7 pristupačnih turističkih atrakcija širom Evrope

Posted on by Redakcija

Evropa je dobra opcija za pristupačna putovanja. Fascinantan kontinent, obilat istorijom, kulturom i mogućnostima za slobodne aktivnosti. U mnogim evropskim gradovima postoji spektar pristupačnih turističkih atrakcija, među kojima su muzeji, drevne građevine, plaže, vidikovci, katedrale, zamkovi…

Plaža Nova Ikarija – Barselona, Španija

Plaža Nova Ikarija važi za najpristupačniju u svetu. Osobe s invaliditetom mogu uživati u okeanskim talasima, peščanoj obali, šetalištima i nizu restorana i kafića.

Obezbeđena su kolica za plažu, za veslanje u vodi ili za sunčanje na pesku. Pored toga, na raspolaganju su dizalice, sigurnosni prsluci, suncobrani i plutajuća pomagala. Tu su i volonteri spasioci koji vam mogu asistirati pri transferu iz kolica i ulasku u vodu.

Postoje rampe za pristup plaži, šetalište je pristupačno, kao i toaleti i tuševi.

Rajks muzej u Amsterdamu, Holandija

Rajks muzej jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija Amsterdama. Muzej ima bogatu umetničko-istorijsku zbirku unutar koje su slikarska dela zlatnog doba Holandije (17. vek). To je muzej u kome će svako naći nešto za sebe: od vođenih obilazaka do porodičnih igara, do radionica i pozorišnih programa.

Ceo muzej može se obići kolicima ili skuterom, a posetioci mogu i da iznajme kolica, štap i druga pomagala za kretanje. Na svim spratovima postoje liftovi i dozvoljen je ulaz za pse vodiče.

Nacrt muzeja prikazuje gde se nalaze liftovi, mesta za sedenje i pristupačni toaleti unutar zgrade.

Za slepe i slabovide osobe obezbeđeni su vođeni obilasci uz mogućnost da se odabrani predmeti dodirnu, uz audio opise koji se mogu preuzeti za slušanje na telefonu.

Za gluve i nagluve obezbeđene su tekstualne informacije, a auditorijum je opremljen indukcionom petljom.

U muzeju postoje i tihe sobe i posebna otvaranja za osobe sa autizmom i demencijom.

Toranj Monparnas – Pariz, Francuska

Pariz je čuven po zapanjujućim pogledima s Ajfelove kule. Monparnas je manje poznat, iako pruža neverovatan pogled, a s njega se ujedno vidi i Ajfelova kula.

Monparnas ima pristupačan prolaz za osobe s invaliditetom, lift do 56. sprata odakle iz zatvorenog prostora možete uživati u pogledu na Pariz. Do vrha zgrade ide se stepenicama, na 59. sprat koji ima izlaz na terasu.

Koloseum – Rim, Italija

Jedno od najvećih znamenitosti Italije. Ova drevna građevina bila je gladijatorska arena, a danas je popularna turistička atrakcija koja godišnje ima oko 4 miliona posetilaca.

Iako izvan ne izgleda tako, Koloseum je pristupačan za osobe s invaliditetom. Tereni su glatki i ravni, na ulazu postoji rampa, a obezbeđena su i dva pristupačna toaleta. Kad uđete, možete istražiti prizemlje, a do središnjih nivoa stiže se liftom kojim upravlja osoblje. Na središnjem delu je izložba o rimskom društvu i kulturi, sa mnoštvom izloženih artefakta.

Nažalost, podzemni deo i sam vrh građevine nije pristupačan za korisnike kolica i za osobe koje se otežano kreću.

Za osobe s invaliditetom i jednu osobu u pratnji ulaz u Koloseum se ne naplaćuje i nije potrebno praviti rezervaciju.

Berlinska katedrala – Berlin, Nemačka

Berlin je pun znamenitosti i atrakcija, a ono što morate videti na putovanju u nemačku prestonicu svakako je Berlinska katedrala. Ne samo zbog arhitektonske istorije zgrade, nego i zbog panoramskog pogleda na grad, kao i žive muzike koju izvode crkveni horov i orguljaši.

Na severozapadnoj strani zgrade, levo od glavnog ulaza postoji pristupačan ulaz (obeležen natpisima). Obezbeđene su vođeni obilasci i audio deskripcije.

Šenburn palata – Beč, Austrija

Šenburna palata najpoznatija je kao letnja kuća habsburške kraljevske porodice koja je vladala u nekoliko evropskih zemalja u drugoj polovini 19. veka.

Možete se diviti mnoštvu soba sa originalnim nameštajem u celoj palati ili istraživati vrtove i pejzaže. I palata i vrtovi su pristupačni za korisnike kolica. Pristup je ravan, a postoje i liftovi kojima upravlja osoblje. Posetioci mogu iznajmiti kolica.

Dvorište i vrt su posuti šljunkom, što otežava kretanje kolicima. Na raspolaganju su dva pristupačna toaleta (jedan pored blagajne, a drugi u dečjem muzeju na spratu) kojima se može pristupiti samo uz pomoć osoblja.

Psi vodiči su dobrodošli, a ulaz za jednu osobu u pratnji je besplatan. Cena karte za osobe s invaliditetom je snižena.

Organizovani su i vođen obilasci za slepe i slabovide, uz mogućnost da se određeni predmeti dodirnu (vrata, keramičke peći, nameštaj, dekorativni predmeti i biste).

Edinburški zamak – Edinburg, Škotska

Edinburški zamak je jedna od najposećenijih turističkih lokacija u Škotskoj. Veći deo zamka pristupačan je za korisnike kolica, ali postoji niz strmih padina i kaldrma koje mogu otežati kretanje u nekim područjima. Obezbeđeno je vozilo koje vas može prevesti do ulaza u dvorac, kako biste izbegli prepreke.

Unutar dvorca postoje alternativni ulazi i rampe. Obezbeđena su kolica za iznajmljivanje i vizualne priče za posetioce s autizmom. Ulaz za pratioce je besplatan i psi vodiči su dobrodošli.

https://disabilityhorizons.com

About the Author

Redakcija:

Leave A Response