8 pomagala za lakše funkcionisanje u kuhinji

Posted on by Redakcija

Samostalno pripremanje obroka, posluživanje i konzumiranje grickalica i pića mogu biti izazovni ako imate invaliditet. Uz odgovarajuće dodatke za kuhinju, možete s lakoćom pripremiti obrok i organizovati večeru za prijatelje i porodicu.

Knork – pribor za jelo, 2 u 1

Knork je jedinstven i inovativan pribor za obedovanje, idealan za svaku trpezariju ili restoran. U suštini, to su viljuška i nož u jednom (knife + fork). S jedne strane Knork pribor ima zakošenu ivicu, što omogućuje da ga koristite kao nož. S lakoćom preseca različite vrste hrane, dovoljno je da samo pritisnete, bez suvišnih pokreta i testerisanja. Knork je idealan za osobe koje koriste jednu ruku. Pošto zakošene ivice nisu oštre, bezbedan je za upotrebu, pa ga mogu koristiti i deca.

Tipsi – poslužavnik za nošenje jednom rukom, bez prosipanja

Tacna jedinstvenog dizajna koji omogućuje da je nosite jednom rukom, bez obzira na to da li su vam ruke drhtave ili vam je teško da nosite tradicionalni poslužavnik. Poslužavnik koristi centripetalnu silu kako bi osigurao da šolje, čaše i posuđe ostanu stabilni u pokretu. Ima veliku zakrivljenu dršku obloženu gumom, pa lako prijanja za šaku. Dizajniran je tako da ga ne morate nositi ispred sebe, nego pored, što znači da možete neometano gledati kud hodate. Pogodan je za osobe koje koriste jednu ruku ili im je potrebno da se pridržavaju za rukohvat ili oslanjaju na štap.

Coolhand – držač za vrele tanjire

Držač koji omogućuje da izvadite vruć tanjir iz mikrotalasne ili iz rerne, jednostavno kao da to radite golom rukom, bez rizika da se opečete. Koristeći moć poluge, ovaj držač omogućava da celom rukom preuzmete težinu tanjira, bez naprezanja i opterećivanja zglobova, zbog čega je idealan za osobe sa artritisom.

Peta – samootvarajuće kuhinjske makaze

Izrađene od nerđajućeg čelika, režu papir, karton, ambalažu. Velika ergonomska ručka čini ih udobnim za upotrebu, a makaze se automatski otvaraju nakon svakog zasecanja, pa ih možete koristiti bez napora. Kad su van upotrebe, zaključavaju se sigurnosnom bravicom, radi lakšeg skladištenja.

HandSteady – šolja za piće

Višestruko nagrađivana šolja dizajnirana za sve one koji nemaju mirnu ruku. Rotirajuća drška održava šolju mirnom i ravnom pod bilo kojim uglom. Dok pijete, ne morate naginjati glavu unazad, niti okretati zglobne mišiće. Drška je velika i omogućuje čvrsto hvatanje, a istovremeno štiti ruku od temperature toplih napitaka.

Standardni višenamenski otvarač

Otvarač koji se može koristiti za otvaranje konzervi, limenki, flaša. Ergonomska ručka omogućuje čvrsto prijanjanje i mehanizam poluge, a plastični otvarač u obliku ključa lako se uvrće i izvlači.

Tanjir i činija za lakše zahvatanje hrane

Tanjir i činija jedinstveno oblikovane i neklizajuće površine koja olakšava zahvatanje hrane priborom za jelo. Usisna baza posebno je od koristi osobama koje koriste jednu ruku, kao i za osobe sa ograničenom finom motorikom. Tanjir i činija mogu se koristiti i u mikrotalasnoj pećnici i prati u mašini za pranje sudova.

Jednosmerne slamčice za piće

Jednosmerne slamčice idealne su za one sa niskim tonusom oralnih mišića, kao i za osobe sa disfagijom koje otežano gutaju. Ventil zadržava tečnost u slamčici kada ne vučete tečnost, što smanjuje napor pri konzumiranju pića. Podesivim kopčama slamčica se pričvršćuje za bočne strane čaše i ne pomera se tokom upotrebe.

https://disabilityhorizons.com/

About the Author