Pametne naočare za gluve i nagluve

Posted on by Redakcija

Aplikacije koje pretvaraju govor u tekst su korisne, ali nisu pogodne za primenu u razgovorima. Naizmenično gledanje gore-dole, napred-nazad, u aplikaciju pa u sagovornika, nepraktično je i fizički iscrpljujuće. Šta ako bi tekst mogao da se prikazuje u istom vidokrugu i u realnom vremenu tokom trajanja konverzacije? To je ideja iza dva modela pametnih naočara na kojima se trenutno radi: TranscribeGlass i Pinna AR pametne naočare za gluve i nagluve.

TranscribeGlass

Madhav Lavakare iz Nju Delhija (Indija) ima samo 19 godina i tri godine je radio na ovom konceptu. Kad je njegov gluvi prijatelj napustio školu jer nije mogao da priušti asistivne tehnologije, Lavakare je odlučio da nađe rešenje. Okupio je tim: Kyle Keane je predavač na Institutu za medije i tehnologiju gde predaje principe i primenu asistivnih tehnologija, ujedno istražuje veštačku inteligenciju i ekspert je za digitalnu i arhitektonsku pristupačnost; Matthew Johnston, projektni menadžer aktivan je u organizacijama koje pružaju usluge titlovanja na kulturnim događajima i rade na unapređenju prava osoba s invaliditetom. Johnston je takođe gluv.

TranscribeGlass se izdvaja po usredsređenosti na niske troškove i udobnost. – To je veoma pristupačan i sveden uređaj, bez ikakvih dekorativnih dodataka – kaže Lavakare.

TranscribeGlass zapravo nisu naočare u pravom smislu, nego displej koji se kači na staklene okvire. Prateća mobilna aplikacija omogućuje praćenje istorije transkripta i kontrolu drugih podešavanja. Model je veoma lagan i udoban. Omogućuje da odaberete zvučni izvor za titlovanje i da podešavate jezik, vrstu i veličinu fonta. Baterija traje ceo dan. Ciljana cena proizvoda je 55 dolara.

Još uvek se radi na unapređenju dizajna, a preko stotinu ljudi se prijavilo za testiranje proizvoda. Njihove povratne informacije biće ključne za otkrivanje grešaka i generalna unapređenja. Lansiranje završne verzije proizvoda planirano je za jesen tekuće godine.

Pinna AR pametne naočare

Gavin McNally je pre 20 godina došao na ideju naočara koje pretvaraju govor u tekst, kada mu se gluvi prijatelj požalio da bioskopi ne obezbeđuju titlove za projekcije koje želi da poseti. To ga je podstaklo da traži rešenje.

Kao TranscribeGlass, Pinna AR ima mobilnu aplikaciju. Glas aktivira asistenta pod nazivom Argo (veštačku inteligenciju) koji kombinuje tehnologiju za prenos govora u tekst i konverzacione sposobnosti. Ume da identifikuje i razdvoji sagovornike po imenu (sagovornik treba da izgovori Zdravo Argo ili Argo i svoje ime). Detektuje druge zvukove, kao što je zvuk automobilske sirene. Obaveštava korisnika kad mu se neko obrati. Prototip će uskoro izaći iz proizvodnje, a sledeći korak je potraga za investitorima. McNally se nada da će proizvod biti dostupan u narednih šest meseci. Kontinuirano testiranje aplikacije zahteva veliku bazu korisnika, tako da se završna verzija modela očekuje u roku od godinu dana. Prema prvobitnom planu, aplikacija treba da bude besplatna, sa mogućnošću plaćanja nadogradnje za komercijalnu upotrebu. Procenjuje da će cena naočara biti nešto ispod 400 evra.

About the Author

Redakcija: