Osmi mart iz ugla Keris Najton: Pod svetlom kovida-19

Posted on by Redakcija
Ilustracija: Cerys Knighton

Inkluzivnost mora biti u središtu Međunarodnog dana žena – inkluzivnost za sve koje se identifikuju kao žene i vidljivost specifičnih izazova s kojima se različite žene suočavaju. Žene s invaliditetom su dvostruko više izložene nasilju u porodici. Živeći sa bipolarnim poremećajem, vidim koliko se predstave o bipolarnom i dalje oslanjaju na štetne stereotipe o ženama kao nasilnim i opasnim, iako studije iznova pokazuju da su one koje žive sa bipolarnim poremećajem češće žrtve nego počinioci nasilja i zlostavljanja.

Još je važnije razgovarati o tome u svetlu pandemije kovida-19. Stope nasilja u porodici su se znatno povećale tokom perioda karantina. Ujedno, pandemija nam je pokazala da je, nakon celoživotnih izgovora, ipak moguće napraviti prilagođavanja i stvoriti pristupačnost za rad na daljinu – ali je prisutan strah da će se izgovori vratiti i da će osobe s invaliditetom opet biti isključene. Mnogi se već suočavaju s tim – BBC izveštava da je 22% zaposlenih osoba s invaliditetom odbijeno kad su zahtevali da rade od kuće, dobiju odsustvo ili budu preraspoređeni tokom pandemije. To ih je dovelo do donošenja nemoguće odluke: zadržati posao ili sačuvati bezbednost.

Još više zabrinjava značajan broj osoba s invaliditetom koje su umrle od kovida-19. Podaci Državnog zavoda za statistiku (ONS) pokazuju da skoro 6 od 10 ljudi, koji su umrli od kovida u Engleskoj, ima invaliditet. Izveštaj BBC-a sugeriše da su žene s invaliditetom u radnom životnom dobu pod 11 puta većim rizikom od smrti od korona virusa. Istraživanje je pokazalo da je stopa smrtnosti od korona virusa 6 puta veća kod osoba sa kognitivnim invaliditetima. Studija Medicinske škole Grossman Univerziteta u Njujorku otkriva da je šizofrenija drugi faktor rizika od smrti od kovida-19, odmah posle starosnog doba. Lanset, naučni časopis za psihijatriju, navodi da kod osoba koje žive sa mentalnim bolestima, uključujući šizofreniju, bipolarni poremećaj i druga mentalna stanja koja otežavaju svakodnevno funkcionisanje, postoji veća verovatnoća da se zaraze korona virusom, budu hospitalizovane i da umru od posledica virusa, što je rezultat različitih faktora među kojima su izmenjeno funkcionisanje imunološkog sistema i povećan rizik od akutnih infekcija, usled hroničnog stresa, poremećaja spavanja i socijalne isključenosti.

Potrebno je da uticaj korona virusa na žene s invaliditetom bude vidljiv, kako u pogledu samog uticaja pandemije, tako i u pogledu izazova koji će nastati kad iz nje izađemo. Kampanjama je postignuto da se određen broj invaliditeta svrsta u prioritetne grupe za vakcinaciju, među njima su kognitivni invaliditeti i mentalne bolesti, ali ujedno moramo pokrenuti istragu o broju smrtnih slučajeva osoba sa invaliditetom, zalagati se za pristupačnost i omogućiti da se iskustva žena sa invaliditetom čuju.

Keris Najton, Vels, Britanija

Keris Najton: Pronađite nešto u čemu možete da se izgubite, da biste stupili na svoje sigurno mesto

About the Author

Redakcija:

Leave A Response