Patrijin solidarni second-hand: Eko trampa za Humanka

Posted on by Redakcija

Udruženje građana Patrija poziva na solidarni second-hand kao prvu od tri planirane akcije koje će organizovati u svrhu izgradnje Humanka – kutka sa policama u koji će građani moći da doniraju hranu, sredstva za ličnu higijenu i predmete za hobi, a najugroženiji će moći da ih koriste i istovremeno dobiju dodatnu podršku (pravnu, psihološku, socio-ekonomsko osnaživanje i drugo, u saradnji sa različitim organizacijama i institucijama).

Solidarni second-hand pod nazivom Eko trampa za Humanka održaće se 5. septembra u 15 časova u Škripa pabu (Jevrejska br. 1, Novi Sad). Tokom trajanja second-handa ujedno će se organizovati kviz na temu siromaštva i marginalizacije.

Facebook event

Šta je Humanko?

Humanko je zaštićeni kutak sa policama na kojima će se nalaziti hrana, sredstva za ličnu higijenu i predmeti za hobi i razonodu (poput društvenih igara i sl). Kutak će funkcionisati po principu nalik automatu – kako bi otvorili police, korisnici Humanka će ubaciti žeton, odabrati ono što im je potrebno i pritisnuti broj police koju žele da otvore. Na Humanku će se nalaziti informacije o tome gde njegovi potencijalni korisnici mogu da dobiju žetone i različite vrste pomoći i podrške (psihološke, socijalne, pravne, ekonomske).

Ideja iza Humanka je da se osobama koje su višestruko ugrožene pruži sveobuhvatna pomoć i podrška.

Kada osoba sazna za Humanka, na njemu će pronaći informacije o tome gde može dobiti žetone i/ili gde se može obratiti za pomoć i podršku. Kada osoba dođe do jedne od organizacija koje čine mrežu podrške Humanka, u razgovoru sa volonterima predočiće s kakvim izazovima se suočava i koji vidovi podrške su joj najpotrebniji. Nakon toga dobija žetone za korišćenje Humanka i informacije o raspoloživim vrstama podrške. Pri korišćenju Humanka moći će da zadovolji neke od osnovnih ljudskih potreba poput potrebe za hranom i higijenom, a potom će biti osnažena da unapređuje kvalitet života.

Humanko će biti deo zajednice i zato se izgrađuje zajedno sa njom.

Za izgradnju Humanka potrebno je između 3 i 5000 evra, a novac će se prikupljati organizovanjem javnih akcija na kojima će se prikupljati PET ambalaža za otkup i novčane donacije, a istovremeno će se građani informisati o Humanku; individualnim novčanim uplatama građana i sponzora; kontinuiranim prikupljanjem plastike za otkup na nekoliko mesta u gradu (škole i saradničke organizacije). Građani će moći da prate koliko je novca prikupljeno i kontinuirano će biti obaveštavani o dizajnu i izgradnji Humanka putem društvenih mreža i medija.

Ukoliko na bilo koji način želite da učestvujete u realizaciji projekta sa Patrijom, javite se koordinatorki projekta na: dragana.nesin16@gmail.com.

Realizaciju projekta podržala je fondacija Jelena Šantić kroz inicijativu Tvoje Mesto u Srbiji, pri čemu direktnu podršku i mentorstvo pruža organizacija CRTA.

Dostavila: Dragana Nešin, koordinatorka projekta Humanko

About the Author

Redakcija: