama. Biti žena ne znači biti drugi, nego ravnopravan član društva. Kad mislimo o sebi i svom zdravlju, to je jedan od načina da pokažemo da smo ravnopravne, a ne zanemarene.

Govore li građanke Raške o tome ili su prosto navikle da medicina ne mari za žensko dostojanstvo?

DS: – Raška je mala opština, seksualno i reproduktivno zdravlje i dalje su tabu teme. Iz svog iskustva, kao i iskustava žena iz svog okruženja, znam da većinom nemamo naviku i kulturu odlaska na redovne i preventivne ginekološke i ultrazvučne preglede. Ovom kampanjom ukazujemo na značaj ovakvih pregleda. U kampanji učestvuje i ginekolog Doma zdravlja Raška, Branko Andrić.

Da li akcije i kampanje ove vrste doprinose promeni svesti ili nailaze na otporu malim sredinama?

DS: – Moram se pohvaliti da smo prve donacije za kampanju dobile od Mesne organizacije žena Raške i Mesne organizacije žena Baljevac, kao i od naših mnogobrojnih sugrađanki koje su donirale u skladu sa svojim mogućnostima. Na osnovu toga može se zaključiti da su žene uvidele značaj ove kampanje. Nismo nailazili na otpor. Imali smo dve javne akcije na kojima smo prodavali predmete koji su nastali na radionici šivenja u okviru projekta Zajedno koji finansira Opština Raška. Sav novac od prodatih predmeta uplaćen je za kampanju. Dobijamo samo reči pohvale i podrške građana Raške.

Koliko će kampanja trajati i koliko ste daleko od ostvarenog cilja u ovom trenutku?

DS: – Kampanja će se sprovoditi u periodu od 1. septembra do 15. oktobra tekuće godine. Ukupan budžet kampanje je 1.193,784 dinara. Imamo veliku podršku Opštine Raška koja će donirati 500.000 dinara za kampanju. Nadamo se da ćemo kapanju uspešno završiti.

Šta ako ne prikupite dovoljno sredstava?

DS: – Ukoliko se ne prikupi dovoljno sredstava, prikupljena sredstva ćemo preusmeriti na kupovinu povoljnijeg električnog ginekološkog stola (vrednosti od 665.520 dinara).

Ako se kampanje uspešno završi, šta su dalji koraci? Jedan hidraulični sto sigurno predstavlja tačku preokreta u kvalitetu zdravstvenih usluga za žene u Raškoj, ali ne rešava sve njihove izazove.

DS: – Sledeći korak je ugradnja lifta u Domu zdravlja Raška, koji ima tri sprata i trenutno nema lift. Tada bismo mogle reći da je zdravstvena zaštita žena s invaliditetom unapređena u našoj lokalnoj sredini.

Šta te motiviše da istraješ kao aktivistkinja u maloj sredini?

DS: – Moj cilj je da osobe s invaliditetom u maloj sredini budu integrisane u društvene tokove kao u većim gradovima. Podršku mi pružaju srodna udruženja sa teritorije Srbije, kao i vaša Organijacija … IZ KRUGA – VOJVODINA koja je puno uradila za naše članice, od pružanja podrške putem SOS telefona, preko pravne do psihološke podrške. Moj rad se zasniva na volontiranju, retko kad sam plaćena na nekom projektu. Motiviše me iskren osmeh mojih drugara i njihovo poverenje u moj rad. Veliku podršku dobijam od članova Udruženja Srna, kao i od njihovih porodica.

Sredstva za kupovinu hidrauličnog ginekološkog stola za Dom zdravlja Raška možete donirati na žiro račun Udruženja Srna: 160-386956-07 iIli putem platforme Donacije.rs

About the Author