Marla Lee Runyan, jedina slepa atletičarka koja se takmičila na Olimpijadi

Posted on by Redakcija

Marla Lee Runyan (1969) američka je atletičarka, trostruka državna šampionka u trčanju na 5000 metara.

Foto: YT PrintScreen

Kad je imala 9 godina, Marli je dijagnostikovana Stargartova bolest koja prouzrokuje progresivni gubitak vida. Lekari su imali veoma niska očekivanja za njenu budućnost: predviđali su da će u školi imati niže ocene, da nikada neće moći da nauči da vozi, niti da ide na koledž. U to vreme Marla se aktivno bavi fudbalom i gimnastikom, ali će morati da odustane od tih disciplina, jer joj je sve teže da vidi fudbalsku loptu. Odabrala je trčanje, čemu je ostala posvećena.

Na letnjoj Paraolimpijadi 1992. godine osvojila je 4 zlatne medalje (skok u dalj i trčanje na 100, 200 i 400 metara). Iste godine takmičila se i u biciklizmu. Pokušala je da se kvalifikuje za Olimpijske igre 1996. i bila je deseta u sedmoboju. Iako nije uspela da se kvalifikuje, oborila je američki rekord u trčanju na 800 metara u sedmoboju. Taj uspeh podstakao ju je da se oproba u trčanju na duge staze. Godine 1996. na Paraolimpijadi u Atlanti osvojila je srebro u bacanju kugle i zlato u petoboju. Tri godine kasnije počinje da se takmiči sa sportistima bez invaliditeta i postaje trkačica svetske klase. Na Panameričkim igrama osvaja zlato u trčanju na 1500 metara i završava kao druga rangirana trkačica u SAD-u. Sledeće godine bila je osma u trčanju na 1500 metara na Olimpijskim igrama u Sidneju. Marla Lee Runyan prva je slepa atletičarka koja se takmičila na Olimpijadi i ostvarila najbolji rezultat među američkim sportistkinjama.

Do 2001. godine osvojila je prvo od svoja tri uzastopna državna prvenstva u trčanju na 5000 metara. Sve do danas, Marla Lee Runyan ostaje jedina američka sportistkinja koja se kvalifikovala i takmičila na Paraolimpijskim i Olimpijskim igrama. Pored sportske karijere, Marla je stekla dve master diplome u oblasti specijalnog obrazovanja i ima 15 godina učiteljskog iskustva u radu sa gluvom i gluvo-slepom decom. Zalaže se za pristupačnost i ravnopravnost u sportu. Objavila je autobiografiju pod nazivom No Finish Line: My Life As I See It.

About the Author

Redakcija: