Donošenje odluke o kohlearnim implantima za vaše dete

Posted on by Redakcija

Nije lako doneti odluku o kohlearnom implantu za bebu, jer ima više načina za odgoj deteta koje je rođeno gluvo. Bilo da se odlučite za upotrebu tehnologije ili ne, najvažnije je da svaka porodica proceni sopstvene okolnosti i potrebe deteta.

Pre dve godine, nisam ni znala šta je uopšte kohlearni implant. Sada, kao majka deteta sa kohlearnim implantom, svesna sam istraživanja, kontroverzi i komunikacionih planova koji su uključeni u takvu odluku. Međunarodni dan kohlearne implantacije je 25. februar. Moj sin Kuper ima kohlearne implante tek osam meseci. Kako smo se odlučili za bilateralne kohlearne implante i šta nam se događalo od tada?

Donošenje odluke

Istraživanje i edukacija

Većina roditelja ne bi želela da se njihovo dete podvrgne hirurškoj proceduri o kojoj se prethodno nisu dobro informisali, ali ovo je dublje pitanje. Pored toga što slušate predloge medicinskog tima i postavljate dodatna pitanja, trebalo bi da uzmete stvar u svoje ruke. Koristite internet, društvene mreže i grupe unutar zajednice kako biste se povezali sa roditeljima gluve dece. Razgovarajte s njima i pitajte ih šta bi voleli da su znali dok su odlučivali o tome i šta je sve bilo uključeno u njihove procese odlučivanja. Nikada nećete zažaliti što ste o nečemu naučili previše, ali možete zažaliti ako ne naučite dovoljno.

Da li je vaše dete kandidat za kohlearni implant

Ako, nakon prethodnog istraživanja, odlučite da nastavite, sledeći korak je utvrđivanje da li bi vaše dete imalo koristi od kohlearnog implanta. Da bi kohlearni implanti mogli da rade, mora da postoji slušni nerv, što se utvrđuje magnetnom rezonancom. Kod beba ovo testiranje traje duže nego kod odraslih, jer dete mora biti uspavano.

Kontroverza

Pre nego što krenete u proces implantacije, važno je da razumete tehnologiju iz svih perspektiva, kao i da poznajete kulturu iza gluvoće. Mnogo je kontroverzi i osude prema kohlearnim implantima za decu. Treba znati zbog čega tačno kohlearni implanti mogu biti kontroverzni.

Suština je u tome da deca ne mogu dati pristanak za proceduru koja će im izmeniti život. Odrasli odlučuju za sebe, a činjenica je da su roditelji dece sa kohlearnim implantima suočeni sa teškom odlukom o tome da li je implantacija najbolje rešenje. Kako deca nemaju mogućnost da utiču na tu odluku, često se postavlja pitanje njihovog pristanka i saglasnosti. Neki članovi zajednice Gluvih će reći da zameraju svojim roditeljima što su se odlučili za implantaciju, ili da im je drago što su roditelji odabrali da im se implanti ne ugrađuju. Takva mišljenja ne bi trebalo da vas pokolebaju, ali je od vitalnog značaja da ih razumete.

Važno je naglasiti da čekanje da dete odraste i ima dovoljno godina da pristane na operaciju ujedno znači i propuštanje vremena, jer prve tri godine života imaju ogromnu ulogu u razvoju jezika. Ovo još više važi za dete sa kohlearnim implantima, pa profesionalci kažu da implantacija kod dece starosti do 18 meseci ima nabolje ishode.

Kako biste želeli da se komunikacija odvija?

Čujući roditelji verovatno žele da razgovaraju sa svojiim detetom, što je moguće uz kohlearne implante. Međutim, to nije instant rešenje, nego zahteva prilagođavanje i naporan rad sa detetom. Ako se to odvija u ranom razvoju, detetov mozak će se lakše prilagoditi i obnoviti veze, nego što bi to bio slučaj kasnije u životu.

Iako smo odabrali implantaciju za svoje dete, ujedno smo odlučili da naučimo i koristimo američki znakovni jezik. Želeli smo da ga otvorimo ka našem svetu, a da se istovremeno potrudimo da budemo deo njegovog sveta. Znakovni jezik je koristan i za čujuću decu. Bebe ga lako mogu usvojiti i mogu znakovati pre nego što verbalizuju svoje želje. Izbor verbalnog i znakovnog pristupa u početku je bio zastrašujući, ali je vremenom sve postalo uobičajeno i rutinski. Zabavno je videti kako dete uspostavlja vezu između znakova i reči.

Ne dozvolite da vanjski uticaju utiču na vašu roditeljsku odluku

Nije isto sprovoditi istraživanje i pasti pod uticaj nečijeg mišljenja. Važno je da razumete različita mišljenja o kohlearnim implantima, da biste kao roditelji bili spremni na potencijalnu reakciju. Ali ono što drugi ljudi misle o ranoj implantaciji ne bi trebalo da pokoleba vašu konačnu odluku. Kao roditelj, znate šta najviše odgovara vašoj porodici. Znate koliko napora možete uložiti u usvajanje jezika. Znate šta vam govori instinkt, a to je više nego što bilo ko drugi može da vam ponudi. Prihvatite iskustva drugih, ali se nemojte u potpunosti oslanjati na njih pri odlučivanju.

Svaka porodična situacija je individualna. U ranim fazama procesa odlučivanja o kohlearnom implantu može vam se činiti da ste stavljenu u nemoguću poziciju. Ali je činjenica da roditelji svakodnevno prave izbore za svoju decu. Suština je u vašoj brizi da odluka koju donesete bude zasnovana na informacijama i edukaciji. Dok god to radite, ne postoji ispravne ili pogrešne odluke.

About the Author

Redakcija:

Leave A Response