Kako su asistivne tehnologije napredovale u periodu pandemije

Posted on by Redakcija

Kako je prethodna godina uticala na živote osoba s invaliditetom? Jedan od dobrih ishoda pandemije korona virusa je masovnija dostupnost i upotreba asistivnih tehnologija, čime su otvorena mnoga vrata koja su nam ranije bila zatvorena.

Ako imate poteškoće sa finom motorikom, oštećenje vida ili sluha i(li) vam je teško da koristite standardni računar i telefon, dostupne su razne mogućnosti. Telefoni i tableti imaju mnoštvo pristupačnih opcija, od menjanja kontrasta, preko uvećavanja do jednoručnih režima. Ujedno je moguće preuzeti čitav niz aplikacija dizajniranih za specifične potrebe. Softver koji pretvara govor u tekst dramatično je napredovao tokom protekle godine, jer ga sve više ljudi koristi za rad od kuće. U svaki operativni sistem sada je ugrađena ta funkcija, uz druga svojstva koja doprinose pristupačnosti.

Unapređuje se pristupačnost veb sajtova. Jednostavan jezik je od velike koristi ako imate poteškoće u učenju ili ako čitate tekst koji nije napisan na vašem maternjem jeziku. Opcije za podešavanje fontova, veličine slova i kontrasta danas se ugrađuju u mnoge sajtove (u meniju accessibility tools). Inkluzivan sajt je onaj koji vam omogućuje da se njime krećete koristeći isključivo tastaturu ili miša. Tekstualne stranice trebalo bi da nude mogućnost slušanja stranice koju posećujete (dugme play ili simbol slušalica). Upotreba alternativnog teksta, koji opisuje fotografije, trebalo bi da je uobičajena.

Video pozivi postali su deo svakodnevice. Tokom prošle godine, lični i poslovni životi odvijali su nam se na ekranima, pa softver za video pozive postaje inkluzivniji i pridodaju mu se nova svojstva. Automatsko titlovanje je od ključnog značaja za osobe oštećenog sluha: dok neko govori u realnom vremenu, na ekranu se prikazuje tekst. Google Hangouts je najbolja platforma za to. Zoom, koji je najpopularniji, ne nudi tu opciju, ali omogućuje da izdvojite osobu koja govori, što je od koristi ako čitate s usana ili koristite uslugu tumača. Ako imate oštećenje vida i koristite čitač ekrana, potrebno je da koristite program koji to podržava. Microsoft Teams je dobar primer. Neke platforme omogućuju korisnicima da dodaju alternativni tekst uz svaku sliku koju prikazuju, što doprinosti inkluzivnosti video poziva. Programi koji omogućuju pristup putem veb pretraživača lakši su za upotrebu ukoliko imate oštećenje vida. Prenos govora u tekst, redukcija buke, opcija da zamaglite pozadinu i cenzurišete psovke još su neke opcije koje video pozive čine pristupačnim. Neki softveri dobro integrišu funkcije koje su već ugrađene u vašim uređajima, kao što su prečice na tastaturi.

Mnoge osobe s invaliditetom koristile su mogućnost onlajn kupovine pre korona virusa, a karantin i druge restriktivne mere pojačale su taj trend. Onlajn kupovina sada je lakša nego ikada pre. Kako sve više vremena provodimo kod kuće, nije iznenađujuće da je pametna tehnologija za dom sve popularnija. Pametni asistenti (Alexa, Google Home Mini) mogu da nas podsete na zadatke koje treba obaviti, da odgovore na pitanja pretraživanjem na mreži, da puste muziku. Dodavanjem pametnih utičnica možete unaprediti i najprostiji gadžet. Koristeći tablet ili telefon možete uključiti ili isključiti uređaje u kući. Postoje i pametne brave koje možete otključati uz pomoć telefona, zvona koja omogućuju da proverite ko je pred vratima, roboti-usisivači koji čiste umesto vas.

Tokom pandemije bili smo zatvoreni u kućama, a odredišta širom sveta otvarala su nam se putem onlajn turneja. Nepristupačna mesta i turističke atrakcije sada možemo posetiti onlajn i od toga svi imamo koristi. Više ne moramo da brinemo o tome hoćemo li stići na vreme na aerodrom, da li će toaleti biti pristupačni ili kakva će nam biti hotelska soba. Isto tako možemo pohađati onlajn kurseve i sticati nove veštine bez razmišljanja o arhitektonskoj pristupačnosti.

Uz novootkrivenu inkluzivnost koja se dešava na mreži, sve je postaje pristupačnije svima. Nadajmo se da će tako ostati. Asistivne tehnologije svima su pružale različite pogodnosti, a bile su spasonosne zajednici osoba s invaliditetom. Sada su neophodne svima.

https://disabilityhorizons.com

About the Author

Redakcija:

Leave A Response