Istraživanje iz Irske: Deca s invaliditetom ostavljena u procepu

Posted on by Redakcija

Istraživanje pod nazivom Mind the Gap, sprovedeno u Irskoj, pokazuje da su deca s invaliditetom često nevidljiva, da su izostavljena iz mnogobrojnih zakona, politika i programa koji se odnose na decu (bez invaliditeta) ili na odrasle osobe s invaliditetom. Glavne teme sprovedenog istraživanja odnose se na zdravlje i nedostatak koordinacije između servisa podrške, mentalnog zdravlja i pitanja saglasnosti i pristanka, dece s invaliditetom i zakonskih praksi. Istraživanje izražava zabrinutost zbog kršenja prava dece i daje nekoliko preporuka koje su zasnovane na pravima i usmerene na decu s invaliditetom.

Istraživanje Mind the Gap prvenstveno se bavi realizacijom prava dece s invaliditetom u Irskoj. Pokrenuto je od strane Ombudsmana za dečja prava, a sproveli su ga istraživači Pravne škole i Instituta za životne tokove i društvo iz Galveja u Irskoj.

Istraživanje pokazuje da su deca s invaliditetom često ostavljena u procepu, jer se njihovim pitanjima ne bave zakonske odredbe i programi za odrasle osobe s invaliditetom, kao ni zakoni i politike usmerene na prava deteta. Deca s invaliditetom se ne čuju, jer njihova pitanja nisu uključena u kreiranje zakonskih okvira, politika i programa koji utiču na njihove živote. Deca s invaliditetom se ne računaju, nevidljiva su u zvaničnim podacima.

Identifikacija ove praznine je prvi korak ka promeni, kako bi se u potpunosti poštovala ljudska prava dece s invaliditetom. Poznato je da se deca s invaliditetom u Irskoj ne tretiraju kao jednaka, na mnošto načina i iz različitih razloga. Deca s invaliditetom i njihove porodice svakodnevno se suočavaju sa mnogobrojnim izazovima. Istraživanje ukazuje na potrebu za ciljanim merama, usmerenim na decu s invaliditetom, koje bi se odrazile na stvarnost njivog života i obezbedile poštovanje ljudskih prava. Ovo ne znači kreiranje zasebnih zakona i programa, koji bi bili kontraproduktivni, jer bi doprineli dubljoj marginalizaciji dece s invaliditetom, nego unapređenje postojećih zakona i programa, u skladu sa principima inkluzivnih praksi. Istraživanje bi trebalo da pokrene dalju diskusiju o barijerama koje utiču na živote dece s invaliditetom i njihovo rešavanje u direktnoj saradnji sa donosiocima odluka.

https://www.disabled-world.com

https://www.oco.ie/library

About the Author

Redakcija:

Leave A Response