10 načina da devojke iz spektra autizma pripremite za menstrualni ciklus

Posted on by Redakcija

Robyn Steward ima Aspergerov sindrom i provela je više od dve godine istražujući i konsultujući se sa mladim devojkama i medicinskim profesionalcima kako bi objavila prvu knjigu o menstruaciji u iskustvima devojaka s autizmom. Knjiga pod nazivom The Autism Friendly Guide to Periods daje konkretne savete o menstruaciji, osećanjima koja može da izazove, higijeni i upravljanju bolom. Opremljena je fotografijama – ilustrativnim uputstvima za menjanje uložaka i tampona.

Robyn daje 10 saveta o tome kako da devojčicu s autizmom pripremite za menstruaciju, uz napomenu da ne postoje dve iste osobe, pa svaki od predočenih saveta treba prilagoditi u skladu sa tim.

1. Edukacija o menstruaciji često je isprepletena sa seksualnim obrazovanjem, iako ne mora da bude

Devojčici treba objasniti šta su intimni delovi i kako da se prema njima ophodi. Nema mnogo smisla prećutati da, kad počne da ima menstruaciju, može ostati trudna. To je naročito važno zbog zaštite od neželjene trudnoće, kao i zbog prevencije zlostavljanja. Zato se pobrinite da dete nauči pravilo donjeg veša.

2. Radite na njenim snagama

Ako devojčica voli da prikuplja činjenice, neka napravi tabelu ili listu simptoma koje doživljava tokom ciklusa, kako bi mogla da prati promene. Objasnite joj da ne bi trebalo da se raspituje kod drugih o takvim informacijama, kao i da pažljivo bira s kim će o tome razgovarati. Da biste joj obezbedili razumljive smernice, koristite socijalne priče, fotografije, slike, dijagrame, audio zapise – zavisno od toga koje komunikaciono sredstvo ona preferira. Možda koristi različita sredstva komunikacije zavisno od toga da li je pod stresom ili je smirena.

Koristite realistične izvore znanja. Kao deo istraživanja u svojoj knjizi, fotografisala sam vodu, prehrambene boje i džem kako bih simulirala izgled menstruacije. Možete uraditi nešto slično, kako bi ona znala šta da očekuje. Objasnite joj kuda krv protiče i da se tokom menstruacije izgubi od 4 do 6 supenih kašika krvi. Ovo možete ilustrovati tako što ćete kašiku obojene vode sipati na uložak i pokazati joj kako se mrlja širi, pa izgleda da ima mnogo više tečnosti nego što ste stavili. Objasnite joj kako da ispere mrlje na odeći, koristeći so i hladnu vodu.

3. Kako da razmišljate ako su rod i odrastanje upitni

Neke devojčice ne osećaju se spremnima da odrastu i njihova interesovanja odgovaraju uzrastu mnogo mlađeg deteta, ili se možda ne identifikuju sa devojčicama. Kad je učite o menstruaciji, fokusirajte se na telesne funkcije, objasnite joj da je to deo ciklusa kroz koje će njeno telo prolaziti dok ne bude mnogo starija.

4. Objasnite joj sve faze menstrualnog ciklusa

Nemojte se isključivo usredsrediti na menstruaciju, nego joj objasnite sve delove ciklusa i kako oni utiču na emocionalno i fizičko stanje.

5. Koristite odgovarajuće reči za delove tela

Eufemizmi neće biti od koristi, jer će ih devojčica s autizmom razumeti doslovno.

6. Ponudite alternative za uloške i tampone

Kada sam razgovarala sa devojkama iz spektra o njihovim iskustvima menstruacije, mnoge su mi rekle da su alternativna rešenja bila ključna za rešavanje senzornih poteškoća. Umesto uložaka i tampona mogu se koristiti menstrualni jastučići (platneni ulošci koji se peru), menstrualne gaćice ili menstrualna čašica. Mnoge devojke s autizmo suočavaju se s anksioznošću tokom menstruacije, jer se plaše tragova na odeći, pa nije loše obezbediti im višestruku zaštitu.

7. Naučite ih proporcijama

Jedno od pitanja koja sam imala na početku svog istraživanja bilo je kako objasniti veličinu materice, jajovoda, jajnika i vagine. Napravila sam dijagram zasnovan na približnoj veličini organa u vreme prve menstruacije: materica je veličine limuna, jajovodi su kao dugi ključevi, jajnici kao kovanica od 25 centi, vagina je veličine manje zubne paste.

8. Kako se nositi sa bolom

Ideja bola sama po sebi je izvorište anksioznosti za mnoge devojke s kojima sam razgovarala. Menstruacija nije bolna za sve devojke, ali je razumljivo ako ih to zabrinjava i dobro je imati konkretan plan o tome kako se nositi s menstrualnim bolovima. Objasnite joj da ne uzima lekove protiv bolova bez recepta i da može dobiti odgovarajuću medicinsku pomoć. Važno je da zna da bol obično traje prvih par dana. Nekim devojkama s autizmom je bitno da znaju uzrok bolova, pa nije loše da joj to objasnite putem dijagrama, ako pokaže interesovanje.

9. Objasnite joj da dužina menstrualnog ciklusa može da varira

Menstrualni ciklus ne traje kod svake žene 28 dana; može da traje pet ili šest nedelja, kod nekih žena tri, a na sve to utiče i nivo stresa. Nakon prve menstruacije, telu treba vremena da uđe u rutinu. Objasnite joj da ciklus neće uvek biti isti.

10. Budite iskreni

Većina devojaka nije oduševljena što ima menstruaciju. Objasnite joj da je to jedan od mnogih prirodnih procesa s kojima će naučiti da se nosi najbolje što može.

https://www.autismparentingmagazine.com

About the Author

Redakcija:

Leave A Response