Nakit koji slavi lepotu gluvoće

Posted on by Redakcija

Chella Man (22) je trans umetnik, aktivista i glumac iz Njujorka. Nedavno je kreirao limitiranu seriju nakita za uši čiji dizajn ističe lepotu gluvoće.

Kolekciju čini osam pozlaćenih naušnica čija se cena kreće od 330 do 620 dolara. Pedeset posto prihoda otići će u Resursni centar za gluve queer osobe. Nakit je dizajniran da se može koristiti uz slušni aparat ili kohlearni implant, iako nije namenjen isključivo zajednici gluvih. Man se nada da će nakit nositi prijatelji i saveznici gluvih, kao znak ponosa i solidarnosti.

Man je dizajnirao nakit tokom boravka na umetničkoj rezidenciji u Italiji. Inspirisan istorijom i kulturom italijanskih gradova, inkorporirao ih je u dizajnerska rešenja. Izrada je trajala mesecima, kako bi komadi bili prilagodljivi, a da to ne naruši estetsku komponentu.

Prvi slušni aparat Man je dobio kada je imao četiri godine i trebalo mu je dugo vremena da prestane da se oseća diskonektovano od svog tela i da zadobije kontrolu nad načinom na koji će ga predstavljati, jer pomagala i implante nikada nije osećao kao svoje. Uvek je sanjao o tome kako da prihvati mašineriju koja je postala deo njega i da je zaista učini svojom.

– Još od detinjstva se nisam osećao prijatno sa tim aparatima iz ušiju, jer su ih dizajnirali drugi, a ne ja. Nikada se nisam osećao kao da sam to ja, niti sam izgledao tako. Radim kao model i mnogo puta, sve do danas, fotografi i stilisti pokušavaju da izbegnu moje kohlearne implante umesto da ih prihvate kao deo mene i da ih naglase.

Chella Man zadobio je pažnju javnosti 2017. godine, zahvaljujući svom YouTube kanalu na kojem je postavljao video zapise o svom iskustvu rodne disforije, identiteta, ljubavnog života, a ujedno je prevodio popularne pesme na američki znakovni jezik. Trenutno njegov kanal ima više od 2 miliona pregleda.

Kao influenser, upotrebio je svoj status da ohrabruje politički aktivizam među svojim pratiocima. Teme i oblasti njegovog interesovanja su umetnost, invalidnost i queer. Njegova prva knjiga izlazi tokom juna ove godine, pod nazivom Continuum.

– Ekstremno je malo predstavnika mladih, gluvih, queer, transdžender azijskih umetnika. Zato sam odlučio da predstavljam samog sebe.

Kao glumac, debitovao je u trećoj sezoni serije Titans i tvrdi da oseća povezanost sa karakterom kojeg tumači, jer obojica komuniciraju putem znakovnog jezika.

– Davanje uloga glumcima i glumicama koji imaju invaliditet doprineće njihovom autentičnom predstavljanju i dekonstrukciji stereotipa izgrađenih oko naših identiteta.

Man sarađuje sa aktivistkinjama Judith Heumann i Jilian Mercado.

https://en.wikipedia.org/

About the Author

Redakcija: