Gluvi muzičari poznati širom sveta

Posted on by Redakcija

Biti gluv i baviti se muzikom nije paradoks. Prečesto pretpostavljamo da biti gluv znači da osoba ne čuje i – tačka; a realnost je mahom nijansirana. U stvari, dve gluve osobe ne bi trebalo da se klasifikuju kao iste. Često stepen gluvoće dopušta nekome da svira, peva i sluša muziku. Kako se stigma oko gubitka sluha postepeno raspada, sve je više poznatih ličnosti koje javno govore o svojim iskustvima gluvoće.

Znameniti gluvi muzičari

Phil Collins

O trenutku kada se suočio sa iznenadnim gubitkom sluha, Phil Collins je rekao: – U to vreme snimao sam u Sjedinjenim Državama i proveo sam dan pevajući u studiju. Onda sam pokupio ćerku iz škole. Došli smo kući, pojeli nešto, igrali video igricu. Odjednom je počelo da mi zuji u uhu. U sekundi mi se levo uvo jednostavno ugasilo. Kao da sam pod vodom. Pokušao sam da ga pročistim tako što sm zapušavao nos. Pomirio se sa gubitkom sluha i zujanjem u ušima. Ipak, sluh mu se poboljšao, dijagnostikovano je da je gubitak delimično izazvan stresom.

Sean Forbes

Izgubio je sluh kao beba, od posledica meningitisa. Roditelji su podsticali ljubav prema muzici, vodili su ga na koncerte i poklonili su mu bubnjeve kad je imao pet godina. Detinjstvo mu je bilo ispunjeno muzičarima i muzikom. Pohađao je Nacionalni tehnički institut za gluve u Njujorku, gde je upoznao srodne ljude. Kasnije je osnovao DPAN.TV, onlajn platformu sa različitim sadržajima na znakovnom jeziku. Putem te platforme ostvario je saradnju sa mnogim bendovima i počeo da kreira muzičke spotove na znakovnom jeziku.

Evelyn Glennie

Dvosgtruka dobitnica nagrade Grammy i perkusionistkinja iz Škotske gluva je od svoje dvanaeste godine. U svojoj dugoj karijeri, svirala je i snimala sa umetnicima kao što su Mark Knopfler, Björk, i Bobby McFerrin. Često svira bosonoga, kako bi mogla da oseti muziku.

Mandy Harvey

Kad je pobedila na takmičenju America’s Got Talent (2017), bila je to dvostruka pobeda. Ne samo da je ostvarila postignuće kao pevačica, nego kao gluva pevačica, što je daleko izazovnije. Njen progresivni gubitak sluha rezultat je Ehlers-Danlosovog sindroma, stanja koje slabi vezivna tkiva u telu. Mandy Harvey rođena je sa tim sindromom, a dijagnozu je dobila u detinjstvu.

Signmark

Umetnik koji repuje na znakovnom jeziku, Marko Vuoriheimo iz Finske, poznat je kao Signmark. Tokom odrastanja inspirisao ga je MTV, a sada je prvi gluvi umetnik koji je potpisao ugovor sa kompanijom Warner Music. Rođen u porodici u kojoj su svi gluvi, isticao se svojim ranim interesovanjem za muziku. Uprkos protivljenju okoline, počeo je da komponuje. Osnovao je grupu Signmark 2006. godine, dve godine nakon prve kompozicije. Vrhunac dolazi 2009. kad je zamalo odabran za finskog predstavnika za Evroviziju. Postigao je visok rezultat sa pesmom Speakerbox. Signmark koristi više znakovnih jezika za interakciju s publikom, među kojima su finski, američki i kineski znakovni. Na sceni nosi slušalice i oseća vibracije basa. Tokom nastupa drži ruke na različitim visinama kako bi preneo niže i više tonove muzičke kompozicije. Danas je verovatno najpoznatiji gluvi reper na svetu. Ujedno predaje na Univerzitetu u Helsinkiju.

KT Tunstall

Britanska nagrađivana muzičarka KT Tunstall javno govori o svom gubitku sluha. Pre dve godine, potpuno je izgubila sluh u levom uhu i još uvek pati od tinitusa. – Nikada nisam naročito vodila računa o tome da zaštitim sluh, naročito u periodu svojih dvadesetih, kada sam odlazila u klubove i pojačavala zvuk na lošim uređajima na svojim ranim svirkama. Pre oko 10 godina pretrpela sam iznenadni visokofrekventni gubitak sluha i razvila stalno zujanje u levom uhu. Sećam se koliko mi je bilo teško da se nosim sa tim, tinitus mi je stvarao depresiju. Teško je podneti zvuk koji nikad ne prestaje. Ali sam se navikla, idem dalje.

Pete Waller, aka DeafBoyOne

Gluvi muzičar koji kombinuje muziku i znakovanja. Gluvoća je nastala kao rezultat nezgode na igralištu: neko mu je pljesnuo rukama kod uha i bubne opne su mu pukle.

Brian Wilson

Beach Boy Wilson imao je problema sa sluhom još od ranog detinjstva, ali to ga nije sprečilo da bude deo jednog od najuspešnijih bendova šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Nizali su hit za hitom.

Neki muzičari izgubili su sluh zbog preglasnog slušanja muzike: Eric Clapton, Chris Martin, Ozzy Osborne, članovi benda The Who: Pete Townshend i Roger Daltrey.

About the Author

Redakcija: